Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Oructaki Guzellik

Oructaki Guzellik
0
268

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Alimler demişlerdir ki, oruc ve aclıkda on guzel haslet vardır:

l Aclıkta kalb safası, gonlun hakka inkıyadı, goz keskinliği vardır
Tokluk ise aptallık ve tenbellik verir, basireti kor eder Dimağda buharı fazlalaşdırır, bu sebeble kalbde bir ağırlık olur Soylenen fikirlere intikal ve intibak edemez, esrarı anlayamaz
2 Aclıkta rikkati kalb olur Kalb safası da insanı munacatın lezzetini idrak etmeye hazırlar, zikrinin ve sair ibadetlerinin te'sirini gorur
3 Kalbde zull u inkisar olur, şımarıklık gider Cenabı Hakk da hadisi kudside: Ben, benim rızam icin kalbi munkesir olanlarla beraberim, buyurmuştur Luzumsuz ferah ve tuğyanın başlangıcı olan, aynı zamanda buyuk mahrumiyetlerin sebebi olan iftihar ve boburlenme duygusu gider Nefis aclıkla kırıldığı kadar hic bir şeyle kırılmaz
4 İnsan aclıkda belaları unutmaz, zararlara ve afetlere ducar olanları unutmaz Tok olan acları unutur, ac olanlar ise aclığın ve belaların elemlerini bilirler Elemli fakirleri ve zayıfları unutmazlar
5 Aclık butun ma'siyet arzularını kırar, devamlı kotuluğu emreden nefsin (nefsi emmarenin) uzerine basar
6 Aclık, insana betaet ve hamakat veren fazla uykuyu defeder Cok yiyen ise cok icer, cok icen cok uyur, cok uyuyanın gafleti artar Kimin gafleti artarsa husrana uğrar ve nedameti artar
Bu sebeble meşayihi kiram muridi ere: Cok yemeyiniz, cok icmeyiniz, bu sebeble cok uyursunuz ve husrana uğrarsınızdiye buyurmuşlardır
7 Aclıkta ibadete devam kolaylaşır Toklukta ise ibadet zorlaşır, ibadete devam ise daha gucleşir
8 Aclıkta bedenler ve uzuvlar sıhhatli olur, hastalıklar def olur Cunku umumiyetle hastalıkların sebebi cok yemek, cok icmek, cok uyumak, kan fazlalığıdır Hastalık ibadetlere mani olur, kalbi huzursuz eder, ibadet şevkini kırar
9 Gayet sade bir hayat surer, sıkıntısı olmaz Az yemeği itiyad edinen az mala kanaat eder Bu sebeble RasUlullah sallallalahu aleyhi ve sellem: İktisada riayet eden fakra ducar olmazyani maişetinde orta yolu tutan fakir olmaz buyurmuşlardır
10 Aclıkta sadakasını gonul huzuru ile verebilir, yemeğinin fazlasını yetimlere, miskinlere dağıtır, kıyamette de sadakası altında golgelenir

TAKVA İCİN ORUC

Cenabı Hakk Azze ve Celle ayeti kerimede: Orucun farzıyyeti sizin ittikanız icinbuyurmuştur Cunku oruc insanın kuvvei şehvaniyyesini kırdığı gibi nefsin heva ve hevesini kırarak butun azalan gunahdan, isyandan ictinab ile zuhd u takvaya sebeb olacağı beyan buyurulmuştur Cunku insanların dunyevi mesaisi iki şeye munhasırdır: Biri tatlı tatlı yiyip icmek arzusudur Diğeri de kuvvei şehvaniyyedir Bu iki arzu da ancak oruc ile men'edilmiş olduğu gibi tasfiyei cesed ve bazı emrazı kalbiyyenin tathirine de oruc vesile olur Ve tıbben de midenin tashihine vesile olduğu malum, bir hakikattir

Muhammed bin elHaris radıyallahu ahn der ki: Beş zumreye beş şeyi sordum, hepsi de aynı cevabı verdiler:
1 Tabiblere devaların en şifalısını sual ettim: Aclıktır ve az yemekdir,dediler
2 Hikmet ehillerine: Allah'a ibadete en fazla yardımcı olan nedir?diye sual ettim Aclıktır ve az yemektirdediler
3 Zahidlere, Zuhde en fazla kuvvet kazandıran nedir?diye sual ettim Aclıktır ve az yemektirdediler
4 Alimlere, İlim hıfzında en fazla yardımcı şey nedir?diye sual ettim, Aclıktır ve az yemektirdediler
5 Sultanlara, Her vakit dikkatli bulunmanın caresi ve en guzel, en lezzetli taam nedir?diye sual ettim, Aclıktır ve az yemektirdediler