Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Osmanlı macunu nedir ve nasıl yapılır? Ramazan'ın geleneksel lezzeti Osmanlı macunu tarifi

Osmanlı macunu nedir ve nasıl yapılır? Ramazan'ın geleneksel lezzeti Osmanlı macunu tarifi
0
47

seocu

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,340
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
69
osmanli_macunu_nedir_ve_nasil_yapilir_ramazanin_geleneksel_lezzeti_osmanli_macunu_tarifi_1616663620_0236.jpg

Tarihi Osmanlı'ya dayanan ve 7'den 70'e herkesin severek tüketildiği Osmanlı macununu evde yapmaya ne dersiniz? Evde izolasyon günlerinde aile bireylerine sürpriz yaparak bu nostaljik lezzeti deneyebilirsiniz.

Türkler için bazı alışkanlıklar Türk kültürünü tamamlayan unsurlar olmuştur. Bayramlarda ve özel günlerde yaşatılan gelenekler, birlik ve beraberliği temsil eder. Osmanlı macunu tarihçesi ile de duyanlarda merak uyandırıyor. Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar yaşayan macun geleneği nasıl başlamış hep beraber inceleyelim. Ramazan ayının olmazsa olmazları arasında ilk sıralarda yer alan Osmanlı Macunu, her yıl Ramazan şenliklerinde ağızlarda unutulmaz tatlar bırakırken tam da bu yıl sosyal izolasyon nedeniyle arka plana düşecekken dayanamayıp evlerde iftar sonralarını hem şenlendirir hem de lezzet katar oldu. Ahşap çubuklara sarıp limon sürerek hem şifalı hem lezzetli hem de nostaljik lezzeti evinize taşıyabilir Ramazan heyecanını arttırabilirsiniz.  Üstelik malzemeler de hazırlık aşaması da çok pratik…
  • Osmanlı macunu içindekiler incelendiğinde birbirinden faydalı baharatlar ve otların yer aldığı görülür.
     
  • Osmanlı macununda karanfil, zencefil, tarçın, hibiskus, limon, nane ve portakal gibi aroma veren ve tatlandıran malzemeler yer almaktadır.
     
  • Baharatların şekerli suda kaynatılmasıyla hazırlanan Osmanlı macunu, yuvarlak bir tepsi içinde renk renk sunulur.

     
  • Osmanlı macunu çok eski dönemlerde tahta çubuk üzerinde servis edilirdi. Çubuğun hızlıca çevrilmesiyle macun tahta çubuğa sarılırdı. Bu gelenek günümüzde de devam etmektedir.
rVcxj_1616665089_1512.jpg

OSMANLI MACUNU TARİFİ:

MALZEMELER

Portakallı Macun içi;

1,5 su bardağı şeker
Çeyrek su bardağı limon suyu
Çeyrek çay bardağı portakal suyu
2 damla nane yağı (isteğe bağlı)
Çay kaşığının ucuyla karanfil tozu
Çay kaşığının ucuyla zencefil tozu
Çay kaşığının ucuyla hibiskus tozu
Çay kaşığının ucuyla tarçın
(baharatlar isteğe bağlıdır daha az daha çok ya da çeşitleri değişebilir)

Çilekli Macun için;

1,5 su bardağı şeker
Çeyrek su bardağı limon suyu
Çeyrek çay bardağı çilek suyu (rondodan geçirdiğiniz çilekleri süzgeçten geçirerek elde edebilirsiniz)
2 damla nane yağı (isteğe bağlı)
Çay kaşığının ucuyla karanfil tozu
Çay kaşığının ucuyla zencefil tozu
Çay kaşığının ucuyla hibiskus tozu
Çay kaşığının ucuyla tarçın
(baharatlar isteğe bağlıdır daha az daha çok ya da çeşitleri değişebilir)

jqTJu_1616665188_3178.jpg

Kivili Macun için;

1,5 su bardağı şeker
Çeyrek su bardağı limon suyu
Çeyrek çay bardağı kivi suyu (katı meyve sıkacağı ile elde edebilirsiniz)
2 damla nane yağı (isteğe bağlı)
Çay kaşığının ucuyla karanfil tozu
Çay kaşığının ucuyla zencefil tozu
Çay kaşığının ucuyla hibiskus tozu
Çay kaşığının ucuyla tarçın
(baharatlar isteğe bağlıdır daha az daha çok ya da çeşitleri değişebilir)

Muzlu Macun için;

1,5 su bardağı şeker
Çeyrek su bardağı limon suyu
Çeyrek çay bardağı ezilmiş muz püresi
2 damla nane yağı (isteğe bağlı)
Çay kaşığının ucuyla karanfil tozu
Çay kaşığının ucuyla zencefil tozu
Çay kaşığının ucuyla hibiskus tozu
Çay kaşığının ucuyla tarçın
(baharatlar isteğe bağlıdır daha az daha çok ya da çeşitleri değişebilir)

zUyjf_1616664701_0598.jpg

YAPILIŞI

Her bir macunu ayrı ayrı hazırlayabilirsiniz. Öncelikle orta ateşe yapışmaz derin tavayı koyun üzerine şekeri limon suyunu, yapacağınız macunun meyve suyunu, nane yağını ve baharatları ekleyip kaynayana kadar karıştıra karıştıra pişirin.

uOdNU_1616665397_5557.jpg

Kaynayınca 10 dakika kadar kaynar vaziyette yine orta ateşte ocakta tutup altını hemen kapatın.

10 dakika sonra macunu servis edeceğiniz kaba pişen macunu alın.

Macun bu aşamada akışkan bir kıvamda olacaktır ama oda sıcaklığında ısıya geldiğinde sertleşecektir bu yüzden asla daha fazla kaynatmayın.

Diğer tüm macun çeşitleri için aynı uygulamayı yapın.

Servis kaselerine aldıktan sonra yayına limon keserek iftar sonrası aile bireylerine servis yapabilirsiniz. 

Afiyet olsun...
 

Similar threads

Tarihi Osmanlı'ya dayanan ve 7'den 70'e herkesin severek tüketildiği Osmanlı macununu konutta yapmaya ne dersiniz? Konutta izolasyon günlerinde aile bireylerine sürpriz yaparak bu nostaljik lezzeti deneyebilirsiniz. Türkler için birtakım alışkanlıklar Türk kültürünü tamamlayan ögeler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
51
Metabolizma Hızlandıran Çay Tarifi İçin Malzemeler *1 elma (küçük doğranmış çekirdeği sapı herşeyiyle) *Yarım limon (küçük doğranmış) *2 çubuk tarçın *5, 6 adet karanfil *1 çay kaşığı tane karabiber (yoksa kaşığın ucuyla tozu) *1 poset yeşil çay *1 minik parça taze zencefil veya çay...
Cevaplar
0
Görüntüleme
52
Özbek Pilavı Tarifi İçin Malzemeler *1 su bardağı yasmin pirinç *1 yemek kaşığı tereyağ ve 3 yemek kaşığı sıvı yağ *2 orta boy soğan *1 baş sarımsak *1 havuç *2 yemek kaşığı kuş üzümü *1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık *2 çay kaşığı karabiber *2 çay kaşığı kimyon *1 çay kaşığı kişniş...
Cevaplar
0
Görüntüleme
92
Akkışla Nişan Şerbeti Tarifi İçin Malzemeler *Bir tatlı kaşığı tarçın *67 adet karanfil *2 su bardağı toz şeker *1,5 litre su *Bir iki damla limon tuzu *Kırmızı renk gıda boyası Akkışla Nişan Şerbeti Tarifi Yapılışı Tarçın ve karanfil bi kesenin içine alınıp 2 su bardağı suyun içinde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
53
Son periyotlarda artan kimyasal içerikler ağız ve diş sıhhatini olumsuz etkiliyor. Dişleri fırçalarken kullandığımız diş macunlarında bulunan kimyasallar ağız sıhhatini olumsuz etkiliyor. Marketlerde satılan diş macunlarının içerdiği kimyasallardan ötürü kullanmak yerine kendiniz konutta...
Cevaplar
0
Görüntüleme
78
858,496Konular
981,879Mesajlar
29,919Kullanıcılar
dgn190727Son üye
Üst Alt