
Oruk, Kilis mutfağına mahsus klasik bir lezzet. Kıyma ve bulgur kullanılarak hazırlanan oruğun yapılışı da epey pratik. Sofranızda farklı bir lezzete yer vermek isterseniz, bu tanımı kesinlikle denemelisiniz. Pekala oruk nasıl yapılır? Püf noktalarıyla oruk tanımı:
Oruk Hatay’da içli köfteye verilen isimdir. Elbette bu içli köfte, uygulamada Antakya’ya has farklılıklar içerir. Mesela en büyük farklılığı hamuruna dövülmüş et konulmasıdır. Ayrıyeten her içli köftede olduğu üzere büyük el mahareti ve ustalık ister. Maraşlılar ve Adanalılar içli köfteyi haşlarlar, Gaziantep ve Hataylılar ise kızartırlar. Gaziantepteki içli köfte daha tombul biçimde karşımıza çıkarken Hataylılar’ın oruk isimli içli köftesi daha uzunlamasına ve tombul bir parmak biçimindedir. Bulgur, et, ceviz, soğan, zeytinyağı ve çeşitli baharatlar kullanılarak bin bir zahmetle hazırlanan oruk, her ramazan olduğu üzere bu yıl da sofralardaki yerini alıyor. Gastronomi kolunda Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) "Yaratıcı Kentler Ağı"na dahil edilen Hatay mutfağının lezzetlerinden "oruk", iftar ve sahur sofralarını süsleyecek. Kentte "11 ayın sultanı" ramazan öncesinde meşakkatle hazırlanan ve yörede "oruk" diye tabir edilen içli köfte, bulgur, et, ceviz, soğan, zeytinyağı ve çeşitli baharatlar kullanılarak yapılıyor.
- Ekseriyetle kızartılarak tüketilen içli köfte/oruk/kibbe, aslında iki farklı çeşitte hazırlanabiliyor.
- Klasik olarak nişan, kelam, kına gecesi üzere eğlencelerde servis edilen bu yemek, haşlama ve kızartma olarak karşımıza çıkıyor.
- Kızartmayı ağır bulanlar, daha hafif olduğu için haşlama içli köfteyi daha çok tercih ediyor. Kimi yörelerde ayranla tüketilen içli köfte, kimi yerlerde sade ya da yoğurtla yeniyor.
ORUK TANIMI:
MATERYALLER
Dış harç için;
5 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı su
2 çay kaşığı kimyon
250 gr yağsız dana kıyması
1 yumurta
1 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
İç harç için;
500 gr orta yağlı kıyma
5 soğan
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
100 gr margarin
1 tatlı kaşığı tatlı pulbiber
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Kızartmak için;
1.5 su bardağı zeytin yağı
Sos için;
1 kahve fincanı zeytin yağı
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
3 diş ezilmiş sarımsak
1 limonun suyu
Tuz
YAPILIŞI
İç harç için, soğanları soyup kıyın. Kıyma ve yağı tencereye alıp suyunu bırakıp çekene kadar kısık ateşte karıştırın. Soğan, tuz ve karabiberi ekleyip kavurmaya devam edin. Pul biber ve cevizi ek edip ocaktan alın. Kıymalı harcı bir tepsiye yayıp buzdolabında güzelce katılaşana kadar bekletin.
Dış harç için, bulguru bir tepsiye alıp üzerine suyu dökün. Karıştırıp 15 dakika bekletin. Tuz, kimyon ve biber salçası ek edin. Elinizi ortada bir suya batırarak 10 dakika yoğurun. Kıymayı ekleyip avucunuzun içinde yoğurmaya devam edin.10 dakika daha yoğurup un ve yumurtayı ekleyin. Elinizi sık sık suya batırıp 5 dakika daha yoğurun.
Köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde kesimler koparın. Avucunuzda yuvarlayıp ortasına işaret parmağınızı bastırın ve içini açarak mekik halinde uzatın. İçine kıymalı harcı doldurun. Elinizi ıslatıp ağız kısmını kapatın ve avucunuzda şekillendirin. Gereç bitene kadar köfteleri bu halde hazırlayın.
Yağı tavada kızdırıp köfteleri sık sık çevirerek 3-4 dakika kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin.
Sos için limon suyu, sarımsak, tuz ve yağı bir kapta çırpma teliyle çırpın. Maydanozu ek edip karıştırın. Sosu servis tabağına döküp üzerine köfteleri dizin. Sıcak yahut ılık servis yapın.
Afiyet olsun...