Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Osmanlı Saray Mutfağı'ndan Bir Dolma Tarifi: Soğan Dolması

Osmanlı Saray Mutfağı'ndan Bir Dolma Tarifi: Soğan Dolması

teknolojiuzmani

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,200
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
36
F-D Coin
99
s-d3431f572d0e65acacfc136a12459028b25b38f0.jpg


Dolma asırlardır mutfak kültürümüze bir mıh gibi işlenmiştir. Başlarda bir pişirme tekniği olarak ortaya çıkmış olsa da yıllar içerisinde başlı başına bir yemeğe adını vermiştir. Osmanlı saray mutfağında dolma ise yaz kış demeden, çok çeşitlilikle yapılmış ve afiyetle yenmiştir. Yemeğin bir sanata dönüştüğü bu saray mutfağı yemeğine bayılacaksınız!


Soğan Dolması Tarifi (Bir Tuğrul Şavkay Klasiği)




Malzemeler:

  • 700 gr. soğan (ovallerinden yaklaşık 7 tane, orta boy)

  • 500 gr. kıyma

  • 200 gr. soğan (2 orta boy, ince kıyılmış)

  • 100 gr. pirinç

  • Taze çekilmiş karabiber

  • 3 yemek kaşığı sirke

  • 1 yemek kaşığı bal

  • 1 çay kaşığı tarçın
Soğan Dolması Nasıl Yapılır?

1. Soğanların kabuklarını soyun ve yıkayın. 

2. Diplerinden ve başlarından biraz keserek her iki ucunu düzleyin. 

3. Tencerede kaynattığınız suyun içine soğanları atarak iki taşım kaynatın.

4. Sudan çıkarıp süzün ve bir tabağa yerleştirin. 

5. Diplerinden bastırarak soğanların katlarını çıkarın.

6. Başka bir kapta kıymayla ince kıyılmış soğanı, pirinci, tuzu ve biberi iyice karıştırarak dolma içini hazırlayın. (pirinçleri önce bol suda yıkamayı unutmayın!)

7. Soğanların her bir katını hazırladığınız dolma içi ile doldurun.

8. Dolmaları tencereye dizin. 

9. Soğanları geçene kadar su koyup ocağa alın. (et suyu olursa daha leziz olur)

10. Kapağı kapalı yarım saat pişirin.

11. Dolmaları tencereden alıp kaseye koyun. 

12. Bir kapta sirke ve balı karıştırıp, dolmanın suyuna katın. İki taşım kaynatarak bu suyu dolmaların üzerine gezdirin. 

13. Üzerlerine tarçın serpip sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun!


Sultanlara layık bir dolma tarifini sizlerle paylaştık. Deneyenlere şimdiden henîen leküm (afiyet olsun)!

 
858,498Konular
982,047Mesajlar
30,025Kullanıcılar
emre0544Son üye
Üst Alt