Boston Üniversitesi mezunu 24 yaşındaki Nazlı Sinem Erköseoğlu'nu 'kasten öldürdükleri' iddiasıyla yargılanan Paksoy Holding'in veliahtları Mahmut Emre ve Can Paksoy kardeşlerin davasına devam edildi.
İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 09.30'da başlayan duruşmaya Sinem Erköseoğlu'nun annesi Ferah Kural, babası Ergun Erköseoğlu avukatları ile katılırken, tutuksuz sanıklar Emre ve Can Paksoy hazır bulundu.
"SESİ HEYECANLI VE ENDİŞELİYDİ"
Duruşmada sanık kardeşlerin babası Bülent Paksoy şahit olarak dinlendi. Olay günü Adana'da meskeninde olduğunu belirten baba Bülent Paksoy sözünde, ''Büyük oğlum Emre aradı. Heyecanlı, telaşlı bir sesi vardı. Bana 'Can gece bir kızla geldi, sabah bulamadık kızı. Aşağı atlamış kız' dedi. Ben çabucak polisi ve ambulansı aramalarını söyledim. Can o gün annesiyle Adana'ya gelecekti. Can'ı da orta Adana'ya gelmesin olay yerine gitsin dedim" diye konuştu.
Daha sonra küçük oğlu Can'ı aradığını belirten Bülent Paksoy, "Gece lokantada bir kızla tanıştığını, konuta geldiklerini, sabah kızı bulamadıklarını anlattı. Annesi de Adana'ya geleceği için öğleüstü, Can çabukla meskenden ayrılmış. Ölen kızı ben tanımıyorum'' dedi.
EVVEL SORU KRİZİ ÇIKTI
Bu sırada şahide soru sorulması sırasında Ergün Erköseoğlu'nun avukatı Rezan Epözdemir ve Ferah Kural'ın avukatı Çağla Mazlum ile mahkeme lideri ortasında gerginlik yaşandı.
"KIZIM CİNSEL İSTİSMARA MARUZ KALDI"
Sinem'in babası Ergun Erköseoğlu söz alarak kızının cinayete kurban gittiğini belirtti. Erköseoğlu, ''Dokuz yıldır maddi gerçeğin ortaya çıkmasını istiyoruz. Kızım bir cinsel istismara uğramıştır. Ensesinde altı çarpı sekiz santim boyutunda ekimoz bunun ispatıdır. Kızım kaçarken başını komodine vurup bayılmıştır. Sanıklar kızımı aşağıya atmıştır" dedi.
"NEDEN GÜLÜYORSUN"
Bu sırada sanık Emre Paksoy'un güldüğünü argüman eden anne Ferah Kural reaksiyon göstererek, "Neden gülüyorsun" dedi. ''Maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasını istiyorum'' şeklinde bağıran anne Kural, mahkeme liderine kendisini salondan çıkartabileceğini söyledi. Bunun üzerine baba Erköseoğlu'nun avukatı Rezan Epözdemir, mahkemenin tarafsızlığını kaybettiğini, mahkeme liderinin gülen sanığı uyaracağına acılı anneye müdahale ettiğini belirterek reddi hakim istedi.
Soru sorma haklarının ellerinden alındığını belirten avukat Epözdemir, "Mahkemenin sistemini sağlamakla yükümlü sayın lider, cinayet sanığı olarak mahkeme salonunda bulunan sanığı uyarmak yerine kızını kaybetmiş olan katılana müdahale etmiş ve uyarmıştır" dedi. Epözdemir, mahkeme lideri için reddi hakim talebinde bulundu.
REDDİ HAKİM KARARINI İKİNCİ HEYET VERECEK
Bunun üzerine mahkeme heyeti 10 dakika orta verdi. Mahkeme lideri reddi hakim talebinin davanın uzatılmasına yönelik olduğunu belirterek reddi hakim talebinin reddi gerektiği kanaatinde olduğunu söyledi. Mahkeme lideri lakin yasa gereği ret konusunda karar verilmesi noktasında öteki mahkeme heyetine evrakın gönderilmesine karar vererek davayı erteledi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Boston Üniversitesi’nden mezun olan Nazlı Sinem Erköseoğlu’nun (24) cesedi, 26 Eylül 2010’da Beyoğlu’nda Paksoy kardeşlerin dairesinin bulunduğu 10 katlı apartmanın havalandırma boşluğunda bulunmuştu. İncelenen manzaralarda her iki kardeşin o gece bir kulüpte ve apartman girişinde manzaraları tespit edildi. Paksoy Holding’in veliahtları Mahmut Emre Paksoy ile kardeşi Can Paksoy hakkında “kasten adam öldürmek” cürmünden müebbet mahpus istemiyle dava açıldı. Paksoy kardeşler, Sinem’in intihar ettiğini argüman ederken, genç kızın ailesi, kızlarının cinayete kurban gittiğini ileri sürdü.
İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava 4 yıl sürdü. Kısa mühlet tutuklu kalan Paksoylar, 2014 Aralık ayında beraat etti. Mahkeme, taammüden ya da dikkatsizlik sonucu mevte sebebiyetle ilgili kâfi kanıt elde edilemediğini bildirdi.
YARGITAY BAŞSAVCILIĞI KARARA İTİRAZ ETTİ: AİLE BAKANLIĞINA BİLDİRİLMEDEN KARAR VERİLDİ
Hayatını kaybeden genç kızın ailesi, 'Usul ve yasaya ters olduğu' gerekçesiyle kararı temyiz etti. Belgeyi inceleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da, kovuşturma evresinde Aile ve Toplumsal Siyasetler Bakanlığı’a duruşmaların bildirilmediği, sanıkların olayın gerçekleştiği konuttaki sabit telefon ile olay gecesi kimlerle konuştuğuna ait kâfi araştırmanın yapılmadığı, Sinem’in yüzüstü düşmesine karşın, başının gerisindeki şişliğin ve yaraların ne vakit oluştuğu konusunda İsimli Tıp Kurumu’ndan rapor alınmadığı ve Sinem'in iç çamaşırlarının aksi giydirildiğinin öne sürüldüğü, bedeninde ve sutyeninde sanıkların DNA’sının bulunduğu sav edilmesine karşın bu elbiseyi giyen kişinin ardındaki fermuarı tek başına kapatıp kapatamayacağının araştırılmaması nedenleriyle beraat kararının bozulmasını istedi.
YARGITAY, BERAAT KARARININ ADAP İSTİKAMETİNDEN BOZULMASINA KARAR VERDİ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesini pahalandıran Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 23 Mayıs 2018'de Paksoy kardeşler hakkında verilen beraat kararının bozulmasına karar verdi. Dava İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nden yine görülmeye başladı.