Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Özel Eğitim Hakkında

Özel Eğitim Hakkında
0
71

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Özel Eğitim Hakkında özel eğitim hakkında data Her çocuk bir diğerinden farklıdır Her çocuğun kendine özgü somut,bilişsel,sosyal ve hissi bir yapısı vardır Bir Takım çocuklar bilişsel davranışlarda,duyuşsal özelliklerde,iletişim becerilerinde ve motor işlevlerde yeteneksizlik göstermektedir Bu gelişim alanlarındaki bir ya da aniden fazla yetersizlik çocuğu negatif yönde etkileyebilmektedir Gelişim alanlarındaki yetersizliklerinden dolayı negatif yönde etkilenen çocuklarda genel eğitim hizmetleri yetkisiz kalmakta ve özel eğitim hizmetlerine ihtiyaç duyulmaktadır Özel Eğitim, sıradan öğrenci özelliklerinden önemli derecede farklılaşan öğrencilere sağlanan bireysel olarak planlanmış ve bireyin egemen yaşama olasılığını en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen eğitim hizmetlerinin bir bütünü olarak ifade edilmektedir Özel eğitim gerektiren, bir başka deyişle özel gereksinimli öğrenciler, düşünce engelliler,öğrenme güçlüğü olanlar,hissi ve tavır bozukluğu olanlar,maddi yetersizliği olanlar,şehvetli ve tutum bozukluğu olanlar,söylev ve dil sorunlular,işitme engelliler,üstün zekalılar ve üstün yeteneği olan öğrenciler şeklinde gruplara ayrılmaktadır Us engelli çocuklar,engelli çocuklar içerisinde en popüler gruptur bununla beraber bu çocukların toplum kadar yeterince tanındığı söylenemez Hatta bu çocuklara ilişkin bir takım gerçek dışı ön yargı ve inançlar vardır Genelde toplum içerisinde fikir engelli çocuklar türdeş bir grup olarak düşünülmektedir Diğer Taraftan hafıza engelli denilince akla ağır vakalar gelmektedir Ama fikir engelli çocuklar allah vergisi getirdikleri kalıtsal özelliklere,sağlanan tıbbi tedavi,eğitim ve çevre olanaklarına tabi olarak kendi içlerinde kayda değer bireysel farklılıklar gösterirler Bu farklılıklar içerisinde us engellilerin büyük bir bölümünü yaşıtlarından hafif derecede gerilik belirten çocuk ve gençler oluşturmaktadır Bunlar kolaylıkla farkına varılamazlar Bu durumda gereksinim duydukları özel hizmet ve eğitim olanaklarından yararlanamazlar bu nedenle fikir engellilik durumunun tanımlanması önemli olmaktadır Düşünce engelliliğinin ne seslenmek olduğunu incelersek AAMR (American Assocation Mental Retardation) olarak bilinen komitenin “gerizekalılık terimini kullanarak yaptığı tasvir ön plana çıkmaktadır; “Gerizekalılık halihazırdaki işlevlerde kayda değer sınırlılıklar göstermektir Bu zihinsel işlevlerde manâlı derecede sıradan altı, bunu yanı sıra zihinsel işlevlerle ilişkili uyumsal hüner alanlarından (iletişim,özbakım,ev yaşamı,sosyal beceriler,toplumsal yararlılık,kendini yönetme,afiyet ve emniyet,fonksiyonel akademik beceriler,manâsız zaman ve iş) iki veya daha fazlasında sınırlılıklar gösterme durumudur Gerizekalılık 18 yaşından önce ortaya çıkmaktadır Tanımdan da anlaşıldığı gibi düşünce engelli bireylerin özel eğitim ihtiyaçları fonksiyonel akademik beceriler ve bağımsız yaşam becerileri üstünde yoğunlaşmaktadır Fonksiyonel akademik becerilerde işlevsellikten amaçlanan öğretilecek bilgi ve becerilerin kişi için günlük yaşamda,evde,toplumda ve çevrede işe yarar olması ve kullanılabilir olmasıdır Egemen hayat becerileri ise bireyin başkalarına bağımlı olmadan yaşamını sürdürmesi için gerekli olan becerileri içermektedir Jurnal yaşam becerileri, bağımsız hayat becerileri zarfında bulunan bireyin kendisi ve çevresi ile ilgili becerilerden oluşmaktadır Jurnal yaşam becerileri gıda hazırlama,depolama,yerleştirme,temizlik yapma,yemek pişirme,bulaşık yıkama,elbise yıkama,ütüleme,dikme,gezi etme,satın alma,doktora gitme,marketten kullanım gibi yaşamı sürdürebilmek için zorunlu olan bütün işlevler ve keza postane,banka gibi toplum kaynaklarını kullanmayı içermektedir Düşünce engelli kişi, içinde yaşadığı toplumda sürekli etkileşim içerisindedir Us engelli kişi kendisini ifade edebildiği ve kendi ihtiyaçlarını bağımsız olarak karşılayabildiği düzeyde toplum içerisinde egemen olarak yaşayabilmesi ve kabul görmesi söz konusudur Bunun, için bireyin günlük hayat becerilerini kazanabilmesi gerekmektedir Olağan çocuklar, annebaba gibi modeller veya onlara bilinen fırsatlar yoluyla gelişim evreleri içinde jurnal hayat becerilerini kazanabilmektedir Buna karşın fikir engelli çocuklar, genellikle alışılagelmiş çocuklara belli fırsatlara sahip bulunamamaktadır Çünkü aileler akıl engelli çocuğun günlük hayat becerilerini nasıl kazanabileceğine ilişkin yeterli bilgiye sahip değildirler Aileler zihin engelli çocukların bu tür becerileri yapmaları yerine genelde onlar için kendileri yapmaktadır Zihinsel yetersizlik değin annebaba ve çevrenin negatif tutumları ve sistematik yaşantıların sağlanamaması,düşünce engelli çocukların jurnal hayat becerilerini kazanabilmelerini etkileyebilmekte ve geciktirebilmektedirBu yüzden fikir engelli çocukların jurnal yaşam becerilerini kazanabilmeleri özel birtakım düzenlemeleri gerektirmektedir Kaynaklar Erdi Kanbaş Özel Eğitim Uzmanı ​