Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Padişahın İşi Ne ?

Padişahın İşi Ne ?

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Sultan Murad Han o gün bir hostur Telaseli görünür Sanki bir seyler söylemek ister daha sonra vazgeçerNeseli deseniz degil, üzüntülü deseniz hiç degil Veziriazam Siyavus Pasa sorar:
Hayrola efendim, caninizi sikan bir sey mi var?
Aksam acayip bir rüya gördüm
Hayirdir insallah?
Hayir mi ser mi ögrenecegiz
Nasil yani?
Hazirlan, disari çikiyoruz
Ve iki molla kiliginda çikarlar yola Görünen o ki, padisah hâlâ gördügü rüyanin tesirindedir ve gidecegi yeri iyi bilir
Süratli, kararli adimlarla Beyazit'a çikar, döner Vefa'ya, Zeyrek'ten
asagilara sallanir Unkapani civarinda soluklanir Etrafina daha bir dikkatle bakinir
Iste tam o sirada yerde yatan bir gövde gözlerine batar, sorarlar;
Kimdir bu?
Millet:
Aman hocam hiç bulasma, derlerAyyasin meyhusun biri iste!
Nerden biliyorsunuz?
Müsaade et de bilelim yani Kirk yillik komsumuz Bir baskasi lafa girer;
Biliyor musunuz, der Aslinda iyi sanatkârdirAzaplar çarsisi'nda çalisir Nalinin hasini yaparAncak kazandiklarini içkiye, fuhusa harcarHem Şise Şise sarap tasir
evine, hem de nerde namli mimli kadin varsa takar pesine
Hele yaslinin biri çok öfkelidir
Isterseniz komsulara sorun, der Sorun bakalim onu bir cemaatte görebilen olmus mu?Hasili, mahalleli döner ardini gider Bizim tedbili kiyafet mollalar
kalirlar mi ortada!
Bütün vezir de toparlaniyordur fakat, padisah keser yolunu :
Nereye?
Bilmem, bu adamdan uzak durmayi yeglersiniz sanirim
Halk bu, çeker gider Kimseye bir sey diyemem Lakin biz gidemeyiz,söyle ya da böyle tebamizdir Defini bitirmek lüzum
Iyi ya, saraydan birkaç hoca yollar, kurtuluruz vebalden
Olmaz, rüyadaki hikmeti çözemedik daha
Peki ne yapmami dikte buyurursunuz?
Mollaliga devam Naasi kaldirmaliyiz en azindan
Aman efendim, nasil kaldiririz?
Basbayagi kaldiririz iste
Yapmayin, etmeyin sultanim, bunun yikanmasi, paklanmasi var Tekfini,telkini
Merak etme ben beceririm Fakat önce bir gasilhane bulmaliyiz
Surada bir mahalle mescidi var lakin
Olmaz, vefat eden sen olsaydin nereden kalkmak isterdin?
Ne bileyim, Ayasofya'dan, Süleymaniye'den, en azindan Fatih Camii'nden
Ayasofya ile Süleymaniye'de devlet erkani çoktur Taninmak istemem Lakin Fatih Camii'ni iyi dedin Hadi yüklenelim
Ve gelirler camiye Vezir saga sola kosturur, kefen tabut bulur Padisah bakir kazanlari vurur ocaga Usulü erkaninca bir güzel yikarlar fakat, naas;
ayan beyan güzellesir sanki Bir nurdur, aydinlanir alninda Yüzü sâkilere ayrı Hem manâli bir gülüş okunur dudaklarinda Padisahin kani isinmistir bu adama, vezirin de keza Bilinmeyen nalinciyi kefenler, tabutlar, musalla tasina yatirirlar Lakin namaz vaktine oldukça vardir
dahaBir ara vezir sikintili sikintili yaklasir
Sultanim, der Yanlis yapiyoruz galiba
Nasil yani?
Heyecana kapildik, sorup sorusturmadan buraya getirdik cenazeyi Kim bilir olur ya hanimi vardir, ola ki yetimleri?
Dogru, o kadar ya, neyse Sen basini bekle, ben mahalleyi dolanip geleyimVezir, cüzüne, tesbihine döner, padisah garip maceranin basladigi noktaya
kosarNitekim sorar sorusturur Nalincinin evini bulur Kapiyi yasli bir kadin açarHadiseyi metanetle dinler Sanki bu vefati bekler gibidir
Hakkini helal et evladim, der görünen o ki fazla yorulmussun Daha Sonra esige çöker, ellerini yumruk yapar, sakaklarina dayar Aglar mi? Hayir Fakat gözleri kisilir, hatiralara dalar ola ki Niçin sonra silkinip çikar düş
dünyasindan
Biliyor musun oglum? Diye acıklı ağlayan söylenir Bizim efendi bir âlemdi, vesselam Aksamlara dek nalin yapar Ama birinin elinde sarap sisesi görmesin; elindekini avucundakini verir satin alirdi Daha Sonra getirip
dökerdi helaya!
Niye?
Ümmeti Muhammed içmesin diye
Şaşma
Daha Sonra, umulan kadinlarin ücretlerini öder eve getirirdi Ben sizin zamaninizi satin aldim mi? Aldim, derdi Öyleyse simdi dinlemeniz lüzum O çeker gider, ben menkîbeler anlatirdim onlara Mizrakli ilmihal
Hücceti islam okurdum
Bak sen! Irk ne saniyor halbuki
Milletin ne sandigi umrunda degildi Hos, o hep uzak mescidlere giderdi
O Kadar bir imamin arkasinda durmali ki, derdi Tekbir alirken Kabe'yi
görmeli
Pek imam kaç tane kaldi simdi?
iste bu yüzden Nisanci'ya, Sofular'a uzanirdi ya Hatta bir gün; Bakasin efendi, dedim Sen böyle böyle yapiyorsun fakat komsular fena belleyecek Inan cenazen kalacak apaçıkDogru, öyle ya? Kimseye zahmetim olmasin deyip, mezarini kendi kazdi bahçeye Lakin ben üsteledim is mezarla bitiyor mu, dedim Seni kim yikasin, kim kaldirsin?
Peki o ne dedi?
Önce uzun uzun güldü, sonra;
Allah büyüktür hatun, dedi Hem padisahin isi ne?

Alıntı *