iltasyazilim
FD Üye
Uzmanlar, bu sene aşırı sıcaklara rastlayan Ramazan ayında oruç tutacak olan vatandaşları susuzluk hissini arttıracak besinlerden uzak durmaları konusunda uyarıyor
İzmir Yığın Eğitim ve Araştırma Hastanesi Besin ve Diyet Bölümü'nde görevli Beslenme Uzmanı Hamide Ataman, Ramazan ayının bu sene fazla sıcaklara rastlaması sebebiyle oruç tutan vatandaşların daha yoğun bir şekilde susuzluk duygusal duyacaklarını belirterek, özellikle sahurda su ihtiyacını giderecek besinler tüketilmesi gerektiğini söyledi Ramazanda istikrarsız alımının gece baştan başa arttırılması gerektiğini açıklayan Ataman, Gün içerisinde alınamayacağı için değişken alımı gece boyunca arttırılmalı 2 litre kadar suyun tüketilmesi gerekiyor Vücuttan akıcı kaybına niçin olacağı için çay ve kahve fazla tüketilmemeli Onun yerine su, taze bıkkın meyve suyu, meyve tüketilmeli Bilhassa meyvelerin tüketimi fazla önemli Çünkü meyve keza bir miktar akışkan sağlar, keza de enerji alımını arttırırlar Hem yapılarındaki posalar sebebiyle de tok tutarlar Ham sebzeler de bu görevi yerine getirir bu nedenle sebze tüketimi de önemlidedi
EKMEĞİN BÜTÜN TAHILLI OLMASINA DIKKAT EDİN
Aşırı tuz yiyeceklerin su ihtiyacını arttırdığını gösteren Ataman, sahurda bu tür yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söyledi Sahurda zeytin gibi salamura besinlerden kaçınılması gerektiğine dikkat çeken ataman, Turşu, salamura, konserve gibi besinler fazla artı tuzlu içeriyor Bunların tüketiminden kaçınmakta üstünlük var Bu nesil besinler tuzlu içeriği pozitif ve su ihtiyacını arttıracaktır Şekerli besinler de su ihtiyacını arttıracağı için bu besinlerden kaçınılması gerekir Sahurda sandviç gibi bir şeyler hazırlanabilir Ekmeğin bütün tahıllı olmasına dikkat edersek, tok tutacağı için gün içerisinde çok artı susama sıkıntısı yaşamayabilirler Bunun yanında bolca meyve veya sebze tüketilirse su ihtiyacı bir miktar giderilebilirdiye konuştu
PİŞİRME YÖNTEMİ DE BESİNLER DEK ÖNEMLI
İftarda bilhassa aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini bildiren Ataman, şunları söyledi: Pişirme yöntemi de doğrusu yediğimiz besinler değin kayda değer Yiyeceklerin kızartılmadan hazırlanması gerekir İftar sofrasında bilhassa kızartma çeşitleri fazlaca bulunur Bu sofrayı sadeleştirmek gerekiyor Sebze, yoğurt, salata bulunduracak şekilde soframızı hazırlayabiliriz Et grubundan beslenme tüketeceksek eğer, bunun kızartılmadan, fırında veya haşlanarak hazırlanmasında üstünlük var
KADEMELI OLARAK, SIK SIK BESIN İLKESİ UYGULANMALI
Ramazan'da gitgide ve sık sık beslenmenin önemine uyari çeken Ataman, bu şekilde beslenildiğinde bir anda çok fazla gıda tüketilmemiş olacağını bildirdi Ataman, Beslenme alımını gün içerisine yayamayacağımız için bunu tam tersine çevirerek günü geceye yaymaya çalışacağızdedi İftarda bilhassa çorba ile başlamanın manâlı olduğunu bildiren Ataman, böylece istikrarsız alımının da artacağını kaydetti Yemeğin muhtemel olduğunca yavaş yenmesi ve öğünün uzatılmasının öneminin altını çizen Ataman, Başlıca yemekte daha fazla beyaz etin azıcık daha ağırlıklı olması faydalı Sebze yemeği mutlaka bulunmalı Eğer mutlaka bir tatlı bulunacaksa, bunun sütlü tatlılar olmasını öneriyoruz hamurlu tatlılar yerine iftardan sonra meyve ya da minik ara öğünler eklenebilir Bu Nedenle kademeli olarak çoğu kez gida ilkesini uygulayabiliriz Sahurda da tok tutmasını karşılamak için tam tahıllı, çavdarlı, kepekli, yulaflı ekmek tüketilebilirşeklinde konuştu *
İzmir Yığın Eğitim ve Araştırma Hastanesi Besin ve Diyet Bölümü'nde görevli Beslenme Uzmanı Hamide Ataman, Ramazan ayının bu sene fazla sıcaklara rastlaması sebebiyle oruç tutan vatandaşların daha yoğun bir şekilde susuzluk duygusal duyacaklarını belirterek, özellikle sahurda su ihtiyacını giderecek besinler tüketilmesi gerektiğini söyledi Ramazanda istikrarsız alımının gece baştan başa arttırılması gerektiğini açıklayan Ataman, Gün içerisinde alınamayacağı için değişken alımı gece boyunca arttırılmalı 2 litre kadar suyun tüketilmesi gerekiyor Vücuttan akıcı kaybına niçin olacağı için çay ve kahve fazla tüketilmemeli Onun yerine su, taze bıkkın meyve suyu, meyve tüketilmeli Bilhassa meyvelerin tüketimi fazla önemli Çünkü meyve keza bir miktar akışkan sağlar, keza de enerji alımını arttırırlar Hem yapılarındaki posalar sebebiyle de tok tutarlar Ham sebzeler de bu görevi yerine getirir bu nedenle sebze tüketimi de önemlidedi
EKMEĞİN BÜTÜN TAHILLI OLMASINA DIKKAT EDİN
Aşırı tuz yiyeceklerin su ihtiyacını arttırdığını gösteren Ataman, sahurda bu tür yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söyledi Sahurda zeytin gibi salamura besinlerden kaçınılması gerektiğine dikkat çeken ataman, Turşu, salamura, konserve gibi besinler fazla artı tuzlu içeriyor Bunların tüketiminden kaçınmakta üstünlük var Bu nesil besinler tuzlu içeriği pozitif ve su ihtiyacını arttıracaktır Şekerli besinler de su ihtiyacını arttıracağı için bu besinlerden kaçınılması gerekir Sahurda sandviç gibi bir şeyler hazırlanabilir Ekmeğin bütün tahıllı olmasına dikkat edersek, tok tutacağı için gün içerisinde çok artı susama sıkıntısı yaşamayabilirler Bunun yanında bolca meyve veya sebze tüketilirse su ihtiyacı bir miktar giderilebilirdiye konuştu
PİŞİRME YÖNTEMİ DE BESİNLER DEK ÖNEMLI
İftarda bilhassa aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini bildiren Ataman, şunları söyledi: Pişirme yöntemi de doğrusu yediğimiz besinler değin kayda değer Yiyeceklerin kızartılmadan hazırlanması gerekir İftar sofrasında bilhassa kızartma çeşitleri fazlaca bulunur Bu sofrayı sadeleştirmek gerekiyor Sebze, yoğurt, salata bulunduracak şekilde soframızı hazırlayabiliriz Et grubundan beslenme tüketeceksek eğer, bunun kızartılmadan, fırında veya haşlanarak hazırlanmasında üstünlük var
KADEMELI OLARAK, SIK SIK BESIN İLKESİ UYGULANMALI
Ramazan'da gitgide ve sık sık beslenmenin önemine uyari çeken Ataman, bu şekilde beslenildiğinde bir anda çok fazla gıda tüketilmemiş olacağını bildirdi Ataman, Beslenme alımını gün içerisine yayamayacağımız için bunu tam tersine çevirerek günü geceye yaymaya çalışacağızdedi İftarda bilhassa çorba ile başlamanın manâlı olduğunu bildiren Ataman, böylece istikrarsız alımının da artacağını kaydetti Yemeğin muhtemel olduğunca yavaş yenmesi ve öğünün uzatılmasının öneminin altını çizen Ataman, Başlıca yemekte daha fazla beyaz etin azıcık daha ağırlıklı olması faydalı Sebze yemeği mutlaka bulunmalı Eğer mutlaka bir tatlı bulunacaksa, bunun sütlü tatlılar olmasını öneriyoruz hamurlu tatlılar yerine iftardan sonra meyve ya da minik ara öğünler eklenebilir Bu Nedenle kademeli olarak çoğu kez gida ilkesini uygulayabiliriz Sahurda da tok tutmasını karşılamak için tam tahıllı, çavdarlı, kepekli, yulaflı ekmek tüketilebilirşeklinde konuştu *