Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi, aç ve susuz kalınan müddetin uzun olması, oruç tutmayı zahmetli hale getirebiliyor. Bilhassa kan şekeri çok düştüğü için vücudun tatlı gereksinimi artıyor. Haddinden fazla tatlı tüketimi ise vücudu yağlandırıyor.
İftar sonrası uyumayıp yürüyüşe çıkın
İftar sofraları umumide tüm aile bireylerinin bir araya geldiği, klâsik sofraların kurulduğu ve masa başında geçirilen vadenin daha uzun olduğu bir periyottur. Bu sene iftarın geç bir saate denk gelmesinden ötürü, meyve yahut tatlıdan sonra diğer öğün yapmamaya, dolu bir mideyle uykuya geçmemeye dikkat edilmelidir. Mümkünse iftar sonrası yürüyüş yapılmalı, uykuya kadar geçirilen vakitte sıcak yahut serinletici içeceklerle devam etmeye ihtimam gösterilmelidir.
Sahurda hamur işi yemek çabuk acıkmanıza neden olur
Oruç tutarken kesinlikle sahura kalkılmalıdır. Sıcaklarla birlikte iştahta biraz daha azalma görülebilir. Bu yüzden sahurda hafif ve hazmı kolay, gelgelelim tok tutan yiyecekler tüketilmelidir. Yumurta, az tuzlu peynir, süt ve tam tahıllı ekmek sahur sofralarında bulunması gereken en düzgün seçeneklerdir. Zeytin tuzlu bir besin olduğundan gün içinde susamaya sebep olabilir, bu yüzden konumuna ceviz tercih edilebilir. Ziyade tuzlu yiyeceklerin gün içinde susatacağı; ziyade şekerli ve hamur işi yiyeceklerin ise daha kolay acıktıracağı unutulmamalıdır.
İftarda 1-2 dilim pide tüketilebilir
Oruç açarken tez edilmemelidir. Süratli yemekten kaçınılmalı, yiyecekler düzgünce çiğnenmeli ve birden teğe yemeklere yüklenilmemelidir. 1 adet hurma ile oruç açıldıktan sonra çok yağlı ve tuzlu olmayan çorba ile devam edilmelidir. 18 saatlik açlığın akabinde ani yemek yüklemesi mide ve bağırsak meseleleri yaşanmasına sebep olabilir. Bu nedenle yemeğe biraz ara verilmelidir. Orucu açtıktan bir müddet sonra yemeğe hafif zeytinyağlılar ya da salatayla devam edilmelidir. Ramazan ayının klasik lezzeti olan pidenin de 1-2 dilimi geçmeyecek halde tüketilmesi gereklidir.
Beyaz tatlılar tüketilebilir
İftar sofralarında ağır yağlı yemeklerin, kızartılmış yiyeceklerin, börek üzere hamur işi çeşitlerinin ve şeker içeriği çok ziyade olan şerbetli tatlıların bulunmamasına ihtimam gösterilmelidir. İftardan sonra tatlı muhtaçlığı hissediliyorsa güllaç, sütlaç ve dondurma üzere beyaz tatlılar tercih edilmelidir. Lifli ve şeker nispeti düşük meyvelerden oluşan salatalar da hem vitamin muhtaçlığını karşılamakta hem de tatlı hasretini gidermektedir.
Cacık ve soğuk çorbalar hem serinletiyor hem tok tutuyor
Yaz aylarında oruç tutarken en değerli bahislerden biri de ehliyetli likit tüketimidir. Vücudun ısı istikrarını sağlamak ve gün içerisinde alınamayan sıvıyı telafi edebilmek için iftar ile sahur arasındaki süreçte bol bol likit alınmalıdır. Bu süreçte saat başı 1-2 bardak su içilmelidir. Ehliyetli likit tüketimi için suyun yanı sıra bitki çayı, ayran, maden suyu, şekersiz limonata ve kompostolar da tercih edilebilir. Başkaca yoğurtlu soğuk çorbalar ve cacık hem serinletme hem de tok tutma özellikleriyle iftar menülerinde kesinlikle mahal almalıdır. Yemekten 1 saat sonra yapılacak yarım saatlik yürüyüş ise kişinin hem kendisini daha uygun hissetmesini sağlayacak hem de yediklerini sindirmesine yardımcı olacaktır.
Kronik bir sıhhat meseleniz varsa dikkatli olun
Oruç tutmak isteyen lakin sıhhat meselesi olan bireyler, Ramazan ayı başlamadan evvel oruç tutmalarının sıhhat durumları açısından makul olup olmadığını kesinlikle hekimlerine danışmalıdır. Münhasıran şeker ve tansiyon hastaları ile gebe ve emziren bayanlar dikkat etmeli, gerektiği takdirde oruç tutmamalıdır. Bunların yanı sıra küçük yaştaki evlatlar ile böbrek ve karaciğer hastaları da oruç tutmamalıdır.
İftar sonrası uyumayıp yürüyüşe çıkın
İftar sofraları umumide tüm aile bireylerinin bir araya geldiği, klâsik sofraların kurulduğu ve masa başında geçirilen vadenin daha uzun olduğu bir periyottur. Bu sene iftarın geç bir saate denk gelmesinden ötürü, meyve yahut tatlıdan sonra diğer öğün yapmamaya, dolu bir mideyle uykuya geçmemeye dikkat edilmelidir. Mümkünse iftar sonrası yürüyüş yapılmalı, uykuya kadar geçirilen vakitte sıcak yahut serinletici içeceklerle devam etmeye ihtimam gösterilmelidir.
Sahurda hamur işi yemek çabuk acıkmanıza neden olur
Oruç tutarken kesinlikle sahura kalkılmalıdır. Sıcaklarla birlikte iştahta biraz daha azalma görülebilir. Bu yüzden sahurda hafif ve hazmı kolay, gelgelelim tok tutan yiyecekler tüketilmelidir. Yumurta, az tuzlu peynir, süt ve tam tahıllı ekmek sahur sofralarında bulunması gereken en düzgün seçeneklerdir. Zeytin tuzlu bir besin olduğundan gün içinde susamaya sebep olabilir, bu yüzden konumuna ceviz tercih edilebilir. Ziyade tuzlu yiyeceklerin gün içinde susatacağı; ziyade şekerli ve hamur işi yiyeceklerin ise daha kolay acıktıracağı unutulmamalıdır.
İftarda 1-2 dilim pide tüketilebilir
Oruç açarken tez edilmemelidir. Süratli yemekten kaçınılmalı, yiyecekler düzgünce çiğnenmeli ve birden teğe yemeklere yüklenilmemelidir. 1 adet hurma ile oruç açıldıktan sonra çok yağlı ve tuzlu olmayan çorba ile devam edilmelidir. 18 saatlik açlığın akabinde ani yemek yüklemesi mide ve bağırsak meseleleri yaşanmasına sebep olabilir. Bu nedenle yemeğe biraz ara verilmelidir. Orucu açtıktan bir müddet sonra yemeğe hafif zeytinyağlılar ya da salatayla devam edilmelidir. Ramazan ayının klasik lezzeti olan pidenin de 1-2 dilimi geçmeyecek halde tüketilmesi gereklidir.
Beyaz tatlılar tüketilebilir
İftar sofralarında ağır yağlı yemeklerin, kızartılmış yiyeceklerin, börek üzere hamur işi çeşitlerinin ve şeker içeriği çok ziyade olan şerbetli tatlıların bulunmamasına ihtimam gösterilmelidir. İftardan sonra tatlı muhtaçlığı hissediliyorsa güllaç, sütlaç ve dondurma üzere beyaz tatlılar tercih edilmelidir. Lifli ve şeker nispeti düşük meyvelerden oluşan salatalar da hem vitamin muhtaçlığını karşılamakta hem de tatlı hasretini gidermektedir.
Cacık ve soğuk çorbalar hem serinletiyor hem tok tutuyor
Yaz aylarında oruç tutarken en değerli bahislerden biri de ehliyetli likit tüketimidir. Vücudun ısı istikrarını sağlamak ve gün içerisinde alınamayan sıvıyı telafi edebilmek için iftar ile sahur arasındaki süreçte bol bol likit alınmalıdır. Bu süreçte saat başı 1-2 bardak su içilmelidir. Ehliyetli likit tüketimi için suyun yanı sıra bitki çayı, ayran, maden suyu, şekersiz limonata ve kompostolar da tercih edilebilir. Başkaca yoğurtlu soğuk çorbalar ve cacık hem serinletme hem de tok tutma özellikleriyle iftar menülerinde kesinlikle mahal almalıdır. Yemekten 1 saat sonra yapılacak yarım saatlik yürüyüş ise kişinin hem kendisini daha uygun hissetmesini sağlayacak hem de yediklerini sindirmesine yardımcı olacaktır.
Kronik bir sıhhat meseleniz varsa dikkatli olun
Oruç tutmak isteyen lakin sıhhat meselesi olan bireyler, Ramazan ayı başlamadan evvel oruç tutmalarının sıhhat durumları açısından makul olup olmadığını kesinlikle hekimlerine danışmalıdır. Münhasıran şeker ve tansiyon hastaları ile gebe ve emziren bayanlar dikkat etmeli, gerektiği takdirde oruç tutmamalıdır. Bunların yanı sıra küçük yaştaki evlatlar ile böbrek ve karaciğer hastaları da oruç tutmamalıdır.