Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Panik Atak

Panik Atak
0
105

makaleci

FD Üye
Etkileşim
8
F-D Coin
68

''yeni bir kente geldim ve önemli alisma meseleleri yasiyorum yaklasik 1 aydir dahada siddetlendi ve fiziki meselelerde basladi nefes alamiyorum yani aldigim soluk bana yetmiyor daima pencereyi acip nefes almak istiyorum güya kalbimin ustunde cok buyuk bi yük var ve geceleri uykumu bolen bi olecegim korkusu bazen delirecegimi bile dusunuyorum konusmak istemiyorum daima icerde kalmaktan yasama dair tum bagim kopuyo güya koca cihanda tek basimayim''

''5 senedir panik atak hastasıyım belirtıleri nefes alamama kalp çarpıntısı terleme eklem agrıları bir yanıp bir donma vesvese ellerde ve bacaklarda uyuşma hissi düşücek üzere olma yani bayılıcak üzere olma agız kurulugu irtihal korkusu uykusuzluk uyurken panikle kalkma herseyden korkma kalbe igne ve bıcak saplanması vs daha uzar sarfiyat yani bu ben senin mekanında olsam bir pisikologa giderdim ben o denli yaptım artık hastalıgımla arkadas üzere olduk bana ne oldugunu bildigim için artık kendimi denetim edebiliyorum ''
(forum sayfasından)

PANİK ATAK anında öldüğünü, ve denetimini kaybettiğini söyleyeniniz var mı;yoksa dimağınız şaka mı yapıyor?

Panik atak kişisi hem duygusal tarafta hem de bedensel mealde şiddetli kademede zorlayan bir yaşantıdır.

Kişinin hayat kalitesini azaltan Panik Atak ,her kişisi yaşantısı boyunca en az 1 kere ziyaret eder.Aniden ve belirti olmadan gelen semptomların meydana gelmesiyle ,yoğun bir halde yaşama ait tasaların oluşması Panik Atağı getirir.
Panik Atak yaşayan kişi Kalp buhranı geçirdiğini düşünür;ancak yapılan tıbbi açıklamada Kalp bunalımı görünmemektedir.Bu somut sonuç bireye kâfi gelmez ;çünkü bu sefer de ‘ya kalp bunalımı geçirirsem’ mülahazası yerleşir.

Ataklar Ne kadar sürer?

Atak başladığında belirtilerin en ağır yaşandığı vade 10 dakikadır. Sıhhat kuruluşlarına gitmeye çalışsanız bile vardığınızda geçmiş olacaktır.Panik Atak fizyolojik değil ruhsal bir rahatsızlıktır. Çok az bir kesin bu durumu yardım almadan atlatmaktadır.Çoğunluk ise devir kaybetmeden bir hastaneye gitmektedir.Çünkü yaşanan durum,sanki hayatın biteceğinin habercisidir.Yoğun yaşanan bu tasa ile ilgili yanlış yorumlamalar yapılması Panik bozukluğun sürekliliğini arttırmaktadır.

Panik Atak anında neler yaşanır;

1- Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama ya da kalp suratında artma olması 
2- Terleme 
3- Titreme yâda sarsılma 
4- Nefes darlığı ya da boğuluyor üzere olma duyumları 
5- Soluğun kesilmesi 
6- Göğüs ağrısı ya da göğüste kahır hissi 
7- Bulantı ya da karın ağrısı 
8- Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış üzere olma 
9- Derealizasyon (gerçek dışılık duygular) ya da deparsonalizasyon (benliğinden ayrılmış olma) 
10- Denetimini kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu 
11- Mevt korkusu 
12- Paresteziler (uyuşma ya da karıncalaşma duyumları) 
13- Üşüme, ürperme ya da ateş basmaları dır.
Bu durumdan artık kurtulmak istiyorum diyorsanız; inanın hiçbir pürüz yok.

Hangi Rahatsızlıklar Panik Atak getirir

Hayatta gerilimin büyük bir konum kaplaması en temel ögedir.Depresyon içerisinde ve sonrasında Panik Atak geçirilmesi epey olağandır.Yine yaygın anksiyete bozukluğu, alkol ve unsur tasarrufu da Panik Atak gelişimine yol açıyor.Yakın etraftan vefat haberinin alınması da çevre muhitin tesirini göstermektedir.Panik atak anındaki çok performans,doktorların açıklamasına nazaran kalbi yormalktadır ve var olan kalp buhranının yaşanma mümkünlüğü artmaktadır.Bu manada Panik Atak tedavisi gerekmektedir.
Panik Atak 6/8 haftalık bir süreci kapsamaktadır.
· Nefesinizi denetim altına alın
-Günün değişik vakitlerinde, bir dakikada kaç sefer yaptığınızı saptayınız. Bir kişi istirahat anında dakikada ortalama 10-12 defa soluk alıp vermektedir. Şayet kişi bundan daha ziyade sayıda soluk alıp veriyorsa, bu sayı kesinlikle azaltılmalıdır.
"-Yavaş teneffüs tekniği (Panik atağın birinci belirtilerini farkettiğinizde)
1. istirahat durumuna geçiniz.
2. Nefesinizi tutup, 10'a kadar sayınız.
3. 10'a geldiğiniz vakit nefes verip, kendinize "rahatla, gevşe" komutunu veriniz.
4. 3 saniye nefes alınız, akabinde 3 saniye nefes veriniz ve nefes alıp vermeyi bu tempoyla sürdürünüz. Böylelikle dakikada 10 teneffüs yapmış olacaksınız. Her nefes verişte "rahatla, gevşe" komutunu tekrarlayınız.
5. Her 1 dakika ahir, 10 saniye boyunca nefesinizi tutup, daha sonra 3'er saniyelik döngülerle solunumunuza devam ediniz.
6. Panik atağı hafifleyinceye ya da ortadan kalkıncaya kadar bu alıştırmaya devam ediniz.
Bunları yaptığınız hengam, belirtiler 1-2 dakika içinde hafifleyecek ve panik atağını yaşamayacaksınız. Yavaş teneffüs tekniği uygulayarak, panik ataklarınızı her devir denetim altına alabilirsiniz
· Aşamalı üzerine gitme
Daha çok Agorafobiye eşlik eden Panik Atak’da gözlenen "yalnız kalamama, sokağa çıkamama, kalabalık ortamlara girememe" üzere durum ve davranışlarla ilgili aşamalı alıştırmalar yapmak ve panik belirtileri azalıncaya kadar o ortamda kalmak, yani alıştırmaları tekrarlamak temeline dayanır.

· Gevşeme Egzersizleri Önemli…
Panik Atak anında vücut kendini korumak ismine kaslarda gerginlik oluşturur.Kas gerginliği işlevsel olmayan vefat,çıldırma ve denetim kaybı mülahazalarının ağırlaştığı anda beliren bir belirir ki Panik Atağı tetikler.Gevşeme egzersizlerinin öğrenilmesi rahatlamayı sağlarken tetikleyen ögeleri da azaltacaktır.

· Kognitif (Bilişsel) Yaklaşım
Bilişsel tedavi; panik atağı öncesinde, sırasında ve sonrasında akıldan geçen ve panik atağı ile ilişkilendirilen bu yanlış tahlil ve varsayımların, mantıklı düşünülerek düzeltilmesi temeline dayanır
En dinamik psikoterapi yaklaşımıdır.Panik Atak yaşayan insanlarda, işlevsel olmayan fikirler ve varsayımlar oluşmaktadır.Var olan bu varsayımlar ve otomatik niyetler atak yaşanmasabile her an yaşanmasına rağmen kişinin tetikte olmasını sağlamaktadır.
Tetikteki bekleyiş dert seviyesini arttırdığı üzere kişinin yaşantısını eskisi üzere sürdürememesine sebep olur.Kişi Panik Yaşama ihtimalinin olduğu konumlardan ve kalabalıktan kaçınmaya başlar.Her kaçınma aslında Panik Atak için olumsuz bir pekiştireçtir.Bunun sonucunda da oluşan kısır döngü hayatı yaşanmaz hale getirecektir. 
Kişi en kolayından delireceğini ve öleceği telaşını lisana getirir.Somut kanıtlar arandığında ise bu güne kadar hiç bunların olmadığını belirtir.
Panik Bozukluğu olanların unutmaması gerekenler…

· Panik bozukluğu bir kalp rahatsızlığı değildir ve mental durumların tasarrufunu engellemez.
· Hiçbir hengam vefata yol açmaz;çünkü panik atak esnasında sıradan nefesimizin iki katı nefes alınır ve bu daha yorucudur.Bunun alanına yavaş ve derin nefes alınması daha tesirli olacaktır.
· Panik atağı sırasında kişilerin öldüklerine, delirdiklerine ya da denetim dışı davranışlarda bulunduklarına ait destekleyen bir kanıt yoktur. 
· İlaç tedavisi panik atakları azaltmak için tesirlidir ancak yalnızca ilaç yerinde değildir. Bunun yanında şayet psikoterapi alırsanız problemle başa çıkmayı öğrenmiş olursunuz. Tedavi içerisinde bile atakları yaşamaya devam edebilirsiniz, lakin nasıl engelleyebileceğinizi öğrenmiş olduğunuzdan daha hafif atlatacaksınızdır. 
Panik Atak çözülmeyecek bir sorun değildir…

858,476Konular
981,262Mesajlar
29,554Kullanıcılar
MiklosSon üye
Üst Alt