Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Otizm belirtilerinin düzelmesi imkansız değil!

Otizm belirtilerinin düzelmesi imkansız değil!
0
132

makaleci

FD Üye
Etkileşim
8
F-D Coin
68
Dimağ gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklanan Otizm Spektrum Bozukluğu, çocukluk devrinde ortaya çıkıyor. Lisan, motor ve çevre muhabere gelişiminde aksamaların görüldüğü otizmin başlangıcı, bebeklik çağında izlenebildiği üzere, olağan gelişim gösteren çocuklarda da bir mühlet sonra meydana gelebiliyor. Ebeveynleri, evladın etrafı ile muhaberesini takip etmeleri konusunda uyaran Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, erken tanı ve sahih tedaviler ile çocuktaki otizm belirtilerinin kısmen yahut külliyen düzelebileceğini vurguluyor.

erkek-cocuk-tablet-oyuncak-otizm.jpg

Her yıl 2 Nisan, tüm yerkürede “Otizm Farkındalık Günü” olarak anılıyor.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezinden Evlat ve Ergen Psikiyatrisi Bilirkişisi Otizm belirtileri, erken çocukluk periyodunda başlıyor

Otizm başlangıcı 2 biçimde olabilir
  • Bir numara tipte evladın gelişimi en başından beri aksayarak ilerler. Birçok gelişim basamağı (dil, motor, içtimaî muhabere ortamı gibi) sıradandan geç kazanılır yahut hiç kazanılamaz.
  • 2. tipte ise öncelikle sıradan gelişim gösteren evlatlar bir mühlet sonra gelişim basamaklarında gerileme yahut duraksama gösterirler.
Çocuğunuzda bu belirtiler varsa, vakit kaybetmeyin!

Evlat ve Ergen Psikiyatrisi Eksperi Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, "Eğer çocuğunuzda belirtiler varsa en kısa devirde bir evlat ve ergen psikiyatri tabibine başvurarak kıymetlendirme isteyin" ikazında bulunarak, belirtileri şöyle söz etti:

• 6. ayda göz kontağının hiç olmaması yahut kısıtlı olması; içtimaî gülümsemesinin (gülümsemeye yahut kişilere gülerek karşılık verme) olmaması,
  • 9. ayda hiçbir ses çıkarmaması; beşerlerle muhabere kurmaya çalışmaması
  • 1 yaşında ismiyle seslendiğinde dönüp size bakmaması,
  • 16. ayda tek bir manalı sözünün olmaması,
  • 2 yaşında iki sözlük cümlelerin olmaması yahut daha evvelden öğrendiği rastgele bir becerinin kaybı.
En kıymetli tedavi: "Bireye hususî hazırlanmış kişisel eğitim seansları”

Otizmin en değerli tedavisinin “bireye kişisel hazırlanmış kişisel eğitim seansları” olduğunu kaydeden Başak Ayık, “Temel sorun içtimaî muhabere yerinde olduğundan, hususî eğitim seanslarında sair gerilik yerleri (ince motor, kaba motor gibi) çalışılsa da en kıymetli yoğunluk içtimaî muhaberesi artırma çalışmalarında olmalıdır. Uygulanan kişisel eğitim seansları hanede ebeveynler tarafından desteklenmeli, evladın aldığı uyaran ve eğitim müddeti mümkün olduğunca uzun tutulmalıdır” dedi.

Otizmli bireyler hakkında bilinmesi gereken 10 unsur

1. Otizm ‘çocuk ve ergen psikiyatrisi hekimleri’ tarafından tanısı konan ve tedavi planı düzenlenen bir çocukluk çağı bozukluğudur.

2. Otizm bir dimağ illetidir, otizmli evlatların dimağlarında olağan bireylerden farklı bir gelişim gözlenir.

3. Otizmin şiddeti her bireyde farklı gözlenir. Çok ağır tipleri olduğu üzere çok hafif belirtiler gösteren bireyler de mevcuttur.

4. Otizmin zekâ ile bir bağlantısı yoktur. Üstün zekâlı bireylerde de zekâ geriliği olan bireylerde de görülebilir.

5. Aşılar otizme neden olmaz. Fakat aşılanmayan evladınız hem kendisi için hem de topluluktaki gayri evlatlar ve beşerler için ölümcül ve sakat bırakan marazlar için önemli bir risk oluşturur.

6. Bir çocuktaki otizm belirtileri (konuşmama, etrafa ilgisizlik, tekrarlayıcı hareketler, göz kontağı kurmama gibi) ne kadar erken fark edilir ve evlat psikiyatrisi tabibine ne kadar erken başvurulursa tedavi sonuçları o kadar yeterli olur.

7. Otizmin bilinen en değerli tedavisi erken yaşta başlatılan ve sistemli devam edilen kişisel eğitim programlarıdır.

8. Şayet evlat için iyiyse kişisel eğitime ek olarak lisan ve konuşma terapisinden de yarar görürler.

9. Dikkat problemleri, kendine ve muhite zarar verme davranışları, takıntılar üzere dertlerin tıbbi tahlili mümkündür ve evlat psikiyatri doktorlarınca tedavi planları ve izlemleri yapılır.

10. Erken tanı ve yanlışsız tedaviler ile çocuğunuzdaki otizm belirtileri kısmen yahut büsbütün düzelebilir.

858,497Konular
982,116Mesajlar
30,077Kullanıcılar
profesor1881Son üye
Üst Alt