Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), bu yılın ocak-ekim devrine ilişkin üretim, ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı.
Buna nazaran, iç pazardaki önemli daralma ve ihraç pazarlarının kısmi düşüşü üretim üzerindeki negatif tesirini sürdürürken, toplam ihracat ekim ayı prestijiyle 1 milyon adedi geride bıraktı.
OSD bilgilerine nazaran ocak-ekim periyodunda toplam üretim bir evvelki yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 8 azalarak, 1 milyon 189 bin 539 adet, araba üretimi de tekrar yüzde 8 azalarak 794 bin 156 adet oldu.
Toplam pazar ise bu devirde geçen yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 32, baz tesiri dikkate alındığında 2017 yılına nazaran yüzde 54 daralarak 339 bin 546 adet oldu. Araba pazarı da yüzde 29 oranında daraldı ve 268 bin 624 adet olarak gerçekleşti.
Ticari araç kümesinde daralma devam etti
OSD bilgilerine nazaran ticari araç grubunda toplam üretim yılın 10 aylık devrinde, yüzde 10 gerileyerek toplam ticari araç üretimi 395 bin 383 adet olarak gerçekleşti.
Bu devirde, hafif ticari araç kümesi üretimi yüzde 9, ağır ticari araç kümesi üretimi ise yüzde 20 düzeyinde azaldı. 2019 yılı ocak-ekim devrinde ticari araç pazarı ile hafif ticari araç pazarı yüzde 42, ağır ticari araç pazarı ise yüzde 46 geriledi.
Baz tesiri dikkate alındığında hafif ticari araç pazarı 2017 yılına nazaran yüzde 64, 2015 yılından bu yana kıymetli kayıplar yaşayan ağır ticari araç pazarı ise 2015 yılına nazaran yüzde 76 daraldı.
Otomotiv ihracatı 1 milyon adedi geçti
Ocak-ekim periyodunda ihracat, adet bazında yüzde 6 oranında azalırken, araba ihracatı yüzde 8 azaldı. Bu devirde, toplam otomotiv ihracatı 1 milyon 31 bin 296 adet olurken, araba ihracatı 676 bin 486 adet seviyesinde gerçekleşti.
Tıpkı devirde, toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 4 azalırken, euro bazında ise yüzde 2 arttı. 10 ayda toplam otomotiv ihracatı 25,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken, araba ihracatı yüzde 7 azalarak 9,6 milyar dolar düzeyinde kaldı. Euro bazında araba ihracatı ise yüzde 1 azalarak 8.5 milyar euro oldu.