Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Padişahlar ne yerlerdi? Osmanlı'da yemek kültürü ve sofra adabı

Padişahlar ne yerlerdi? Osmanlı'da yemek kültürü ve sofra adabı
0
64

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139
padisahlar_ne_yerlerdi_osmanlida_yemek_kulturu_ve_sofra_adabi_1618915113_1869.jpg

Osmanlı saray mutfağı ününü dünyaya yaymış, zengin bir kültüre sahip lezzetleri içerisinde barındırır. Padişahların sevdikleri yemekler, günümüzün de en sevilen lezzetlerinden olmuştur. Peki Osmanlı'da yemek kültürü ve sofra adabı nasıldı? Padişahların en sevdikleri yemekler nelerdir? Haberimizde derledik.

Osmanlı İmparatorluğu sadece fetih başarıları değil toplum örf ve adetleriyle de dünyaya nam salmış bir imparatorluktu. Bu adetler içerisinde saray sofra ve mutfak adabı da yer almaktadır. Osmanlı Mutfağı bugün, uzmanlar tarafından incelenip üzerine yazılar yazılan bir kültürel miras halini almıştır. İstanbul'daki saray mutfağının izlerini taşıyan Osmanlı Mutfağı, 15. yüzyılda yaşayan bir kısım elitler grubu tarafından biçimlendirilmiştir. Avrupalılar için Osmanlı'nın mutfak ve yemek kültürü alışkanlıkları, 1555 yılında yayımlanan Avusturya Devlet Elçisi Ogier Ghiselin'e ait, 'Türkiye’yi Böyle Gördüm' adlı kitapta şu ifadelerle yer almaktadır: 

'Türkler obur değillerdir. Gayet az yerler, bir parça ekmekle beraber tuz, soğan ve yoğurt bulurlarsa yemek için başka bir şey aramazlar. Yoğurt ekşimiş süttür… Süte nazaran akıcı değildir. Türkler buna su ilave edip içine ekmek doğruyorlar. Bu, harareti teskin etmek için çok iyi bir sıvıdır. Hem besleyici hem de hazmı kolaydır. Kervansarayların hepsinde yoğurt mutlaka bulunur. Çünkü Türkler yolculuk sırasında sıcak yemek aramazlar. Yoğurt, peynir, üzüm gibi şeyler yerler. Üzüm, vişne gibi şeyleri kaynatıp toprak kaplar içinde saklarlar.'

Osmanlı İmparatorluğu'nda sofra adabı ve saray mutfağına dair bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

- Osmanlı Devleti'nin ileri gelen isimlerinin sofrasında yemek yendiği sırada, zorunlu bir durum oluşmadığı sürece konuşulmazdı.

- Eğer mümkün ise erken bir vakitte yemek yenirdi.

- Osmanlı'da sadece sarayda değil her yerde, sofradan kalkıldığı anda Allah'a şükür denirdi.

- Fatih Sultan Mehmet'in koyduğu kural gereği padişahlar yemeklerini tek başına yerlerdi.

Saray mutfaklarında en çok kullanılan ürünler şu şekildeydi:

- Saray mutfağında beyaz mayalı ekmek kullanılmaktaydı. Sofralarda en çok su tüketilirdi.

- Su dışında içecek olarak şerbet ve hoşaf tüketilirdi.

- Tüketimi kolay olduğu için kuzu ve koyun eti kullanılırdı.

- Yumurtaya sıklıkla yer verilirdi.

Sofralarda en çok tüketilen ürün şöyledir: Kirde Kebabı, Ekşili Lohusa Çorbası, Vişneli Yaprak Sarma, Nemse Böreği, Hibeş, Piruhi, Mahmudiye, Susuz Pilav.

Ramazan ayında ise iftar sofraları için padişahların damak zevklerine uygun olarak Erikli Yahni yapılırdı.

PADİŞAHLAR NE YERLERDİ?

Osmanlı padişahlarının çok sevdikleri yemekler arasında şu lezzetler bulunmaktaydı:

- Sultan II. Abdülhamid, soğanlı yumurtayı çok severdi. Soğanlı yumurtanın pişirilmesi tam 3 saat sürerdi.

- Sultan II. Abdülhamid, bu lezzeti yapanı ödüllendirildi.

- Sultanlar III. Ahmed ve I. Mahmud'un sevdikleri yemek ise bamyaydı.

- Sultan Abdülaziz en çok patlıcan ezmesini severdi. Bu sebeple yemeğin adı zamanla Hünkar Beğendi adını almıştır.
 

Similar threads

Osmanlı saray mutfağı ününü dünyaya yaymış, güçlü bir kültüre sahip lezzetleri içerisinde barındırır. Padişahların sevdikleri yemekler, günümüzün de en sevilen lezzetlerinden olmuştur. Pekala Osmanlı'da yemek kültürü ve sofra adabı nasıldı? Padişahların en sevdikleri yemekler nelerdir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
46
Osmanlı Mutfağı ve Sofra Adabı Tarih olmuş yemekler Osmanlı Dönemi’nden kalma mönüler tıpkı siyah beyaz fotoğraflar gibi Bir yandan üzerlerindeki tarih ve yemek isimleriyle geçmişe ışık tutuyor, öte yandan dönemin sofra adabı ve yemeklerin lezzetleriyle ilgili soruları yanıtsız bırakıyor...
Cevaplar
0
Görüntüleme
381
Padişahlar niçin yeşil domates yerdi? Varlıklı Osmanlı mutfağının püf noktaları “Kültür başlığı aşağıda değerlendirildiğinde başlangıcı 15 Asır olarak ele alınan Osmanlı Saray yemekleri ilk kez büyük bir organizasyonla Türkiye’nin meşhur otellerindeki şeflerin katılacağı yarışmayla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
55
Osmanlı Sarayında Mutfak Hizmetlileri ve Sofra Gelenekleri Osmanlı Sarayının mutfak ozellikleri ve hizmetlerinin bazı geleneksel ve her donemde gorulebilen ortak tarafları vardır Ancak bu gelenek ve uygulamaların padişahtan padişaha, saraydan saraya gore değişiklikler gosterdiği bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
84
şte Osmanlı mutfağının püf noktaları ve padişahlara özel yemekler osmanlı mutfağı yemek yemek tarifleri osmanlı mutfağı yemekleri tarifleri yemekleri resimli mutfağından tarifler İşte Osmanlı mutfağının püf noktaları ve padişahlara özel yemekler Saray mutfaklarında basmakalıp halkın tükettiği...
Cevaplar
0
Görüntüleme
64
858,464Konular
981,136Mesajlar
29,532Kullanıcılar
Üst Alt