Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Otizm Nedir ?

Otizm Nedir ?
0
96

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Otizm Nedir ? otizm, nedir, belirtileri, nedenleri, tedavisi, hakkında data için buyrun yazımıza 1548757880 1548757880 otizmnedir5c502b7d64ddeotizmnedir5c502b7d64dde otizmnedir5c502b7d64dde Çocuğunuzun otistik olup olmadığını nasıl anlarsınız, otistik bir çocuğunuz varsa ona nasıl yaklaşmalısınız? Otizm; irtibat kurmayı yalanlama, sosyal ilişki, irtibat ve yaratıcı etkinliklerde yetersizliğin söz konusu olduğu bir hastalık türü Çocuğunuzun otistik olup olmadığını nasıl anlarsınız? Otistik bir çocuğunuz varsa ona nasıl yaklaşmalısınız? Bilirkişi Psikolog Zeynep Göktuna, otistik çocukları, tipik davranışlarını ve otizm tedavisini anlatıyor Çocuğunuzu gözlemleyin Çocuğunuzun otistik olup olmadığını anlayışlı olmak için ilk kez onu gözlemlemelisiniz Otistik çocukların bir kısmında söylev gelişmezken, bir kısmında da dil gelişimi oldukça geç oluşuyor Dil gelişimi oluşmuş olan otistik çocuklarda genelde ses tonunun tekdüzeliği dikkat çekiyor Bir Takım otistik çocuklarda söylenenleri tekrar etme ve zamirleri zıt kullanım davranışı görülebiliyor Göz temasından kaçınma, adı söylendiğinde bakmama, başkalarının duygularını algılayamama ve kendi duygularını açıklama edememe, arkadaş ilişkileri geliştirememe, öğrenmeye dayalı taklit becerilerini geliştirememe gibi belirtileri ayrım ettiğinizde doktora başvurmalısınız Otistik çocukların tipik davranışları Otistik çocuklar; uçar gibi yapma, kendi civarda dönme, el çırpma gibi tekrarlayan hareketler yaparlar Ilgi alanları epeyce kısıtlıdır ve diğer insanlara yararsız gelen konularla aşırı derecede ilgilenebilirler Mesela, otistik bir çocuk çevresinde olup biten hiçbir şeyle ilgilenmezken dünya üzerindeki her ülkenin başkentini ezbere söyleyebilir Otistik çocuklarda kendine hasar verme, başkasına zarar verme, komut alamama, fazla hareketlilik gibi problemler görülebilir İşitsel uyarılara hiç tepki vermeyebilir ya da farklı tepkiler gösterebilirler Çevrelerindeki kişilere hiç tepki vermezken, bilhassa aydınlatılmış ve dönen nesnelere takılıp kalabilir, dönen nesne kaldırıldığında ya da ellerinden alındığında rahatsız olabilirler id Taşınma, okul değişiklik, sevdiği bir oyuncağın yerinin değiştirilmesi ya da çok sevdiği bebeğinin kaybolması gibi değişikliklerle karşısında karşıya kaldıklarında, kendilerine ya da karşılarındakine zarar verme gibi tepkiler gösterebilirler Bir Takım otistik çocuklar fiziki temastan hiç hoşlanmayabilir, yakın akrabalar kadar kucağa alındıklarında ya da öpülmek istendiklerinde rahatsız olabilirler Çevrelerindeki kişilere bağlanmakta fazla derece zorlanabilir, bağlandıktan sonra da tiryakilik geliştirebilirler Genelde konuşmayı reddeden otistik çocuklar, isteklerini bağırarak, çığlık atarak, vurarak ve muhabere dilini kullanarak ifade ederler Otizm nasıl çare edilir? Otizmin tedavisi, önce ailede başlıyor Daha açıkçası ailenin durumu kabullenmesinde… Çünkü ara sıra aileler çocuklarına otistik teşhisi koyan uzmanları suçlayabiliyor, tedavi ve eğitimden kaçabiliyorlar Çocuklarını toplumdan soyutlamamaları ve ondan utanmamaları da çocuğun gelişimi açısından manâlı Uzman Psikolog Zeynep Göktuna, her otistik çocuk bireysel farklılık gösterdiğinden, öncelikle çocuğun gözlenmesi, ölçüm araçlarıyla performansının alınması ve ihtiyacına yönelik olarak kişisel bir çare ve özel eğitim programı hazırlanması gerektiğini belirtiyor Otizmin tedavisiyle çocuklarda şu gelişmeler sağlanıyor: Özel eğitim programlarında; göz teması kurabilme, uygun oturabilme ve komut alabilme davranışları geliştiriliyor Fazla hareketliliği olan, sinirlendiği zaman kendine ve karşısındakine hasar veren, tekrarlayıcı hareketleri yüzünden yaşamını devam ettirmekte zorlanan, kıpır kıpır, komut alamayan çocuklara ilaç tedavisi uygulanıyor Irtibat kurma, oyun oynama, duyguları anlayış, duyguları açıklama etme, cilt teması kurma gibi sosyal içerikli davranışları edinmesi sağlanıyor Ogün Sanlısoy, otizmle tanıştı hayatı değişti… Pentagram’ın solisti olarak tanıdık Ogün Sanlısoy’u, sonradan “Korkma, “Üç albümleriyle yola kimsesiz devam etti, son olarak “Büyüdük Aniden ve “Yukarıya Bak albümlerini yaptı “Saydım kaç gün oldu Saydım kaç gece doldu Saydım her gün aynı Dön dön istersen şarkısını bilmeyen mi var Ogün’ün? Fakat ben otizme dikkat çekmek için Ogün’ün fazla bilinmeyen bir yönünü anlatacağım size… Oğlu Ozan’la ilişkisini… Ozan Barış Sanlısoy, 4 yaşında dünya tatlısı bir çocuk… Ogün’le Sedef’in tek çocuğu… 2008 Aralık’ında çocuklarının üstüne bir türlü konduramadıkları ‘bir acayiplik var’ şüphesiyle başlıyor her şey… Sonunda erkek çocuktur geç konuşur avuntularını bir yanlamasına bırakıp doktor hekim koşturmaya başlıyorlar Önce doktorlar, ‘Yaygın Gelişim Bozukluğu’ diyor, daha sonra teşhisi koyuyorlar: Otizm… Ogün Sanlısoy’un hayatı o dakikadan daha sonra değişiyor Önce otizmin allah vergisi gelen, beynin ve sinir sisteminin öbür işleyişinden kaynaklanan karmaşık, nörolojik tabanlı bir hastalık olduğunu öğreniyor 1993 yılında 10 bin çocukta bir görülen bu hastalığın modern toplumda hızla ilerlediğini bugün 150 çocukta bir çıktığını, hatta Amerika’da bu oranın 90 çocukta bire yükseldiği gerçeğiyle karşılaşıyor Ozan tıpkı babası gibi müziğe meraklı bir çocuk Diğer otizmli çocuklarda da görülen ortak bir özellik bu, içe kapanıklar ve müziğe, sanata meraklılar… Ogün, oğlu Ozan’ın durumunda Türkiye’de kaç kişi olduğunu araştırmaya başlıyor Okul çağına gelen otizmli çocukların kaynaştırma metodu ile okullara alınması hukuki bir hakken kimi okullarda ailelerin otizmli çocukları istemediği ve eğitim kurumlarının otizmli çocukları okuldan attığı gerçeğiyle karşılaşıyor Otizmli çocuğa sahip ailelerin dehşet ve endişeleriyle tanışıyor Annebaba hayata veda ederse bu çocuklar ne olacak? Bu çocuklar nasıl topluma kazandırılacak? Tüm bu sorular üzerine harekete geçiyor Ogün Sanlısoy, sanatçı arkadaşlarını topluyor ve otizme uyarı sürüklemek için kolları sıvıyorlar Otizm konusunda farkındalık yaratmak için geçen yıl bir video çekiyorlar Bu yıl da benzer şeyi tekrarlıyorlar 2008 yılında Birleşmiş Milletler’in ilan ettiği 2 Nisan Dünya Otizm Günü’nde iki yıldır Türkiye’de sanatçılar el ele veriyor 2 Nisan’da başlayan ve ay sonuna kadar sürecek “Otizm Ayında bu soruna uyarı sürüklemek için farklı alanlara yönlendirilmiş kampanyalar düzenleyecekler Bu yılki temayı “Otizmliyim ben de varım, otizmliyim ben de vatandaşım sloganı üstüne kurdular Çekilen videoda yalnızca Tan Sağtürk, Ogün Sanlısoy, Janset, Aylin Aslım ve Erdil Yaşaroğlu ücretsiz rol almadı, yönetmeninden, ışıkçısına, montaj çalışanına değin cümbür cemaat ücretsiz çalıştı “Artist arkadaşlarıma söylediğim anda derhal kabul edip koşa koşa geldiler diye anlatıyor Ogün Sanlısoy karşılıksız desteği… 16 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelip kurduğu Otizm Platformu, bu kampanyalarla bize minik Ozan’ları anlatmaya çalışıyor şimdi… Otistik Değil; Otizmli… Yıllarca çocuklar için ‘otistik’ tabiri kullanılırken son yıllarda bunun yerine ‘otizmli’ tercih ediliyor Bazı eski derneklerin adında bile geçen ‘otistik’ tabiri artık kullanılmıyor… Milli Eğitim Bakanlığı ve Sıhhat Bakanlığı’nın otizmli çocuklar konusundaki çabaları aileler kadar olumlu karşılanıyor 9 yaşına değin hiç konuşmayan otizmli bir çocuğun kendi kendine okuma yazma öğrendiği ve günün birinde bir makale yazarak “Otizm benim özelliğim beni böyle kabul edin dediği biliniyor Amerika’da “otizmliolağan ayrımı yok, otizmli olmayan çocuklara ‘alışılagelmiş’ yerine, ‘nörotipik’ deniyor Nasıl Anlarsınız? Sizinle ve başkalarıyla göz kontağı kuramıyorsa… İsmi söylendiğinde ya da çağrıldığında dönüp bakmıyorsa, söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa… Konuşmada yaşıtlarının arkasında kalmışsa… Özel bir dil kullanarak ilginç konuşuyorsa, ya da konuşması hiç gelişmemişse… Gözleri sıkça bir şeye takılıp kalıyorsa… Anlamsız gülme ve inleme krizleri varsa… Parmağıyla istediği şeyi sinyâl edip gösteremiyorsa… Kendilerine ve çevrelerine karşın zarar verici davranışlara sahipse… Armoni değişimlerine aşırı tepki veriyorsa…  

858,496Konular
981,873Mesajlar
29,915Kullanıcılar
Üst Alt