Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Osmanlı usulü somun nasıl yapılır? Enfes somun tarifi

Osmanlı usulü somun nasıl yapılır? Enfes somun tarifi
0
52

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139
osmanli_usulu_somun_nasil_yapilir_enfes_somun_tarifi_1619468035_7884.jpg

Balkan ülkesi Bosna Hersek'te 500 yıldır yoğrulan Osmanlı tanımı somun, ramazan sofralarını süslemeye devam ediyor. Pekala Osmanlı yöntemi somun nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir? İşte tüm ayrıntılarıyla somun tanımı:

Bosna Hersek'in başşehri Saraybosna ve Mostar'daki fırınlarda pişen somunun kokusu iftar öncesi her yeri sararken, uzun somun kuyrukları da Bosna Hersek'teki ramazan ruhunun olmazsa olmazları ortasında sayılıyor.  Saraybosna'daki tarihi Başçarşı dışında kentin daha çağdaş semtlerinden Otoka'da 9 yıldır "Nafaka" isimli fırını işleten Elvis Trtic,  yaptığı açıklamada, Başçarşı dışında diğer bir pozisyonda birinci defa somun pişiren fırın olduklarını söyledi. Somunun öbür hamur işlerinden farklı olduğunu anlatan Trtic, Osmanlı'dan kalma somun tanımının 500 yıllık olduğunu vurguladı.



PEKALA OSMANLI TARZI SOMUN NASIL YAPILIR?

Trtic, somunun birinci defa Gazi Hüsrev Bey'in talebi üzerine Somun soyadlı biri tarafından yapıldığını söyleyerek "İşin sırrı hamurun olabildiğince ince olmasında. O denli bâtın bir tanımı yok. İşin sırrı sevgiyle yapılmasında." dedi. Ramazan ayının vazgeçilmezi somunu yalnızca Müslümanların almadığını tabir eden Trtic, "Oruç tutanı, tutmayanı, Müslüman olanı, olmayanı herkes bu ramazan geleneğini yaşatıyor. İftarın yaklaştığını nasıl mı anlarsınız? Fırının önündeki kuyruk uzamışsa iftar vakti yakın demektir." diye konuştu.



Trtic, askıda somun geleneğinin de devam ettiğini belirterek bunun yalnızca ramazan ayında değil askıda ekmek olarak tüm yıl devam ettiğini kelamlarına ekledi.



Ülkenin güneyindeki Mostar kentinde ise Fehmi'nin somunlarının kokusu yaklaşan iftar vaktinin en lezzetli habercisi. Kosova'dan Mostar'a göç eden Fehmi Topali, somunlarının kentte epey tanınan olduğunu söz ederek "Mostar'da daha evvel bu türlü somun yoktu. Yarım asırdır devam eden bu ramazan geleneği hiç bozulmadan günümüze ulaştı. Bizler de devam ettirebildiğimiz için çok memnunuz." dedi.
 
858,497Konular
981,907Mesajlar
29,932Kullanıcılar
rootaizenSon üye
Üst Alt