Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Osmanlı’da Ramazan Gelenekleri

Osmanlı’da Ramazan Gelenekleri
0
56

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
Osmanlı’da Ramazan Gelenekleri osmanlıda ramazan osmanlıda ramazan gelenekleri iftariyelik tarifler Osmanlıda Ramazan Gelenekleri nelermişHep beraber bakalım ve öğrenelim arkadaşlarım Orucun Açılma Vakti: İftar Osmanlı'da oruç başlamak büyük törendikeyifcicom Ne yemek yapılacağı neyin ne vakit sofraya geleceği ve hangi yiyeceğin ne süre sofrada yeneceği belliydi İftar sofrasında oruç iftariyeliklerle açılırdı Damak lezzetine hitap edecek bütün iftariyelikler ayrı ayrı yerlerden alınırdı çeşit çeşit peynirler siyah ve yeşil zeytinler ayrı kaplarda gelen rengarenk güzel koku kokulu reçeller pastırma hurma ve ekmek yerine bir Ramazan klasiği olan pide iftariyeliklerin olmazsa olmazlarındandı keyifcicom İftariyeliklerin arkasında çorba servise sunulur ve çorbalar bitirildikten sonradan 40 kaptan pozitif et sebze balık yemeği padişahın sofrasını donatırdı Ramazanın baş tatlısı olan güllaç ve bunun gibi öyle fazla tatlı başlıca yemeklerden daha sonra afiyetle yenirdi Tüm bu yiyeceklerin pişirilmesi sofraya getirilmesi sofradan kaldırılması adabına göre gerçekleştirilir sofraya hizmet eden de sofradan yemek yiyen de iftara derin saygı gösterirdi Sabah Ezanı Okunmadan: Sahur Gözleri de karnı da doyuran iftar sofrasına an sabahtan ezanından önce yenen sahurda mideyi yoracak et yemeklerinden ziyade karnı bütün gün tok tutacak hamur işleri pilav ve vücudun şeker ihtiyacını karşılayacak kurutulmuş meyvelerden yapılan hoşaflar yenirdi Diş Kirası Ramazanın en önemli özelliklerinden biri de iftar sofralarına davetsiz gidilebilmesiydi Osmanlı Sarayına Ramazan ayı baştan başa iftara davetsiz olarak gelinebilirdi Bunun haricinde Osmanlı Sarayının özel davetleri de olurdu Ramazanın ilk on gününde Padişah ayan ve mebusan reisleriyle birlikte vükelayı saraya iftar için gösteri ederdi Sadrazamın baş köşede oturduğu bu sofra diğer iftar sofralarına kadar çok daha mükellef olurdu ve her zaman birlikte daha fazla zaman geçirilirdi Bu sofralarda varlıklı ve leziz yemeklerden ziyade 'Diş Kirası' başlıca büyük hediyeydi Kahve şerbet ve sigaralıklar içilirken Mabeyn Müdürü Enderun Efendisi ile salona girerdi Enderun efendisinin elinde oldukça büyük bir gümüş tepsi yer alırdı Tepsinin üzerinde davetlilerin isimlerinin yazıldığı hediyeler olurdu Bu hediyeler kıymetli saatler tütün tabakalarından oluşurdu Sarayda Ihtişamlı Hazırlık Osmanlı Sarayında MatbahAmire ramazan ayı gelmeden tatlı bir acele içine girerdi Kilerdeki uçsuz bucaksız taş odaların dikkatle seçilen yiyeceklerle doldurulması sarayda ramazanın en önemli habercisiydi Taze Taze yiyeceklerin renkleri taş odaların soğukluğunu hissettirmezdi Mutfaklarda Bereket Ramazan ayında Osmanlı Sarayında kilerlerin dikkatle seçilen malzemelerle doldurulmasından hazırlanacak iftar ve sahur sofralarının zenginlik ve bereket içinde geçeceği muhakkak olurdu Bu bolluk tüm topraklarda tesirini gösterir ve Müslüman Hıristiyan Musevi demeden cümbür cemaat tarafından paylaşılırdıkeyifcicom Osmanlı’nın Bütün Bereketi Ramazan Sofrasında Osmanlı toprakları üzerinde bulunan yörelerin kendine has tazelikleri ve bereketi günler öncesinden toplanmaya başlanırdı Bu yörelerin özel lezzetleri dikkatle saraya taşınırdı Tokat'ın Malatya'nın Şam'ın kayısıları Ankara'nın balları Antep'in kuru baklavaları fıstıklı bademli cevizli sucukları İzmir'in kuru incirleri vişneleri üzümleri ve bunun gibi daha böylece çokları ramazan sofralarında damaklara değer olacak biçimde toplanır özenle saklanır ve on bir ayın sultanı ramazan için hazır bekletilirdi En Nefis Yarışma Toplumun yüksek kültürünü yaratıcı en önemli ramazan geleneklerden biri arife gününde Osmanlı sultanlarının ramazan öncesinde kutsal emanetleri ziyaret etmesiydi Hazreti Muhammed'in vasiyet ederek Veysel Karani'ye armağan ettiği hırkanın bulunduğu Hırkai Şerif'e arife günü gitmek Osmanlı Sarayı için en manâlı ritüellerden biriydi Bu ritüelin anında arkasından saray sultanlarına dağıtılmış ahçıların hazırladığı soğanlı yumurtalar ikram edilirdi Her bir soğanlı yumurtayı bir bir tadan sultanlar aşçıların ustalıklarını lezzet testine yan tutardı En beğenilen soğanlı yumurtanın aşçısı ramazan ayı her tarafında sultanın yemeklerini pişirmeye hak kazandırılarak ödüllendirilirdi İslam dininin yok ama bir Osmanlı Saray geleneği olan bu yemek yemek günümüzde bile iftar sofralarının olmazsa olmazları aralarında yer almaktadır  
 
858,497Konular
982,559Mesajlar
30,300Kullanıcılar
SknsjsSon üye
Üst Alt