Paketlenmiş urunlerin katkı maddeleri nelerdir? gıda katkı maddeleri nedir
Bazı gıda ve kozmetik urunlerinde bulunabilen katkı maddeleri aşağıda verilmiştir;
Gıda Katkı Maddeleri (GKM) kullanım amaclarına gore 4 grupta toplanabilirBunlar;
1 Kaliteyi koruyarak raf omrunu uzatanlar (Koruyucular)
a Antimikrobiyaller (nitrit, nitrat, benzoik asit, propionik asit, sorbik asit, kukurt dioksit)
b Antioksidanlar (BHA, BHT, Gallatlar)
2 Yapıyı ve hazırlama, pişme ozelliğini geliştirenler
a pH ayarlayıcılar
b Topaklanmayı onleyenler (silikat, magnezyum oksit, magnezyum karbonat)
c Emulsifiyerler (lesitin, mono ve digliseritler)
d Stabilizorler, kıvam arttırıcılar, tatlandırıcılar
e Mayalanmayı sağlayıcı ajanlar
f Nem ayarlayıcılar
g Olgunlaştırıcılar
h Ağartıcılar, dolgu maddeleri, kopuk ayarlayıcılar, parlatıcılar
3 Aromayı ve rengi geliştiriciler
a Ceşni arttırıcılar (MSG)
b Ceşni vericiler (Aroma maddeleri)
c Renklendiriciler (tartrazin, indigotin,vb)
4 Besin değerini koruyucu, geliştiriciler (Besin oğeleri)
a İşleme sırasında kaybolan besin oğelerini yerine koyma (B1, B2, niasin)
b Diyette eksik olabilecek besin oğelerini ekleme (A, D vitaminleri)
Gorulduğu gibi GKM kullanımı ile pek cok yarar sağlanmaktadır Ancak tuketiciler GKM ile ilgili sağlık endişeleri taşımakta ve GKMni sağlığa zararlı kimyasal maddeler olarak duşunmektedirler(3)Food Additives adeta Food Badditives şeklinde algılanmaktadır
Detaylı bilgiler icin TIKLAYINIZ
imagespaketlenmisurunlerinkatkimaddelerinelerdir5ad700d464ac3
Bazı gıda ve kozmetik urunlerinde bulunabilen katkı maddeleri aşağıda verilmiştir;
Gıda Katkı Maddeleri (GKM) kullanım amaclarına gore 4 grupta toplanabilirBunlar;
1 Kaliteyi koruyarak raf omrunu uzatanlar (Koruyucular)
a Antimikrobiyaller (nitrit, nitrat, benzoik asit, propionik asit, sorbik asit, kukurt dioksit)
b Antioksidanlar (BHA, BHT, Gallatlar)
2 Yapıyı ve hazırlama, pişme ozelliğini geliştirenler
a pH ayarlayıcılar
b Topaklanmayı onleyenler (silikat, magnezyum oksit, magnezyum karbonat)
c Emulsifiyerler (lesitin, mono ve digliseritler)
d Stabilizorler, kıvam arttırıcılar, tatlandırıcılar
e Mayalanmayı sağlayıcı ajanlar
f Nem ayarlayıcılar
g Olgunlaştırıcılar
h Ağartıcılar, dolgu maddeleri, kopuk ayarlayıcılar, parlatıcılar
3 Aromayı ve rengi geliştiriciler
a Ceşni arttırıcılar (MSG)
b Ceşni vericiler (Aroma maddeleri)
c Renklendiriciler (tartrazin, indigotin,vb)
4 Besin değerini koruyucu, geliştiriciler (Besin oğeleri)
a İşleme sırasında kaybolan besin oğelerini yerine koyma (B1, B2, niasin)
b Diyette eksik olabilecek besin oğelerini ekleme (A, D vitaminleri)
Gorulduğu gibi GKM kullanımı ile pek cok yarar sağlanmaktadır Ancak tuketiciler GKM ile ilgili sağlık endişeleri taşımakta ve GKMni sağlığa zararlı kimyasal maddeler olarak duşunmektedirler(3)Food Additives adeta Food Badditives şeklinde algılanmaktadır
Detaylı bilgiler icin TIKLAYINIZ
imagespaketlenmisurunlerinkatkimaddelerinelerdir5ad700d464ac3