Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Padişahın İşi Ne ?

Padişahın İşi Ne ?
0
163

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Sultan Murad Han o gun bir hostur Telaseli gorunur Sanki bir seyler soylemek ister sonra vazgecerNeseli deseniz degil, uzuntulu deseniz hic degil Veziriazam Siyavus Pasa sorar:
Hayrola efendim, caninizi sikan bir sey mi var?
Aksam garip bir ruya gordum
Hayirdir insallah?
Hayir mi ser mi ogrenecegiz
Nasil yani?
Hazirlan, disari cikiyoruz
Ve iki molla kiliginda cikarlar yola Gorunen o ki, padisah hala gordugu ruyanin tesirindedir ve gidecegi yeri iyi bilir
Seri, kararli adimlarla Beyazit'a cikar, doner Vefa'ya, Zeyrek'ten
asagilara sallanir Unkapani civarinda soluklanir Etrafina daha bir dikkatle bakinir
Iste tam o sirada yerde yatan bir ceset gozlerine batar, sorarlar;
Kimdir bu?
Ahali:
Aman hocam hic bulasma, derlerAyyasin meyhusun biri iste!
Nerden biliyorsunuz?
Musaade et de bilelim yani Kirk yillik komsumuz Bir baskasi lafa girer;
Biliyor musunuz, der Aslinda iyi sanatkardirAzaplar carsisi'nda calisir Nalinin hasini yaparAncak kazandiklarini ickiye, fuhusa harcarHem Şise Şise sarap tasir
evine, hem de nerde namli mimli kadin varsa takar pesine
Hele yaslinin biri cok ofkelidir
Isterseniz komsulara sorun, der Sorun bakalim onu bir cemaatte goren olmus mu?Hasili, mahalleli doner ardini gider Bizim tedbili kiyafet mollalar
kalirlar mi ortada!
Tam vezir de toparlaniyordur ki, padisah keser yolunu :
Nereye?
Bilmem, bu adamdan uzak durmayi yeglersiniz sanirim
Millet bu, ceker gider Kimseye bir sey diyemem Ama biz gidemeyiz,soyle veya boyle tebamizdir Defini tamamlamak gerek
Iyi ya, saraydan birkac hoca yollar, kurtuluruz vebalden
Olmaz, ruyadaki hikmeti cozemedik daha
Peki ne yapmami emir buyurursunuz?
Mollaliga devam Naasi kaldirmaliyiz en azindan
Aman efendim, nasil kaldiririz?
Basbayagi kaldiririz iste
Yapmayin, etmeyin sultanim, bunun yikanmasi, paklanmasi var Tekfini,telkini
Merak etme ben beceririm Ama once bir gasilhane bulmaliyiz
Surada bir mahalle mescidi var ama
Olmaz, vefat eden sen olsaydin nereden kalkmak isterdin?
Ne bileyim, Ayasofya'dan, Suleymaniye'den, en azindan Fatih Camii'nden
Ayasofya ile Suleymaniye'de devlet erkani coktur Taninmak istemem Ama Fatih Camii'ni iyi dedin Hadi yuklenelim
Ve gelirler camiye Vezir saga sola kosturur, kefen tabut bulur Padisah bakir kazanlari vurur ocaga Usulu erkaninca bir guzel yikarlar ki, naas;
ayan beyan guzellesir sanki Bir nurdur, aydinlanir alninda Yuzu sakilere benzemez Hem manali bir tebessum okunur dudaklarinda Padisahin kani isinmistir bu adama, vezirin de keza Mechul nalinciyi kefenler, tabutlar, musalla tasina yatirirlar Ama namaz vaktine bir hayli vardir
dahaBir ara vezir sikintili sikintili yaklasir
Sultanim, der Yanlis yapiyoruz galiba
Nasil yani?
Heyecana kapildik, sorup sorusturmadan buraya getirdik cenazeyi Kim bilir belki hanimi vardir, belki yetimleri?
Dogru, oyle ya, neyse Sen basini bekle, ben mahalleyi dolanip geleyimVezir, cuzune, tesbihine doner, padisah garip maceranin basladigi noktaya
kosarNitekim sorar sorusturur Nalincinin evini bulur Kapiyi yasli bir kadin acarHadiseyi metanetle dinler Sanki bu vefati bekler gibidir
Hakkini helal et evladim, der Belli ki cok yorulmussun Sonra esige coker, ellerini yumruk yapar, sakaklarina dayar Aglar mi? Hayir Ama gozleri kisilir, hatiralara dalar belki Neden sonra silkinip cikar hayal
dunyasindan
Biliyor musun oglum? Diye dertli dertli soylenir Bizim efendi bir alemdi, vesselam Aksamlara kadar nalin yapar Ama birinin elinde sarap sisesi gormesin; elindekini avucundakini verir satin alirdi Sonra getirip
dokerdi helaya!
Niye?
Ummeti Muhammed icmesin diye
Hayret
Sonra, malum kadinlarin ucretlerini oder eve getirirdi Ben sizin zamaninizi satin aldim mi? Aldim, derdi Oyleyse simdi dinlemeniz gerek O ceker gider, ben menkibeler anlatirdim onlara Mizrakli ilmihal
Hucceti islam okurdum
Bak sen! Millet ne saniyor halbuki
Milletin ne sandigi umrunda degildi Hos, o hep uzak mescidlere giderdi
Oyle bir imamin arkasinda durmali ki, derdi Tekbir alirken Kabe'yi
gormeli
Oyle imam kac tane kaldi simdi?
iste bu yuzden Nisanci'ya, Sofular'a uzanirdi ya Hatta bir gun; Bakasin efendi, dedim Sen boyle boyle yapiyorsun ama komsular kotu belleyecek Inan cenazen kalacak ortadaDogru, oyle ya? Kimseye zahmetim olmasin deyip, mezarini kendi kazdi bahceye Ama ben usteledim is mezarla bitiyor mu, dedim Seni kim yikasin, kim kaldirsin?
Peki o ne dedi?
Once uzun uzun guldu, sonra;
Allah buyuktur hatun, dedi Hem padisahin isi ne?

Alıntı