Palm(palmiye yağı) nedir zararları nelerdir
palmiye yağının zararları, palmiye yağı nerelerde bulunur, palmiye yağı nedir
Son günler de adını sıklıkla duyduğumuz ama birçoğumuzun ne olduğunu bile bilmediği palm yağı yada palmiye yağı olarak adından söz edilen bir yağ hakkın da sizlere merak ettiğiniz bilgileri bu konumuz da paylaşıyoruz
Palmiye yağı gündeme çocuklar kadar yetişkinlerin de severek yediği nutella ismi ile gündeme gelerek baş sıraya yerleşti
İçeriğin de kanserojen yapıcı maddeler bulundurmasından dolayı yurt dışında ki birçok alışveriş yerlerinden nutellanın toplanmasından itibaren dikkatler palm yağına çevrildi
Peki nedir bu palmiye yada palm yağı dedikleri? Zararları nelerdir? Konu Resmi
Palm yağı, palm ağacından elde edilen özellikle gıda endüstrisi tarafından ucuz olduğu için sıkça kullanılan ve kanserojen etkileri olduğuna dair ortaya atılan iddialar sonrası faydalı mı, zararlı mı tartışmaları bir çikolata markası üzerinden yapılan bir yağdır
Palm yağı, palm meyvesinden ve bu meyvenin içerisindeki çekirdekten olmak üzere 2 şekilde yapılmaktadır Her iki şekilde de tadı oldukça lezzetlidir Bu meyve Malezya ve Hindistan gibi ülkelerde yetişmektedir Palmiye yağı olarak da bilinen bu yağın kalorisi oldukça yüksektir Aynı zamanda doymuş yağ açısından da oldukça zengindir Bu yağ margarin yapımında, kızartmalarda ve yemeklerde kullanılabilmektedir Günümüzde birçok üründe kullanılan bu yağın sağlık üzerinde bazı yan etkileri mevcuttur Bu yan etkileri bazı başlıklar altında açıklayabiliriz:
Palm yağının zararları ve yan etkileri
Palm yağı kanser yapar: EFSA(Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi)' nın hazırlamış olduğu rapor neticesinde bu yağın kanserojen içerikli olduğu duyurulmuştur Bazı uzmanlar bu yağı kanserojen ve toksin madde içerdiği gerekçesiyle uzak durulması gerektiğini bildirmektedir Palm yağı içeren besinlerin kesinlikle yenmemesi hakkında birtakım açıklamalar yapılmıştır Bu yağın kullanımı henüz devam ederken, AB bu yağın kullanılmaması gerektiğini bildiren bir bildirge hazırlamıştır Uzmanlar bu yağların birçok üründe bitkisel yap olarak adlandırıldığını belirtmiştir Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi palm yağının zararlı olduğunda dair bildirgesin 2019 mayıs ayında açıklamıştır Bu rapor üzerinde Avrupa'da bu yağı içeren birçok besin satıştan kaldırılmıştır
Kilo Aldırır: Palmiye yağının içerisinde palmitrik asit bulunmaktadır Bu asit obezite riskini ve kilo alımını arttıran asitleri içermektedir Clinical Nutrition American Journal'ın 2019'te yapmış olduğu bir araştırmaya göre bilim adamları bu yağ ile yüksek bir beslenmenin obezite ve insülin direnci riskini artırmakta olduğunu ileri sürmüşlerdir
Sindirimi güçtür: Yapılan birtakım araştırmalara göre palmiye yağı birtakım rafine işlemlerinden geçerken birçok besin değerini de bu sırada kaybetmektedir Bu durum sonucunda sindirim zorlaşan bir yağa dönüşmektedir Sindirimi zor olduğun için vücutta bu yağ hem kilo yapmakta hem de zararlı etkilerini sunmaktadır Bu nedenle kullanımı çok fazla önerilmemektedir
Kalori ve yağ oranı yüksektir: 1 yemek kaşığı palm yağından yaklaşık olarak 120 kalori bulunmaktadır Aynı şekilde palm çekirdeği ise yaklaşık olarak 117 kalori içermektedir Yani her iki şekilde de üretilen palm yağında 136 gr yağ bulunmaktadır Uzmanlar tohumlu yiyecekler ve kuruyemiş gibi tohumlu yiyecekler gibi doğal olarak besinler bulunan yağları da dahil ederek gün içerisinde 57 tatlı kaşığı yağdan fazla yağ tüketimini önermemektedir Günlük kalori miktarının en fazla %2530 civarının yağlardan gelmesi önerilmektedir Normal bir yetişkinin günde 2000 kalori alması gerekir Bu toplam 5070 gram yağa işaret etmektedir
Kolesterolü arttırabilir: Palm meyvesinden ve çekirdeğinden yapılan iki yağ da kolesterol içermemesine rağmen içerisinde bolca bulunan doymuş yağlar damarlarda birikerek plak oluştururlar ve bu da kalp krizi riskini meydana getirmektedir Şöyle açıklayacak olursak 1 tatlı kaşığı palm yağı yaklaşık 7 gramdır Bu ise 2000 kalorili bir beslene programının doymuş yağ ihtiyacının yaklaşık olarak yarısını karşılamaktadır Yalnızca palm yağı değil süt ve süt ürünlerini tüketirken de dikkat etmezseniz doymuş yağ sınırını geçebilirsiniz Bu da damarların tıkanmasına ve kolesterol sorunu yaşamanıza neden olmaktadır
Bu demek oluyorki gün geçmesin ki sağlığımızı olumsuz bir şekil de etkileyen açıklamalar yapılmasın Artık kime neye hangi markaya güveneceğimizi bilemiyoruz
palmiye yağının zararları, palmiye yağı nerelerde bulunur, palmiye yağı nedir
Son günler de adını sıklıkla duyduğumuz ama birçoğumuzun ne olduğunu bile bilmediği palm yağı yada palmiye yağı olarak adından söz edilen bir yağ hakkın da sizlere merak ettiğiniz bilgileri bu konumuz da paylaşıyoruz
Palmiye yağı gündeme çocuklar kadar yetişkinlerin de severek yediği nutella ismi ile gündeme gelerek baş sıraya yerleşti
İçeriğin de kanserojen yapıcı maddeler bulundurmasından dolayı yurt dışında ki birçok alışveriş yerlerinden nutellanın toplanmasından itibaren dikkatler palm yağına çevrildi
Peki nedir bu palmiye yada palm yağı dedikleri? Zararları nelerdir? Konu Resmi
Palm yağı, palm ağacından elde edilen özellikle gıda endüstrisi tarafından ucuz olduğu için sıkça kullanılan ve kanserojen etkileri olduğuna dair ortaya atılan iddialar sonrası faydalı mı, zararlı mı tartışmaları bir çikolata markası üzerinden yapılan bir yağdır
Palm yağı, palm meyvesinden ve bu meyvenin içerisindeki çekirdekten olmak üzere 2 şekilde yapılmaktadır Her iki şekilde de tadı oldukça lezzetlidir Bu meyve Malezya ve Hindistan gibi ülkelerde yetişmektedir Palmiye yağı olarak da bilinen bu yağın kalorisi oldukça yüksektir Aynı zamanda doymuş yağ açısından da oldukça zengindir Bu yağ margarin yapımında, kızartmalarda ve yemeklerde kullanılabilmektedir Günümüzde birçok üründe kullanılan bu yağın sağlık üzerinde bazı yan etkileri mevcuttur Bu yan etkileri bazı başlıklar altında açıklayabiliriz:
Palm yağının zararları ve yan etkileri
Palm yağı kanser yapar: EFSA(Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi)' nın hazırlamış olduğu rapor neticesinde bu yağın kanserojen içerikli olduğu duyurulmuştur Bazı uzmanlar bu yağı kanserojen ve toksin madde içerdiği gerekçesiyle uzak durulması gerektiğini bildirmektedir Palm yağı içeren besinlerin kesinlikle yenmemesi hakkında birtakım açıklamalar yapılmıştır Bu yağın kullanımı henüz devam ederken, AB bu yağın kullanılmaması gerektiğini bildiren bir bildirge hazırlamıştır Uzmanlar bu yağların birçok üründe bitkisel yap olarak adlandırıldığını belirtmiştir Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi palm yağının zararlı olduğunda dair bildirgesin 2019 mayıs ayında açıklamıştır Bu rapor üzerinde Avrupa'da bu yağı içeren birçok besin satıştan kaldırılmıştır
Kilo Aldırır: Palmiye yağının içerisinde palmitrik asit bulunmaktadır Bu asit obezite riskini ve kilo alımını arttıran asitleri içermektedir Clinical Nutrition American Journal'ın 2019'te yapmış olduğu bir araştırmaya göre bilim adamları bu yağ ile yüksek bir beslenmenin obezite ve insülin direnci riskini artırmakta olduğunu ileri sürmüşlerdir
Sindirimi güçtür: Yapılan birtakım araştırmalara göre palmiye yağı birtakım rafine işlemlerinden geçerken birçok besin değerini de bu sırada kaybetmektedir Bu durum sonucunda sindirim zorlaşan bir yağa dönüşmektedir Sindirimi zor olduğun için vücutta bu yağ hem kilo yapmakta hem de zararlı etkilerini sunmaktadır Bu nedenle kullanımı çok fazla önerilmemektedir
Kalori ve yağ oranı yüksektir: 1 yemek kaşığı palm yağından yaklaşık olarak 120 kalori bulunmaktadır Aynı şekilde palm çekirdeği ise yaklaşık olarak 117 kalori içermektedir Yani her iki şekilde de üretilen palm yağında 136 gr yağ bulunmaktadır Uzmanlar tohumlu yiyecekler ve kuruyemiş gibi tohumlu yiyecekler gibi doğal olarak besinler bulunan yağları da dahil ederek gün içerisinde 57 tatlı kaşığı yağdan fazla yağ tüketimini önermemektedir Günlük kalori miktarının en fazla %2530 civarının yağlardan gelmesi önerilmektedir Normal bir yetişkinin günde 2000 kalori alması gerekir Bu toplam 5070 gram yağa işaret etmektedir
Kolesterolü arttırabilir: Palm meyvesinden ve çekirdeğinden yapılan iki yağ da kolesterol içermemesine rağmen içerisinde bolca bulunan doymuş yağlar damarlarda birikerek plak oluştururlar ve bu da kalp krizi riskini meydana getirmektedir Şöyle açıklayacak olursak 1 tatlı kaşığı palm yağı yaklaşık 7 gramdır Bu ise 2000 kalorili bir beslene programının doymuş yağ ihtiyacının yaklaşık olarak yarısını karşılamaktadır Yalnızca palm yağı değil süt ve süt ürünlerini tüketirken de dikkat etmezseniz doymuş yağ sınırını geçebilirsiniz Bu da damarların tıkanmasına ve kolesterol sorunu yaşamanıza neden olmaktadır
Bu demek oluyorki gün geçmesin ki sağlığımızı olumsuz bir şekil de etkileyen açıklamalar yapılmasın Artık kime neye hangi markaya güveneceğimizi bilemiyoruz