Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Oruk nedir ve oruk nasıl yapılır? En kolay oruk yapımının püf noktaları

Oruk nedir ve oruk nasıl yapılır? En kolay oruk yapımının püf noktaları
0
65

klimaci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
37,992
Etkileşim
2
Puan
38
Yaş
46
F-D Coin
90
oruk_nedir_ve_oruk_nasil_yapilir_en_kolay_oruk_yapiminin_puf_noktalari_1618563438_9963.jpg

Oruk, Kilis mutfağına özgü geleneksel bir lezzet. Kıyma ve bulgur kullanılarak hazırlanan oruğun yapılışı da oldukça pratik. Sofranızda farklı bir lezzete yer vermek isterseniz, bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Peki oruk nasıl yapılır? Püf noktalarıyla oruk tarifi:

Oruk Hatay’da içli köfteye verilen isimdir. Elbette bu içli köfte, uygulamada Antakya’ya özgü farklılıklar içerir. Mesela en büyük farklılığı hamuruna dövülmüş et konulmasıdır. Ayrıca her içli köftede olduğu gibi büyük el mahareti ve ustalık ister. Maraşlılar ve Adanalılar içli köfteyi haşlarlar, Gaziantep ve Hataylılar ise kızartırlar. Gaziantepteki içli köfte daha tombul biçimde karşımıza çıkarken Hataylılar’ın oruk isimli içli köftesi daha uzunlamasına ve tombul bir parmak şeklindedir. Bulgur, et, ceviz, soğan, zeytinyağı ve çeşitli baharatlar kullanılarak bin bir zahmetle hazırlanan oruk, her ramazan olduğu gibi bu yıl da sofralardaki yerini alıyor. Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Hatay mutfağının lezzetlerinden "oruk", iftar ve sahur sofralarını süsleyecek. Kentte "11 ayın sultanı" ramazan öncesinde meşakkatle hazırlanan ve yörede "oruk" diye tabir edilen içli köfte, bulgur, et, ceviz, soğan, zeytinyağı ve çeşitli baharatlar kullanılarak yapılıyor.
  • Genellikle kızartılarak tüketilen içli köfte/oruk/kibbe, aslında iki farklı türde hazırlanabiliyor.
     
  • Geleneksel olarak nişan, söz, kına gecesi gibi eğlencelerde servis edilen bu yemek, haşlama ve kızartma olarak karşımıza çıkıyor.
     
  • Kızartmayı ağır bulanlar, daha hafif olduğu için haşlama içli köfteyi daha çok tercih ediyor. Kimi yörelerde ayranla tüketilen içli köfte, kimi yerlerde sade ya da yoğurtla yeniyor.
aSzXB_1618563488_0752.jpg

ORUK TARİFİ:

MALZEMELER

Dış harç için;

5 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı su
2 çay kaşığı kimyon
250 gr yağsız dana kıyması
1 yumurta
1 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı tatlı biber salçası

İç harç için;

500 gr orta yağlı kıyma
5 soğan
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
100 gr margarin
1 tatlı kaşığı tatlı pulbiber
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için;

1.5 su bardağı zeytin yağı

Sos için;

1 kahve fincanı zeytin yağı
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
3 diş ezilmiş sarımsak
1 limonun suyu
Tuz

BZNaF_1618563230_6488.jpg

YAPILIŞI

İç harç için, soğanları soyup kıyın. Kıyma ve yağı tencereye alıp suyunu bırakıp çekene kadar kısık ateşte karıştırın. Soğan, tuz ve karabiberi ekleyip kavurmaya devam edin. Pul biber ve cevizi ilave edip ocaktan alın. Kıymalı harcı bir tepsiye yayıp buzdolabında iyice katılaşana kadar bekletin.

bfZXP_1618563246_74.jpg

Dış harç için, bulguru bir tepsiye alıp üzerine suyu dökün. Karıştırıp 15 dakika bekletin. Tuz, kimyon ve biber salçası ilave edin. Elinizi arada bir suya batırarak 10 dakika yoğurun. Kıymayı ekleyip avucunuzun içinde yoğurmaya devam edin.10 dakika daha yoğurup un ve yumurtayı ekleyin. Elinizi sık sık suya batırıp 5 dakika daha yoğurun.

KUI6b_1618563275_4329.jpg

Köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzda yuvarlayıp ortasına işaret parmağınızı bastırın ve içini açarak mekik şeklinde uzatın. İçine kıymalı harcı doldurun. Elinizi ıslatıp ağız kısmını kapatın ve avucunuzda şekillendirin. Malzeme bitene kadar köfteleri bu şekilde hazırlayın.

YXjkT_1618563354_6773.jpg

Yağı tavada kızdırıp köfteleri sık sık çevirerek 3-4 dakika kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin.

iQDC4_1618563341_6251.jpg

Sos için limon suyu, sarımsak, tuz ve yağı bir kapta çırpma teliyle çırpın. Maydanozu ilave edip karıştırın. Sosu servis tabağına döküp üzerine köfteleri dizin. Sıcak veya ılık servis yapın.

Afiyet olsun...
 
858,497Konular
981,953Mesajlar
29,950Kullanıcılar
ivol.kanSon üye
Üst Alt