Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Orucun farz kılındığını bildiren ayetler

Orucun farz kılındığını bildiren ayetler
0
86

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Oruc ile ilgili ayetler
Orucla ilgili ayetler

Ey iman edenler! Sizden oncekilere olduğu gibi, size de oruc tutma yukumluluğu getirilmiştir; bu sayede kendinizi koruyacaksınız Oruc sayılı gunlerdedir İcinizden hasta veya yolculukta olanlar başka gunlerde tutabilirler; hasta veya yolcu olmadığı halde oruc tutmakta zorlananlar ise bir fakir doyumluğu fidye vermelidir Daha fazlasını veren, kendine daha fazla iyilik etmiş olur; fakat yine de, eğer bilirseniz, oruc tutmanız sizin icin daha hayırlıdır(elBakara 2183184)

Oruc tutmak, diğer ibadetlere nazaran biraz daha sıkıntılı olduğu icin Allah, orucun farz kılındığını bildirirken, psikolojik rahatlatma sağlayacak ve emre muhatap olan muslumanların yuksunmesini engelleyecek bir uslUp kullanarak, oruc tutmanın onceki ummetlere de farz kılındığını belirtmesi yanında, ayrıca orucu daha sıkıntılı hale getirmesi muhtemel iki durumu (hastalık ve yolculuk) oruc emrinin hemen peşinden gecerli mazeret olarak zikretmiştir Bu uslUp, mesela oteki ummetlerde de bulunduğu anlaşılan namaz icin kullanılmamıştır

Oruc riyanın en az karışacağı bir ibadet olduğu icin sevabı en fazla olan ibadetlerden sayılmıştır Peygamberimiz'den nakledildiğine gore, orucun bu yonune ilişkin olarak Allah, Oruc benim icindir; onun karşılığını ben vereceğim(Buhari, Savm, 2, 9; Muslim, Sıyam, 30) buyurmuştur Bu bakımdan oruc tutmanın sevap olarak karşılığı oldukca yuksektir Cennetin ozel olarak oruc tutanların girmesi icin ayrılmış bulunan reyyanadlı kapısından girme hakkı (Buhari, Savm, 4) bu karşılığın mukaddimesi sayılmıştır

Oruc, nefsin isteklerinden iradi olarak uzak durma olması yonuyle bir irade eğitimine, aclık ve susuzluğun verdiği sıkıntıya dayanma yonuyle de bir sabır eğitimine donuşmektedir İnsanın hayatta başarılı olabilmesi icin irade hakimiyeti ve guclukler karşısında dayanabilme gucu de onemli bir role sahiptir Nefsin isteklerinin kontrol altına alınmasında, ruhun arındırılıp yuceltilmesinde oruc etkili bir yoldur Bu orucun değişik bicimlerde de olsa hemen butun din ve kulturlerde riyazet ve mucahede yolu olarak mevcut olmasını da acıklar

Toplumsal hayatta huzursuzluklara yol acan taşkınlıklar, buyuk olcude insanın hayvani yonunu tatmin eden maddi zevklere duşkunlukten kaynaklanır Maddi zevk deyince de akla, yeme icme ve cinsel ilişki gibi zevkler gelir İşte oruc, insanı maddi zevk ve şehvetler peşinde koşturan, dolayısıyla da, Allah'ın haklarına riayet edemediği icin kendisine zulmetmesine, insanların haklarına riayet edemediği icin onlara zulmetmesine sebep olan nefsi emmareyi teskin etmenin de bir ilacı, aşırılıkları torpulemenin bir caresidir

Oruc, yoksulların durumunu daha iyi anlamaya, dolayısıyla onların sıkıntılarını giderme yonunde caba sarfetmeye de vesile olur Tok, acın halinden anlamazatasozu de bunu ifade eder

Orucun, dinimizde onemli bir yeri olan sabır konusuyla irtibatı da burada hatırlanmalıdır Namaz ve sabırla yardım isteyin(elBakara 2153) ve Sabredenlere ecirleri hesapsız olarak tastamam verilir(ezZumer 3910) gibi ayetler, Oruc sabrın yarısıdır(Tirmizi, Da`avat, 86) diyen ve orucun Allah icin olup mukafatını da kendisinin hesapsız olarak vereceğini bildiren hadislerin ortak anlamı, orucun sabır boyutunu ve bunun fazilet ve sevabının yuksekliğini anlatır

Butun bunlara ilaveten orucun sağlık acısından pek cok yararları bulunduğu da uzman hekimler tarafından ifade edilmektedir Ramazan orucu zahiren bakıldığında, bir yıl boyunca calışan vucut makinesinin dinlenmeye ve bakıma alınması gibidir Oruc, ozellikle mide ve sindirim organlarının dinlenmesi icin iyi bir moladır

Orucla ilgili olarak ilki kutsi hadis olmak uzere Peygamberimiz'in bazı sozleri şoyledir:

Her bir iyilik icin on mislinden yedi yuz misline kadar karşılık olabilir; fakat oruc başkadır Cunku oruc benim icindir ve onun ecrini ben vereceğim(Muslim, Sıyam,164; Nesai, Sıyam, 42)

Kim iman ederek ve sevabını Allah'tan umarak ramazan orucunu tutarsa onceki gunahları affedilir(Buhari, Savm, 6)

Canımı elinde tutan Allah'a yemin ederim ki; oruclunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha hoştur; Allah der ki: Ağzı kokan şu kul şehvetini, yemesini, icmesini benim icin terkediyor Mademki sırf benim icin oruc tutmuş, o orucun ecrini ben veririm(Buhari, Savm, 9; Muslim, Sıyam, 164)

Oruclu icin birisi iftar ettiği vakit, oteki Rabbi ile karşılaştığı vakit olmak uzere iki sevinc vardır(Buhari, Savm, 9)

Oruc bir kalkandır(Buhari, Savm, 9; Tirmizi, Îman, 8)

Rivayet edildiğine gore sacı başı dağınık bir adam Hz Peygamber'e gelerek,

Ey Allah'ın elcisi! Allah'ın beni yukumlu tuttuğu orucun miktarını soyledemiş, Peygamberimiz Ramazan ayını oruclu gecirbuyurmuş, adam bu defa Bunun dışında başka oruc tutmam gerekiyor mu?diye sormuş, Peygamberimiz de Hayır, yukumlu olduğun başka oruc yoktur Fakat, nafile olarak tutabilirsincevabını vermiştir Adam aynı şekilde sorularına devam ederek zekat, namaz ve hac konusunda bilgiler aldıktan sonra Sana ikramda bulunan Allah'a yemin olsun ki, bu soylenenlerden fazla bir şey de yapmam, eksik de bırakmamdiyerek cekip gitmiş, Peygamberimiz de arkasından şoyle soylemiştir: Şayet dediğini yaparsa bu adam kurtulmuştur(Buhari, Savm, 1; Muslim, Îman, 9)

858,496Konular
981,656Mesajlar
29,726Kullanıcılar
yalanciyarimSon üye
Üst Alt