Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Örnek protein : yumurta

Örnek protein : yumurta
0
135

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Örnek Protein : YUMURTA

images

Yumurta; binlerce yıldır bilinen, ucuz, yerkürenin her tarafında rahatlıkla üretilebilen, çok çeşitli hallerde ve basitçe pişirilip tüketilebilen, lezzetli ve besleyici kıymeti çok yüksek bir besindir.
Uygarlığın başlangıcından bu yana; yumurta, ömür sembolü ve verimlilik olarak kıymetlendirilir. Velev kimi filozoflar, yumurtayı; yerkürenin ve dört elementin sembolü olarak görür.

Dışındaki kabuğunun yerküreyi ve toprağı;

Beyazının suları;

Sarısının ateşi;

Sonundaki boşluğun havayı temsil ettiğini düşünürler.

Erken devir Hıristiyanlık inancında, tekrar doğuşun sembolü olan yumurta, katı ve sert olarak pişirilip dekore edilerek Paskalya Yortusu'nda ikram olarak verilmiştir.

Yumurtanın % 65. 6'sı su,% 12.1'i proteinli hususlar,% 10.5'i yağlar,% 0. 9'u karbonhidratlar ve % 10. 9'u mineral unsurlardan oluşur.

Yumurta proteini yüksek biyolojik bedele sahip olup, biyolojik pahası 94’tür. Yumurta proteini vesair proteinlerin kalitesini ölçmede standart olarak kullanılır.

Yumurta A, D, E ve B kümesi vitaminleri ile öteki vitaminleri kıymetli nispette içermektedir. Besin kaynaklı vitamin D olarak da balık karaciğer yağlarından sonra 2. sırada yan alır. Yumurta vitamin C’yi içermez. Yumurta C vitamini kaynağı bir besinle (domates, yeşil sebzeler, turunçgiller vb. ) tüketilirse yapısındaki demirin emilimini artırmış oluruz.

Bugüne kadar kolesterolü arttırdığı savunulan yumurtanın, son yapılan araştırmalarda, yumurta ile ilgili bildiğimiz 'kolesterol arttırma özelliğinin', akıllıca bildiğimiz yanlışlar arasında taraf aldığı ortaya çıktı. Michigan Üniversitesi'nin 15 bin 633 sağlıklı kişi üzerinde yaptığı araştırmaya nazaran, olağanın 4 misli ziyade ölçüde yumurta alınması halinde bile kan içindeki kolesterol seviyesi yükselmiyor.

1. Yumurtanın proteinleri ısı tesiri ile katılaşır. Yumurtanın akı 60 C’de, sarısı da 70 C’de katılaşır. Isı raddesi arttıkça katılaşma suratı da artar.

2. Sıradan katılaşmış; ama ziyade pişirilmemiş yumurtanın sindirimi kolaylaşır.

3. Yüksek ısıda uzun müddet kaynatılan yumurtanın sarısındaki demir, beyazındaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşturur (Demir sülfür halkası). Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamı katılaşır.

4. Yumurta pişerken akında bulunan ve B vitaminlerinden biotinin hizmetini engelleyen, avidin denilen protein doğal özelliğini kaybeder. Böylelikle biotin, metabolizmadaki işlevini bölgesine getirebilir.

Yumurta tüketiminden en çok 2-3 saat sonra mideyi terk eder ve vücut bu besinden % 95-98 orantısında yararlanır.

Kişi başına yıllık yumurta tüketimimiz 133 adet olup, bu rakam gelişmiş memleketlerde çok daha yüksektir. Türkiye, yumurta tüketiminde yerkürede 189 devlet içinde 97. sıradadır. Bu da yumurta tüketiminin devletimizde epeyce düşük olduğunun göstergesidir.

Yumurta satın alınırken kabuğunun berrak olmasına dikkat edilmelidir. Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır. Mesken koşullarında yumurta buzdolabında saklanmalıdır. Çabuk bozulmasını önlemek için kullanılacağı vakit yıkanmalıdır. Taze yumurtalar paketleme tarihinden itibaren 4-5 haftada yahut satın alma tarihinden itibaren 3-4 hafta içerisinde kullanılmalıdır.

 
858,536Konular
981,827Mesajlar
32,348Kullanıcılar
Votka4242Son üye
Üst Alt