iltasyazilim
FD Üye
Oruçluyken tok tutan yemekler
Oruçta tok tutan besinler
Ramazanda tok tutan yiyecekler neler
Ramazan ayı geldi ve Allah nasip ederse Müslüman alemi Pazar gecesi ilk sahuruna kalkacak ve Pazartesi günü birincil oruçlarını tutacak Günler uzun ve havalar mevsim normallerinin üstünde Şart böyle olunca tüm bir gün bizi zinde tutacak, arzu hissettirmeyecek besinler tüketmemiz gerekecek sahurda Peki bizi tok tutacak ve oruç her tarafında susamamamızı sağlayacak besinler nelerdir?
Esmer Pirinç Ve Kepekli Makarna Yiyin
İftar ve sahur sofralarını, 11 ay her tarafında tüketilen besinlerin yerine, ayrıca gün boyu tok tutacak ayrıca de dinç beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle sıralamak gerekiyor Tokluğu uzun vakit sürdürecek olan besin grupları; sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalardır “Kompleks karbonhidratlar adı bahşedilen sebze, meyve, kurubaklagiller, tahıllar, esmer (kepek, çavdar, bütün buğday unundan yapılmış) ekmek, esmer pirinç, kepekli makarna gibi besinlerdir
Meyve Suyu Yerine Meyvenin Kendisini Tüketin
Açlığın kaynağı kan şekerinin düşmesi ise meyve suyu yerine meyvenin kendisini harcamak gibi beslenmemizde değişik şansın dönmesi yapmalıyız Bu besinler kan şekerimizin gün boyu dengede kalmasını sağlayarak açlık hissinin oluşmasını engelleyecektir Ayrıca, iftar ve sahurda içilen bir bardak süt, içerdiği karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve B vitaminleri sebebiyle Ramazan ’da sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor Akışkan besinler mideyi tez terk ettiğinden kişiler çok daha çabuk arzu hissediyor Bu yüzden çorba, ayran gibi besinler tek başlarına değil; protein içeriği yüksek ve posalı gıdalarla beraber tercih edilmelidir
İftarda Salata Yemek Yemek Tatlı Yeme İsteğinizi Azaltır
Ramazanda gün her tarafında aç kalınacağı için yavaş sindirilen, mide bağırsak sisteminde uzun vakit kalabilen lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri, sebzeler, kurubaklagiller, salata gibi gıdaları iftarda tercih etmek, iftar sonrası yaşanabilecek rahatsızlıkları ve fazla tatlı isteğini engeller
Oruç Tutarken Günde 2 Kadeh Süt İçin
İftar yemeğine başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile açılmak ve arada sadece salata tüketerek vakit geçirmeye kastetmek faydalıdır İftardan 30 dakika sonra tüketilen asıl öğünde etli ya da etsiz, az yağlı sebze yemeği ile eksik miktarda pilav, makarna ya da börek yenebilir Bunun yanında yoğurt, ayran ya da süt tüketimi ihmal edilmemeli; süt ürünleri tüketiminin günde 2 su bardağının altına düşmemesine itina gösterilmelidir Yani pide yenilecek ise makarna ya da pilavı sınırlamak veya hiç yememek gerekir
Meyveyi İftardan 2 Saat Daha Sonra Yiyin
İftarda kan şekerini hızlı yükseltmeyecek besinleri önerilen zaman aralıklarında harcamak iftar sonrasındaki oluşabilecek tatlı krizlerini ortadan kaldıracaktır Bu şekilde fazladan alınabilecek kalori miktarı sınırlamış olacaktır İftar yemeğinden 152 saat sonradan meyve ara öğünü gerçekleştirmek faydalı olacaktır Yemeğin ardındaki şerbetli hamur tatlıları, kızartılan tatlılar yerine muhallebi, güllaç gibi sütlü tatlılar veya meyve tüketilmelidir Ramazan ayının tatlısı olan güllaç oldukça neşeli ve sağlıklı bir tercih olacaktır Meyve tatlıları, sütlaç gibi tatlılar da alternatifleri olabilir Ama ast miktarına dikkat ederek! Yemekten 12 saat sonradan yarım saatlik küçük bir yürüyüş de yapılabilir *
Oruçta tok tutan besinler
Ramazanda tok tutan yiyecekler neler
Ramazan ayı geldi ve Allah nasip ederse Müslüman alemi Pazar gecesi ilk sahuruna kalkacak ve Pazartesi günü birincil oruçlarını tutacak Günler uzun ve havalar mevsim normallerinin üstünde Şart böyle olunca tüm bir gün bizi zinde tutacak, arzu hissettirmeyecek besinler tüketmemiz gerekecek sahurda Peki bizi tok tutacak ve oruç her tarafında susamamamızı sağlayacak besinler nelerdir?
Esmer Pirinç Ve Kepekli Makarna Yiyin
İftar ve sahur sofralarını, 11 ay her tarafında tüketilen besinlerin yerine, ayrıca gün boyu tok tutacak ayrıca de dinç beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle sıralamak gerekiyor Tokluğu uzun vakit sürdürecek olan besin grupları; sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalardır “Kompleks karbonhidratlar adı bahşedilen sebze, meyve, kurubaklagiller, tahıllar, esmer (kepek, çavdar, bütün buğday unundan yapılmış) ekmek, esmer pirinç, kepekli makarna gibi besinlerdir
Meyve Suyu Yerine Meyvenin Kendisini Tüketin
Açlığın kaynağı kan şekerinin düşmesi ise meyve suyu yerine meyvenin kendisini harcamak gibi beslenmemizde değişik şansın dönmesi yapmalıyız Bu besinler kan şekerimizin gün boyu dengede kalmasını sağlayarak açlık hissinin oluşmasını engelleyecektir Ayrıca, iftar ve sahurda içilen bir bardak süt, içerdiği karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve B vitaminleri sebebiyle Ramazan ’da sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor Akışkan besinler mideyi tez terk ettiğinden kişiler çok daha çabuk arzu hissediyor Bu yüzden çorba, ayran gibi besinler tek başlarına değil; protein içeriği yüksek ve posalı gıdalarla beraber tercih edilmelidir
İftarda Salata Yemek Yemek Tatlı Yeme İsteğinizi Azaltır
Ramazanda gün her tarafında aç kalınacağı için yavaş sindirilen, mide bağırsak sisteminde uzun vakit kalabilen lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri, sebzeler, kurubaklagiller, salata gibi gıdaları iftarda tercih etmek, iftar sonrası yaşanabilecek rahatsızlıkları ve fazla tatlı isteğini engeller
Oruç Tutarken Günde 2 Kadeh Süt İçin
İftar yemeğine başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile açılmak ve arada sadece salata tüketerek vakit geçirmeye kastetmek faydalıdır İftardan 30 dakika sonra tüketilen asıl öğünde etli ya da etsiz, az yağlı sebze yemeği ile eksik miktarda pilav, makarna ya da börek yenebilir Bunun yanında yoğurt, ayran ya da süt tüketimi ihmal edilmemeli; süt ürünleri tüketiminin günde 2 su bardağının altına düşmemesine itina gösterilmelidir Yani pide yenilecek ise makarna ya da pilavı sınırlamak veya hiç yememek gerekir
Meyveyi İftardan 2 Saat Daha Sonra Yiyin
İftarda kan şekerini hızlı yükseltmeyecek besinleri önerilen zaman aralıklarında harcamak iftar sonrasındaki oluşabilecek tatlı krizlerini ortadan kaldıracaktır Bu şekilde fazladan alınabilecek kalori miktarı sınırlamış olacaktır İftar yemeğinden 152 saat sonradan meyve ara öğünü gerçekleştirmek faydalı olacaktır Yemeğin ardındaki şerbetli hamur tatlıları, kızartılan tatlılar yerine muhallebi, güllaç gibi sütlü tatlılar veya meyve tüketilmelidir Ramazan ayının tatlısı olan güllaç oldukça neşeli ve sağlıklı bir tercih olacaktır Meyve tatlıları, sütlaç gibi tatlılar da alternatifleri olabilir Ama ast miktarına dikkat ederek! Yemekten 12 saat sonradan yarım saatlik küçük bir yürüyüş de yapılabilir *