Pandemi devrinde yaşanan ruhsal sıkıntılarınız varsa nelerdir diye bir soru yöneltmiştik bunun ilgili kimi karşılıklar
Bunlardan birincisi
-Yataktan çıkmamak
Tabi, pandemi dolayısla hepimizin hayatı derinden etkilendi ve hayatımızda büsbütün bir değişikliğe gitmek zorunda kaldık Bu süreçte birinci olarak büyük bir şok yaşadık daha sonra yaşadığımız şoku idrak ederek ederek bir kabullenme basamağına geçtik Bu yaşanan sürecin bir sonu gözükmediği için çok ağır bir belirsizlilik yaşadık Bu belirsizlikte de yaptığımız rutin işleri artık daha sıkıntı bir biçimde ya da yerine getirmemeye başladık haliyle uzun mühlet ahenge, yataktan çıkamama ve çok az ahenge ya da hiç uyumama olarak bir süreç içersinde olduk
Bir başka cevap ise
-Toplum önüne çıkmaktan tasa duymaya başladım Daima online arkadaşlığa alışınca
Ağır ve bir müddet kendimizi toplumdan soyutlamak zorunda bırakan pandemi bizi online eğitimler, online seminer, online etkinlikler ve online arkadaşlıklara itti ve uzun bir müddet sonra tekrar olağan hayata döndüğümüzde bu durumu yaşamamız olağan olabildiğince bu süreçte az da olsa arkadaşlarımız ile görüşmeye devam ederek bu süreci geçirebiliriz.
Öbür bir karşılık ise
-Pandemi de ağır bir halde Dert belirsizlik yaşadım.
İnsanların pandemi mühletince yaşadığı en temel meseleler telaş ve belirsizlik diyebiliriz Pandeminin başında üç hafta içerisinde biter diye düşündüğümüz pandemi bir anda ne vakit biteceği belirli olmayan bir salgına dönüştü bu da haliyle bir belirsizliğin oluşmasına neden olarak telaşlarımızın artmasına yol açtı. Bu süreç içerisinde biraz daha belirsizliğe yer açmamız kıymetli olduğunu düşünüyorum.
-Uyku bozukluğu hocam hala devam etmekte teklifleriniz?
Bu süreçte konutta olduğumuz İçin işlerimizi ya akşam ya da sabahları yapmak zorunda kaldık bu sebeple ve yaşadığmız meçhullükten ötürü uykumuz da bozulmalar görülmesi olası, uyku hijyenimizi müdafaamız gerekiyor Olabildiğince uyumadan; üç saat evvel ağır yiyecekler yememeye çalışalım, uyumadan 1 saat evvel teknolojik aletlerden uzak kalalım hatta odamızda bulundurmayalım ve uyumadan evvel kitap okuyarak uykumuzun sistemini sağlayabiliriz.
-Müdahale ettiğimiz hastadan sonra sanki covid oldum mu kaygısıyla daima kendimi dinlemem
Bu süreçte ağır bir biçimde korkulu geçiren de sıhhat çalışanlarımız oldu. Bu türlü bir endişe yaşamaları da olağan ancak ileri seviye olursa bu noktada yardım almaları gerekmektedir. Bütün sıhhat çalışanlarımızın emeğine sıhhat diyorum.
Bu hoş sohbet için teşekkür ederim.