iltasyazilim
FD Üye
İhtar:İbadetin ruhu, ihlastır İhlâs ise, yapılan ibadetin yalnız emredildiği için yapılmasıdır Eğer başka bir hikmet ve bir fayda ibadete illet gösterilse (İbadete Asıl Sebep Gösterilse), o ibadet batıldır Faydalar, hikmetler yalnız müreccih (Tercih Sebebi) olabilirler, illet (Asıl Sebep) olamazlar
Dünyanın saygın bilim dergilerinden American Journal of Clinical Nutrition dergisinde 1993 yılında yayımlanan bir çalışma, Ramazan ayında HDLkolesterol (iyi kolesterol) seviyelerinin önemli ölçüde (%30) arttığını ortaya koymuştur
Annals of Nutrition and Metabolism dergisinde yayımlanan bir çalışmada da (2), Ramazan esnasında, Ramazan öncesi döneme göre, serum total kolesterol düzeylerinin ortalama % 79 civarında azaldığı bulunmuştur Benzer şekilde, trigliserit düzeylerinin % 30 azaldığı; serum HDL kolesterolün % 143 arttığı ve LDL kolesterolün (kötü kolesterol) % 117 azaldığı bulunmuştur Sonuç olarak, Ramazan esnasındaki beslenme davranışının, plazma lipit ve lipoproteinlerini olumlu yönde etkilediği ifade edilmiştir
European Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan bir çalışmada ise (3), Ramazan ayında HDL kolesterol seviyelerinin önemli ölçüde (%23) arttığı gözlenmiş ve oruç tutmanın plazma HDL kolesterol seviyelerini artırmak için ilaçsız ve çok etkili bir yöntem olduğu açıklanmıştır
Dünyanın en önemli klinik biyokimya dergilerinden biri olan Clinica Chimica Acta dergisinde yayımlanan bir çalışmada ise (4), Ramazan orucunun serum apo B seviyelerini azaltırken, serum apo AI (apolipoprotein AI) seviyelerini artırdığı bulunmuştur Elde edilen bulgulara göre, Ramazan’ın serum apolipoprotein metabolizmasını olumlu bir biçimde etkilediği ve bunun kalpdamar hastalıklarını önlemeye katkıda bulunabileceği sonucuna varılmıştır
Türkiye’den Fehime Benli Aksungar ve ark (5,6) tarafından yapılan iki ayrı çalışma, Ramazan’da HDL düzeylerinin arttığını; DDimer, IL6, CRP ve homosistein seviyelerinin ise düştüğünü göstermiştir Buna dayanarak, Ramazan orucunun vücudun inflamatuar durumu ve kardiyovasküler risk faktörleri açısından olumlu etkileri olduğu bildirilmiştir
Ramazan’da LDLkolesterolün azalıp, HDLkolesterolün arttığı, son olarak yılının Mart ayında yayımlanan bir çalışmada daha (7) belirlenmiştir
Kaynaklar:
(1) Maislos M, Khamaysi N, Assali A, AbouRabiah Y, Zvili I, Shany S Marked increase in plasma highdensitylipoprotein cholesterol after prolonged fasting during Ramadan Am J Clin Nutr 1993 May;57(5):6402
(2) Adlouni A, Ghalim N, Benslimane A, Lecerf JM, Saile R Fasting during Ramadan induces a marked increase in highdensity lipoprotein cholesterol and decrease in lowdensity lipoprotein cholesterol Ann Nutr Metab 1997;41(4):2429
(3) Maislos M, AbouRabiah Y, Zuili I, Iordash S, Shany S Gorging and plasma HDLcholesterol–the Ramadan model Eur J Clin Nutr 1998 Feb;52(2):12730
(4) Adlouni A, Ghalim N, Saïle R, Hda N, Parra HJ, Benslimane A Beneficial effect on serum apo AI, apo B and Lp AI levels of Ramadan fasting Clin Chim Acta 1998 Mar 23;271(2):17989
(5) Aksungar FB, Eren A, Ure S, Teskin O, Ates G Effects of intermittent fasting on serum lipid levels, coagulation status and plasma homocysteine levels Ann Nutr Metab 2005 MarApr;49(2):7782 Epub 2005 Mar 29
(6) Aksungar FB, Topkaya AE, Akyildiz M Interleukin6, Creactive protein and biochemical parameters during prolonged intermittent fasting Ann Nutr Metab 2007;51(1):8895 Epub 2007 Mar 19
(7) LamriSenhadji MY, El Kebir B, Belleville J, Bouchenak M Assessment of dietary consumption and timecourse of changes in serum lipids and lipoproteins before, during and after Ramadan in young Algerian adults Singapore Med J Mar;50(3):28894
ALINTIDIR URP
Dünyanın saygın bilim dergilerinden American Journal of Clinical Nutrition dergisinde 1993 yılında yayımlanan bir çalışma, Ramazan ayında HDLkolesterol (iyi kolesterol) seviyelerinin önemli ölçüde (%30) arttığını ortaya koymuştur
Annals of Nutrition and Metabolism dergisinde yayımlanan bir çalışmada da (2), Ramazan esnasında, Ramazan öncesi döneme göre, serum total kolesterol düzeylerinin ortalama % 79 civarında azaldığı bulunmuştur Benzer şekilde, trigliserit düzeylerinin % 30 azaldığı; serum HDL kolesterolün % 143 arttığı ve LDL kolesterolün (kötü kolesterol) % 117 azaldığı bulunmuştur Sonuç olarak, Ramazan esnasındaki beslenme davranışının, plazma lipit ve lipoproteinlerini olumlu yönde etkilediği ifade edilmiştir
European Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan bir çalışmada ise (3), Ramazan ayında HDL kolesterol seviyelerinin önemli ölçüde (%23) arttığı gözlenmiş ve oruç tutmanın plazma HDL kolesterol seviyelerini artırmak için ilaçsız ve çok etkili bir yöntem olduğu açıklanmıştır
Dünyanın en önemli klinik biyokimya dergilerinden biri olan Clinica Chimica Acta dergisinde yayımlanan bir çalışmada ise (4), Ramazan orucunun serum apo B seviyelerini azaltırken, serum apo AI (apolipoprotein AI) seviyelerini artırdığı bulunmuştur Elde edilen bulgulara göre, Ramazan’ın serum apolipoprotein metabolizmasını olumlu bir biçimde etkilediği ve bunun kalpdamar hastalıklarını önlemeye katkıda bulunabileceği sonucuna varılmıştır
Türkiye’den Fehime Benli Aksungar ve ark (5,6) tarafından yapılan iki ayrı çalışma, Ramazan’da HDL düzeylerinin arttığını; DDimer, IL6, CRP ve homosistein seviyelerinin ise düştüğünü göstermiştir Buna dayanarak, Ramazan orucunun vücudun inflamatuar durumu ve kardiyovasküler risk faktörleri açısından olumlu etkileri olduğu bildirilmiştir
Ramazan’da LDLkolesterolün azalıp, HDLkolesterolün arttığı, son olarak yılının Mart ayında yayımlanan bir çalışmada daha (7) belirlenmiştir
Kaynaklar:
(1) Maislos M, Khamaysi N, Assali A, AbouRabiah Y, Zvili I, Shany S Marked increase in plasma highdensitylipoprotein cholesterol after prolonged fasting during Ramadan Am J Clin Nutr 1993 May;57(5):6402
(2) Adlouni A, Ghalim N, Benslimane A, Lecerf JM, Saile R Fasting during Ramadan induces a marked increase in highdensity lipoprotein cholesterol and decrease in lowdensity lipoprotein cholesterol Ann Nutr Metab 1997;41(4):2429
(3) Maislos M, AbouRabiah Y, Zuili I, Iordash S, Shany S Gorging and plasma HDLcholesterol–the Ramadan model Eur J Clin Nutr 1998 Feb;52(2):12730
(4) Adlouni A, Ghalim N, Saïle R, Hda N, Parra HJ, Benslimane A Beneficial effect on serum apo AI, apo B and Lp AI levels of Ramadan fasting Clin Chim Acta 1998 Mar 23;271(2):17989
(5) Aksungar FB, Eren A, Ure S, Teskin O, Ates G Effects of intermittent fasting on serum lipid levels, coagulation status and plasma homocysteine levels Ann Nutr Metab 2005 MarApr;49(2):7782 Epub 2005 Mar 29
(6) Aksungar FB, Topkaya AE, Akyildiz M Interleukin6, Creactive protein and biochemical parameters during prolonged intermittent fasting Ann Nutr Metab 2007;51(1):8895 Epub 2007 Mar 19
(7) LamriSenhadji MY, El Kebir B, Belleville J, Bouchenak M Assessment of dietary consumption and timecourse of changes in serum lipids and lipoproteins before, during and after Ramadan in young Algerian adults Singapore Med J Mar;50(3):28894
ALINTIDIR URP