iltasyazilim
FD Üye
Osmaniye Bölgesel Yemekler,
Osmaniye Yöresi Yemekleri,
Osmaniye'nin Yemekleri
Osmaniye Bölgesel Yemekleri
Tirşik
Malzemesi
1 kg Tırşik yaprağı
1 kase yoğurt
1 kg nohut ile dövme
1 çorba kaşığı tuz4 yemek yemek kaşığı un
Yeterince su
Yapılışı: Tırşik yaprağı ince ince doğranır Doğranan tırşik yaprağı en ince ayrıntısına kadar yıkanır Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ek edilir En Ince Ayrıntısına Kadar karıştırılır üstüne un eklenir Bu yaptığımız yemek yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir Sonra yemek yemek ocağa konularak ayrıntılarıyla kaynatılır Bunu piştiğini anlayınca yemek yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır
Söğürme
Malzemesi
1 kg patlıcan
1 kg soğan
1 kg yeşil biber
Yapılışı: Bu malzemeler közde pişirilir sonradan ufak,ufak doğranır Ekşi, tuzlu ve biber ek edilerek karıştırılır Afiyetle yenir
Börek Çorbası
Malzemesi
3 kg un
1 kg soğan
1 kg taze kıyılmış et
2 çorba kasesi nohut
2 çorba kasesi vurma
1 yemek yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuzlu ve biber
1 tatlı kaşığı nane
1 su bardağı akıcı yağ
Yeteri dek su
Yapılışı: 2 kg un yoğrularak hamur haline kazanç Hamur dairesel açılır Açılan hamur kare, kare kesilir sonradan içi hazırlanır Soğan fidan gibi kıyılır, taze kıyılmış et salça, tuzlu ve biber ile karıştırılır Kare biçimindeki hamurun içine az, az koyulup yumulur Nohut ile vurma yıkanıp tencerenin içine boşaltılır Yapmış olduğumuz hamur tencereye aktarılır Isıtılan sıcak su tencereye aktarılır Dövme ve nohudu pişene değin kaynar kaynayana dek salçası yakılır Çorbanın üzerine dökülür Yemek Yemek hazırlanmış ayla gelir
Teleme
Malzemesi
1 kg süt
45 adet incir kozalağı
Yapılışı: Süt pişirilmeden incir kozalakları sütün içine konularak karıştırılır Süt yoğurt kıvamına gelinceye dek bu işlem devam eder Süt yoğurt kıvamına geldikten sonradan teleme beş dakika sonra hazırdır
El Turşusu
Malzemesi
1 adet kabak
56 adet patlıcan
56 adet yeşil biber
34 diş sarımsak
Bir miktar sumak ekşisi
Yeterince tuzlu
Yapılışı: Sebzeler yıkandıktan daha sonra küp, küp doğranır Doğranan bu sebzeler bir arz su ile 1520 dakika değin haşlanır Haşlanan sebzeler süzülerek biraz suya tutulur Bir kabın içine sebzenin miktarına göre su konulur Suyun içine bir tedarik sumak ile 34 diş dövülmüş sarımsak, tuz ve haşlanmış malzemeler ek edilirEl turşusu bu işlemlerden 1520 dakika sonradan hazırdır
Yüzük Çorbası
Malzemesi
1 kg değin un
Yeterince su ve tuzlu
Nohut ve ekşi
İç harcı için : Yarım kg kuru soğan
250 gr kıyma
Yarım demet maydanoz
Yeterince tuz ve karabiber
Sosu için : 1 su bardağı yağ
Yarım yemek kaşığı salça
45 diş sarımsak
Bir arz kuru nane
Yapılışı: 1 kg un kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır
İç harcı: Yarım kilo kuru soğan ince, ince kıyılır Kıyılan bu soğanın içine kıyma, maydanoz, salça, tuz ve karabiber ek edilerek adamakıllı karıştırılırÖnceden hazırlanan hamur minik pazı haline getirilerek kare, kare kesilir Bu karelerin içine hazırlanan harç konularak hamurun ağzı kapatılır Bu hamur dinlenmeye bırakılır Bir arz nohut haşlanırNohut haşlandıktan daha sonra su ek edilir ve su kaynatılır Kaynayan suya hazırlanan hamur konularak su birazda hamur ile kaynatılır Hamur kaynadıktan sonradan bir tedarik ekşi ilave edilir
Sosu : 1 su bardağı yağ yakılarak içerisine sakça, sarımsak ve kuru nane eklenirHazırlanan bu sos çorbanın üzerine dökülür Bu Nedenle çorba hazırlanmış ülkü kazanç
Tutmaç
Malzemesi
2 adet yumurta
2 su bardağı un
İnce irmik
Süzme yoğurt
Yağ, et, havuç
Kereviz, soğan
Yapılışı: Yağ tavada eritilir Yağ kızınca etler katılıp, sote edilir Havuç, kereviz ve soğan ek edilerek, üstüne su katılıp etler adamakıllı pişirilir Suyu süzülür Tavadaki havuç, kereviz ve soğan alınıp, yoğurt hazırlanıp bekletilirBir tencereye tuzlu su konulup, tutmaçlar hafif haşlanırTutmaçlar tabaklara koyulup kızgın yağ üzerinde gezdirilirÖnceden yapılan sos üzerine dökülür
Sarma İçi
Malzemesi
Bir tedarik ince bulgur
Bir baş kuru soğan
Yarım kilo değin domates
Bir demet maydanoz
Yeşil soğan
1,5 çorba kaşığı salça
1 su bardağı yağ
Yeterince tuzlu
Yapılışı: Bir baş soğan halka, halka doğranırBir su bardağı yağ ile bir zaman kavrulur daha sonra salça ve küp, küp doğranmış domates ek edilir Bir sürede bunlar kavrulur Sonra tuz ve biber eklenir Bu işlemler bittikten daha sonra, bu malzemelere göre bulgurun miktarına kadar su ek edilir Su kaynamaya bırakılır Su kaynadıktan sonradan bir kabın içindeki bulgura kaynamış olan su ek edilir Bulgur suyu çektikten sonra üstüne önceden doğranmış yeşil soğan ve maydanoz eklenip karıştırılır
Süllüm
Malzemesi
1 kg ıspanak
1 kaşık tuzlu
1 kg yoğurt
1 baş sarımsak
Yapılışı: Ispanak tamamen kaynatılarak süzekte süzülür sonra sarımsaklı yoğurt karıştırılır Sonra yoğurt ile soğumuş ıspanak karıştırılarak tuzlu ilave edilir Yenmeye hazırdır
Ekşili
Malzemesi
Nohut, Vurma
Kuru ve yeşil fasulye
Patlıcan, kabak
Lahana, salça
Sarımsak, yoğurt
Yapılışı: Nohut, vurma, kuru ve yeşil fasulye bir tencerede haşlanır Üzerine su konularak kaynatılırYağ ve salçayı bir tavada kavurup kaynayan tencereye boşaltırız Ezilmiş sarımsaklarda atılır Dinlenmeye bırakıldıktan daha sonra servise hazırdır
Analı Kızlı
Malzemesi
1 kg ince bulgur
250 gr dövülmüş et
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuzlu, karabiber, kimyon
1 bardak su
1 Yumurta
İçi için: 1 kg kıyma
1 kg soğan (ince doğranmış)
1 tatlı kaşığı biber salçası
250 gr tereyağ
Tuz, karabiber, kırmızı biber
Sosu için: 6 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı nohut
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek yemek kaşığı nane
2 kadeh limon suyu
Yapılışı: Bulgur ıslatılır Tuz, karabiber, kimyon ve biber salçası ile yoğrulur Et suyu ek edilerek yoğurmaya devam edilir Kıvamına gelince ceviz büyüklüğünde parçalar alıp el ıslatılarak bu parçalar açılır İçine hazırlanan harç koyularak yuvarlanır sonra pişirilir
Çakıldaklı
Malzemesi
Yarım kg biber
Yarım kg patlıcan
Yarım kg fasulye
Yarım kg domates
Yarım kg vurma
Yarım kg nohut
2 tane patates
Yapılışı : Biber, patlıcan, fasulye ve domates küçük minik doğranırDövme ve nohut iyice yıkanır Isıtılmış su tencereye aktarılır Bu malzemeler piştikten daha sonra sarımsak dövülür Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur Çorbanın üstüne dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur
Toğba
Malzemesi
1 kase nohut
1 kase vurma
2 çorba kaşığı un
1 top nane
3 kg yoğurt
Yapılışı: Yoğurt su ile iyice çırpılır Çırpıldıktan sonradan iki çorba kaşığı un ilave edilir Dövme ile nohut tencerenin içine atılır Ocakta Vurma ile nohut pişene dek karıştırılır Sonra nane ince,ince kıyılır Çorbanın içine atılırYemeğimiz tabaklara konarak nefis çorbamız afiyetle yenir *
Osmaniye Yöresi Yemekleri,
Osmaniye'nin Yemekleri
Osmaniye Bölgesel Yemekleri
Tirşik
Malzemesi
1 kg Tırşik yaprağı
1 kase yoğurt
1 kg nohut ile dövme
1 çorba kaşığı tuz4 yemek yemek kaşığı un
Yeterince su
Yapılışı: Tırşik yaprağı ince ince doğranır Doğranan tırşik yaprağı en ince ayrıntısına kadar yıkanır Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ek edilir En Ince Ayrıntısına Kadar karıştırılır üstüne un eklenir Bu yaptığımız yemek yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir Sonra yemek yemek ocağa konularak ayrıntılarıyla kaynatılır Bunu piştiğini anlayınca yemek yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır
Söğürme
Malzemesi
1 kg patlıcan
1 kg soğan
1 kg yeşil biber
Yapılışı: Bu malzemeler közde pişirilir sonradan ufak,ufak doğranır Ekşi, tuzlu ve biber ek edilerek karıştırılır Afiyetle yenir
Börek Çorbası
Malzemesi
3 kg un
1 kg soğan
1 kg taze kıyılmış et
2 çorba kasesi nohut
2 çorba kasesi vurma
1 yemek yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuzlu ve biber
1 tatlı kaşığı nane
1 su bardağı akıcı yağ
Yeteri dek su
Yapılışı: 2 kg un yoğrularak hamur haline kazanç Hamur dairesel açılır Açılan hamur kare, kare kesilir sonradan içi hazırlanır Soğan fidan gibi kıyılır, taze kıyılmış et salça, tuzlu ve biber ile karıştırılır Kare biçimindeki hamurun içine az, az koyulup yumulur Nohut ile vurma yıkanıp tencerenin içine boşaltılır Yapmış olduğumuz hamur tencereye aktarılır Isıtılan sıcak su tencereye aktarılır Dövme ve nohudu pişene değin kaynar kaynayana dek salçası yakılır Çorbanın üzerine dökülür Yemek Yemek hazırlanmış ayla gelir
Teleme
Malzemesi
1 kg süt
45 adet incir kozalağı
Yapılışı: Süt pişirilmeden incir kozalakları sütün içine konularak karıştırılır Süt yoğurt kıvamına gelinceye dek bu işlem devam eder Süt yoğurt kıvamına geldikten sonradan teleme beş dakika sonra hazırdır
El Turşusu
Malzemesi
1 adet kabak
56 adet patlıcan
56 adet yeşil biber
34 diş sarımsak
Bir miktar sumak ekşisi
Yeterince tuzlu
Yapılışı: Sebzeler yıkandıktan daha sonra küp, küp doğranır Doğranan bu sebzeler bir arz su ile 1520 dakika değin haşlanır Haşlanan sebzeler süzülerek biraz suya tutulur Bir kabın içine sebzenin miktarına göre su konulur Suyun içine bir tedarik sumak ile 34 diş dövülmüş sarımsak, tuz ve haşlanmış malzemeler ek edilirEl turşusu bu işlemlerden 1520 dakika sonradan hazırdır
Yüzük Çorbası
Malzemesi
1 kg değin un
Yeterince su ve tuzlu
Nohut ve ekşi
İç harcı için : Yarım kg kuru soğan
250 gr kıyma
Yarım demet maydanoz
Yeterince tuz ve karabiber
Sosu için : 1 su bardağı yağ
Yarım yemek kaşığı salça
45 diş sarımsak
Bir arz kuru nane
Yapılışı: 1 kg un kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır
İç harcı: Yarım kilo kuru soğan ince, ince kıyılır Kıyılan bu soğanın içine kıyma, maydanoz, salça, tuz ve karabiber ek edilerek adamakıllı karıştırılırÖnceden hazırlanan hamur minik pazı haline getirilerek kare, kare kesilir Bu karelerin içine hazırlanan harç konularak hamurun ağzı kapatılır Bu hamur dinlenmeye bırakılır Bir arz nohut haşlanırNohut haşlandıktan daha sonra su ek edilir ve su kaynatılır Kaynayan suya hazırlanan hamur konularak su birazda hamur ile kaynatılır Hamur kaynadıktan sonradan bir tedarik ekşi ilave edilir
Sosu : 1 su bardağı yağ yakılarak içerisine sakça, sarımsak ve kuru nane eklenirHazırlanan bu sos çorbanın üzerine dökülür Bu Nedenle çorba hazırlanmış ülkü kazanç
Tutmaç
Malzemesi
2 adet yumurta
2 su bardağı un
İnce irmik
Süzme yoğurt
Yağ, et, havuç
Kereviz, soğan
Yapılışı: Yağ tavada eritilir Yağ kızınca etler katılıp, sote edilir Havuç, kereviz ve soğan ek edilerek, üstüne su katılıp etler adamakıllı pişirilir Suyu süzülür Tavadaki havuç, kereviz ve soğan alınıp, yoğurt hazırlanıp bekletilirBir tencereye tuzlu su konulup, tutmaçlar hafif haşlanırTutmaçlar tabaklara koyulup kızgın yağ üzerinde gezdirilirÖnceden yapılan sos üzerine dökülür
Sarma İçi
Malzemesi
Bir tedarik ince bulgur
Bir baş kuru soğan
Yarım kilo değin domates
Bir demet maydanoz
Yeşil soğan
1,5 çorba kaşığı salça
1 su bardağı yağ
Yeterince tuzlu
Yapılışı: Bir baş soğan halka, halka doğranırBir su bardağı yağ ile bir zaman kavrulur daha sonra salça ve küp, küp doğranmış domates ek edilir Bir sürede bunlar kavrulur Sonra tuz ve biber eklenir Bu işlemler bittikten daha sonra, bu malzemelere göre bulgurun miktarına kadar su ek edilir Su kaynamaya bırakılır Su kaynadıktan sonradan bir kabın içindeki bulgura kaynamış olan su ek edilir Bulgur suyu çektikten sonra üstüne önceden doğranmış yeşil soğan ve maydanoz eklenip karıştırılır
Süllüm
Malzemesi
1 kg ıspanak
1 kaşık tuzlu
1 kg yoğurt
1 baş sarımsak
Yapılışı: Ispanak tamamen kaynatılarak süzekte süzülür sonra sarımsaklı yoğurt karıştırılır Sonra yoğurt ile soğumuş ıspanak karıştırılarak tuzlu ilave edilir Yenmeye hazırdır
Ekşili
Malzemesi
Nohut, Vurma
Kuru ve yeşil fasulye
Patlıcan, kabak
Lahana, salça
Sarımsak, yoğurt
Yapılışı: Nohut, vurma, kuru ve yeşil fasulye bir tencerede haşlanır Üzerine su konularak kaynatılırYağ ve salçayı bir tavada kavurup kaynayan tencereye boşaltırız Ezilmiş sarımsaklarda atılır Dinlenmeye bırakıldıktan daha sonra servise hazırdır
Analı Kızlı
Malzemesi
1 kg ince bulgur
250 gr dövülmüş et
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuzlu, karabiber, kimyon
1 bardak su
1 Yumurta
İçi için: 1 kg kıyma
1 kg soğan (ince doğranmış)
1 tatlı kaşığı biber salçası
250 gr tereyağ
Tuz, karabiber, kırmızı biber
Sosu için: 6 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı nohut
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek yemek kaşığı nane
2 kadeh limon suyu
Yapılışı: Bulgur ıslatılır Tuz, karabiber, kimyon ve biber salçası ile yoğrulur Et suyu ek edilerek yoğurmaya devam edilir Kıvamına gelince ceviz büyüklüğünde parçalar alıp el ıslatılarak bu parçalar açılır İçine hazırlanan harç koyularak yuvarlanır sonra pişirilir
Çakıldaklı
Malzemesi
Yarım kg biber
Yarım kg patlıcan
Yarım kg fasulye
Yarım kg domates
Yarım kg vurma
Yarım kg nohut
2 tane patates
Yapılışı : Biber, patlıcan, fasulye ve domates küçük minik doğranırDövme ve nohut iyice yıkanır Isıtılmış su tencereye aktarılır Bu malzemeler piştikten daha sonra sarımsak dövülür Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur Çorbanın üstüne dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur
Toğba
Malzemesi
1 kase nohut
1 kase vurma
2 çorba kaşığı un
1 top nane
3 kg yoğurt
Yapılışı: Yoğurt su ile iyice çırpılır Çırpıldıktan sonradan iki çorba kaşığı un ilave edilir Dövme ile nohut tencerenin içine atılır Ocakta Vurma ile nohut pişene dek karıştırılır Sonra nane ince,ince kıyılır Çorbanın içine atılırYemeğimiz tabaklara konarak nefis çorbamız afiyetle yenir *