Padişahın Harem Hayatı Hatalı Yansıtılıyor! harikulade yüzyıl, kanuni sultan süleyman, harem hayatı, padişahın eşleri, kitabı, ile ilgili bilgiler burada melekler 1548660759 1548660759 padisahinharemhayatiyanlisyansitiliyor5c4eb01c1529cpadisahinharemhayatiyanlisyansitiliyor5c4eb01c1529c padisahinharemhayatiyanlisyansitiliyor5c4eb01c1529c Sevgili melekler, Müthiş Asır dizisi soru işaretleriyle sezon finalini yaptıFilm başladığından beri tartışılan ve insanların ikiye ayrılmasına sebep olan en büyük tartışma,filmin harem ve padişahların hayatlarını ne derece içten yansıttığıydı Dizinin başlarken jeneriğinde yazar ''Tarihten esinlenilmiştir'' uyarısı bile yetmedi insanlara Bir kısım insan harem hayatını çok küstah bulup veryansın ederken bir kısım da gerçeğin bu olmadığı,tarihin gençliğe yanlış aksettirildiği konusunda ısrarcı oldu,kimse jenerik başında ki yazıyı dikkate almadı Ama burada en doğru açıklamaları tarihçiler yaptı ve gerçeği birebir yansıtmadığı konusunda birleştiZaten aslında jenerikte de bu izah etme vardı ama yurdum insanı illa polemik çıkaracak ya! Acilen ki haberimiz ise Araştırma Görevlisi Songül Keçeci Kurt'un çıkardığı ''Haremden Mektebe'' isimli kitabındakilerle ilgili Müthiş Yüzyıl dizisiyle gündeme oturan Osmanlıda harem ve haremde eğitim üzerine kitap yazan Sızı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi Araştırma Görevlisi Songül Keçeci Kurt, Yitik Define Yayınlarından meydana çıkan Haremden Mektebe adlı kitabında, Harem, ahlaksızlıkların kol gezdiği bir hapishane miydi, yahut saray kadınlarına güzel ahlakın, asaletin, terbiyenin, hanımefendiliğin kazandırıldığı bir eğitim merkezi miydi? sorusunu masaya yatırıyor Kitapta, padişahların istedikleri cariyelerle birlikte olmadıklarının da altı çizilerek, Harem idaresi valide sultanın elindedir Babadan oğula geçen bir saltanatta, padişahın her önüne gelen insanla birlikte olmasına izin verilmez, İslam dini de buna müsaade etmez Padişahların genellikle dördü kadın efendi, üçü ikbal rütbesinde yedi haremi vardır bilgisi veriliyor İLERLEMENİN ŞARTI: LİYAKAT Kitapta keza haremde cariyelikten ustalığa giden süreçte, ilerleyebilmenin tek şartının liyakat ve zekâ olduğu vurgulanarak, Hareme alınan cariyelerin saray görgülerini öğrenmeleri, nezaket ve edep konusunda bilgi sahibi olmaları nedeniyle eğitimlerine uyarı edilirdi Haremde kadınlara okumayazma, Kuranı Kerim ve Türkçenin yanı sıra dikiş, nakış, dantel, örgü örmek gibi meziyetler de kazandırılıyordu deniyor Haremle ilgili olarak aşina en yanlış algılardan birisinin cariyelik olduğuna uyarı çekilen kitapta, Haremde eğitim, haram eğitimi değildi Cariyelerin istedikleri kişiyle evlenmelerinin dışarıda, padişahın evlenmek isteyip de cariyelerin bunu kabul etmemeleri de söz konusu olmuştu Abdülazize armağan edilen Safinaz adındaki cariye, Şehzade Abdülhamidi sevdiği için padişahın evlilik teklifini reddetmiştir Abdülhamid durumu analığına anlatınca, Abdülazize kızın hastalanıp öldüğü söylenmiştir II Abdülhamid padişah olunca, Safinazla evlenmişti Bir cariyenin padişahın teklifini reddetmesi, esir olarak algılanmadığının bir göstergesidir ifadesi de yer alıyor id