Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

orucun tüm güzelliği

orucun tüm güzelliği
0
67

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
orucun bütün güzelliği Alimler demişlerdir ki: oruç ve açlıkda on güzel haslet vardır: ​l Açlıkta kalb safası, gönlün hakka inkıyadı, göz keskinliği vardır Tokluk ise aptallık ve tenbellik verir, basireti âmâ eder Dimağda buharı fazlalaşdırır, bu sebeble kalbde bir ağırlık olur Söylenen fikirlere intikal ve intibak edemez, esrarı anlayamaz 2 Açlıkta rikkati kalb olur Kalb safası da insanı münacatın lezzetini algı etmeye hazırlar, zikrinin ve sair ibadetlerinin te'sirini görür 3 Kalbde züll ü inkisar olur, şımarıklık gider Cenabı Hakk da hadîsi kudside: Ben, benim rızam için kalbi münkesir olanlarla beraberim, buyurmuştur Gereksiz ferah ve tuğyanın başlangıcı olan, bununla birlikte büyük mahrumiyetlerin sebebi olan övünç ve böbürlenme duygusu gider Nefis açlıkla kırıldığı kadar hiç bir şeyle kırılmaz 4 İnsan açlıkda belaları unutmaz, zararlara ve afetlere duçar olanları unutmaz Tok olan açları unutur, aç olanlar ise açlığın ve belaların elemlerini bilirler Elemli fakirleri ve zayıfları unutmazlar 5 Arzu tüm ma'siyet arzularını kırar, devamlı kötülüğü emreden nefsin (nefsi emmarenin) üzerine basar 6 Arzu, insana betaet ve hamakat veren fazla uykuyu defeder Fazla yiyen ise fazla içer, çok içen çok uyur, fazla uyuyanın gafleti artar Kimin gafleti artarsa hüsrana uğrar ve nedameti artar Bu sebeble meşayihi kiram müridi ere: Fazla yemeyiniz, fazla içmeyiniz, bu sebeble çok uyursunuz ve hüsrana uğrarsınızdiye buyurmuşlardır 7 Açlıkta ibadete devam kolaylaşır Toklukta ise ibadet zorlaşır, ibadete devam ise daha güçleşir 8 Açlıkta bedenler ve uzuvlar sıhhatli olur, hastalıklar def olur Çünkü umumiyetle hastalıkların sebebi çok yemek yemek, fazla içmek, fazla uyumak, kan fazlalığıdır Rahatsızlık ibadetlere mani olur, kalbi sıkıntılı eder, ibadet şevkini kırar 9 Gayet sade bir hayat sürer, sıkıntısı olmaz Az yemeği itiyad edinen az mala kanaat eder Bu sebeble Rasûlullah sallallalahü aleyhi ve sellem: İktisada riayet eden fakra duçar olmazyani maîşetinde orta yolu tutan yoksul olmaz buyurmuşlardır 10 Açlıkta sadakasını gönül huzuru ile verebilir, yemeğinin fazlasını yetimlere, miskinlere dağıtır, kıyamette de sadakası altında gölgelenir ​ TAKVA İÇİN ORUÇ ​ Cenabı Hakk Azze ve Celle ayeti kerimede: Orucun farzıyyeti sizin ittikanız içinbuyurmuştur Çünkü oruç insanın kuvvei şehvaniyyesini kırdığı gibi nefsin heva ve hevesini kırarak tüm azalan günahdan, isyandan ictinab ile zühd ü takvaya sebeb olacağı açıklama buyurulmuştur Çünkü insanların dünyevî mesaisi iki şeye münhasırdır: Biri tatlı tatlı yiyip içmek arzusudur Diğeri de kuvvei şehvaniyyedir Bu iki açlık da fakat oruç ile men'edilmiş olduğu gibi tasfiyei cesed ve bazı emrazı kalbiyyenin tathirine de oruç vesile olur Ve tıbben de midenin tashîhine vesile olduğu umulan, bir hakikattir Muhammed bin elHaris radıyallahu ahn der fakat: Beş zümreye beş şeyi sordum, tümü de aynı cevabı verdiler: 1 Tabiblere devaların en şifalısını sual ettim: Açlıktır ve az yemekdir,dediler 2 Hikmet ehillerine: Allah'a ibadete azami muavin olan nedir?diye sual ettim Açlıktır ve az yemektirdediler 3 Zahidlere, Zühde en fazla zorlama kazandıran nedir?diye sual ettim Açlıktır ve az yemektirdediler 4 Alimlere, İlim hıfzında maksimum muavin şey nedir?diye sual ettim, Açlıktır ve eksik yemektirdediler 5 Sultanlara, Her zaman özenli bulunmanın çaresi ve en güzel, en lezzetli taam nedir?diye sual ettim, Açlıktır ve az yemektirdediler​  

858,497Konular
982,015Mesajlar
29,998Kullanıcılar
OhSoYouParisSon üye
Üst Alt