pancar (Mangold Zuckerrübe Betterave Beet Beta vulgaris) Dogu Akdeniz sâhillerinde yabânî olarak yetisen, ince köklü, bir veya iki yillik otsu bir bitki Yapraklari etli, daha alçak kisimlarda sapli ve büyük, üst kisimlarda ise sapsizdir Bu bitkiden elde edilmis olan kültür sekilleri sunlardir: Sekerpancari (Beta vulgaris var altissima): Kökleri büyük, etli bir yumrudur % 1220 oraninda sakkaroz tasir Memleketimizde kültürü yapilarak, seker eldesinde kullanilir (Bkz Seker) Kirmizi Pancar (Beta vulgaris var esculenta): Kökleri yuvarlak bir yumru seklindedir Antosiyan bakimindan zengindir Sebze olarak kullanilir Pazi (Beta vulgaris var Cicla): Yapraklari büyük olan bir sebze bitkisidir Ayni ispanak gibidir Sindirimi kolay ve bol vitaminli oldugundan besleyicidir Yem Pancari (Beta vulgaris var rapa): Kirmizi pancara benzer Gıda degeri azdir Daha fazla hayvan yemi olarak kullanilir Türkiye’de yetistigi yerler: Anadolu ve Trakya’da Kulanildigi yerler: Halk Müziği hekimliginde kirmizi pancar kullanilir Karacigerin ahenkli çalismasini saglar Kansizligi giderir Seker hastaligi ve vereme karsi korur Mide ve barsaklari kuvvetlendirir Sinirleri yatistirir alıntıdır