“Hiçbir şey düşünemiyorum yalnızca öleceğimi zannediyorum mevti hissediyorum. Hastaneye gidiyorum bütün tetkikler yapılıyor. ama hiçbir şeyim yok. "
Panik atak; doğal dehşet düzeneğinin devreye girmesinin bir sonucudur.
Panik atağın birinci belirtileri : kalpte çarpıntı, nefes darlığı, uyuşma, karıncalanma, terleme, göğüs ağrısı ve ateş basması olarak bilinir. Hülasa kendinizi çaresiz ve hasta hissettirecek bütün bulgular panik atakta var.
Bu şahıslar dışarıdan çok sağlıklı bir vücuda sahiptir. Tabipler tarafından tetkikler yapıldıktan sonra sağlıklı oldukları doğrulanır lakin belirtiler devam ediyorsa bir psikolog başvurması gerekir. Pekala bu illetten nasıl kurtuluruz inceleyelim.
Öncelikle mevcut durumunu kabullenmemiz gerekiyor. Fizikî bir müdahale ile güzel bir sonuç olamayacağını bunun ruhsal olduğunu kavradığınızda, güzelleşme süreci sizin için başlıyor demektir.
Panik atak çoğunlukla tasa ve endişe belirtisi gösterse de kişinin o an hakikaten tehlike altında olup olmadığını fark etmesi çok kıymetlidir. Kaygılanmadan evvel bedenimizde yaşadıklarımızın panik ataktan ötürü olduğunu fark etmemiz gerekmektedir. Nefes denetimi ile nabız ve teneffüsün hızlanması denetim altına alınmalıdır. Nefes denetimini için burundan nefes alıp altıya kadar saydıktan sonra yavaşça nefesimizi ağızımızdan vermemiz gerekmektedir.
Şayet bulunduğumuz ortam bizim için müsaitse üzerimizdeki uyaranların tesirini azaltmak için gözlerimizi kapatarak elimizin ya da ayaklarımızın değdiği yerleri hissetmeye odaklanarak sakinleşmeye çalışabiliriz.
Panik hissi, korku ve kaygı halinin daha ağır halidir. Her hissin bir fonksiyonu vardır. Dehşet ve panik hissinin fonksiyonu ,sizi tehlikelere karşı korumaktır. Böylelikle ziyan görmemek için tedbir alırsınız. Hayatımız riske girdiğinde her şey riske girer. Bu yüzden beyinde bir alarm merkezi bulunur. Orta beyinde amigdala bölgesi, dehşet hissinin hissedilmesini sağlar ve her canlıda olduğu üzere tehlikeye karşı ya savaşmamız ya da kaçmamız gerekiyor.
Artık size panik atakla savaşmanın 7 sistemini açıklayacağım.
1. Nefesinizi düzenleyin
2. Hareket edin
3.Duygularımızdan birini kapatın
4.Dikkatinizi dağıtın
5.Çevrenizden birine haber verin
6.Uyarıcılardan kaçının
7. Profesyonel bir yardım alabilirsiniz.