Türk mutfağının kökenini oluşturan Osmanlı Mutfağı yemekleri, dünyada en çok ilgi gören mutfaklar ortasında birinci sırada geliyor. Tarihte özel sofraların vazgeçilmezi olan Osmanlı yemekleri günümüzde davet sofralarını taçlandırıyor. Osmanlı mutfağında binlerce tanım ortasından en meşhur ölümsüz yemekleri sizler için haberimizde derledik. İşte Osmanlı mutfağının öne çıkan en özel yemek tarifleri…
Aslı Selçuklu devletine dayanan Osmanlı mutfağı yemekleri davet sofralarının aranan lezzetlerindendir. Osmanlı mutfağı zenginliği ve lezzeti ile dünya mutfakları ortasında birinci üçte gösterilen bir mutfaktır. Artık bu görkemli mutfakta en meşhur yemek tanımları neler gelin daima birlikte bir göz atalım. Özel konuklarınız için hazırlayabileceğiniz Osmanlı yemeklerine çabucak aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Şehzade Kebabı
Malzemeler
• 1 kilo kuşbaşı dana eti
• 3 yemek kaşığı sıvı yağ
• 5 adet patlıcan
• 2 adet soğan
• 3-4 diş sarımsak
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 4 adet yeşilbiber
• 2 su bardağı et suyu
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı pul biber
• Tuz
Üzerine;
• Dilimlenen soğan ve biberler
• 2 adet domates
Yapılışı
İlk olarak etler üzerine su eği yapılarak düdüklü tencereye alınır. Kaynayan su üzerindeki köpükler alındıktan sonra düdüklünün ağzı kapanır ve etler hafif yumuşayana kadar pişirilir. Patlıcanların kabukları çizgili doğrandıktan sonra küp biçimi verilerek tuzlu suda bekletilir. Patlıcanların suyu düzgünce süzüldükten sonra yağda kızartılır.
Bir tencereye sıvı yağ alınır. Soğan ve biberler sırasıyla kavrulur. Sarımsak ve baharat eğinin akabinde da haşlanan etler eklenir ve yavaşça sotelenerek ocağın altı kapatılır. Toprak bir kaba patlıcanlar dizilir, etli karışımda üzerine ek edildikten sonra karıştırılır. Üzerleri domates, biber ve soğan dilimleri ile süslenir. Sosu için salça 2 su bardağı et suyunda çırpılarak kaba eklenir. 180 derece fırında 15-20 dakika pişirilir.
Erikli Kuzu İncik
Malzemeler
• 15 adet arpacık soğan
• 6-7 diş sarımsak
• 4 adet kuzu indik
• 10 adet kuru erik
• 1 adet çubuk tarçın
• 2 kol kekik
• 1 kısım biberiye
• Karabiber
• Tuz
Yapılışı
Eti mühürlemek için tavayı yeterlice ısıtmakla işe başlayın ve etleri artlı önlü mühürleyin. Akabinde mühürlenen etlere tuz ve karabiber serpiştirin. Et ve başka materyallerin tümünü fırın poşetine koyup 180 derece yaklaşık 1 saat kadar pişirin.
Ayva Dolması
Malzemeler
• 1 adet limon suyu
• 2 adet büyük uzunluk ayva
Dolmanın harcı için;
• 2 yemek kaşığı kuzu, 2 yemek kaşığı dana kıyma
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 1 tane soğan
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı yenibahar
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
• 1 yemek kaşığı kuş üzümü
• 1 tatlı kaşığı salça
• Yarım çay bardağı hafifi canlı pirinç
• 3 kol maydanoz
• 3 kol dereotu
Sosu için;
• 4 yemek kaşığı pekmez
Yapılışı
Ayvaların kararmasını önlemek için içlerini temizleyin ve limon suyunun içine alarak 15 dakika bekletin. Yeniden bu suyun içine pekmez ekleyip ayvalar yumuşayana kadar haşlayın. Farklı bir tencerede kıyma suyunu çekene kadar kavurun. Akabinde yağ ve soğanı ekleyip salça ve öbür materyalleri ekleyip kavurun. Haşlanan hafif canlı pirinçleri de ekleyip suyunu çekmesini sağlayın. Artık bir borcama ayvaları alarak içlerini hazırlanan iç harçla doldurabilirsiniz. Borcama kaynatılan pekmezli limonlu suyu ekledikten sonra 180 derece fırına verin.