Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Paralel Evrenler

Paralel Evrenler
0
222

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Ola Ki de Naziler diğer bir evrende savaşı kazandılar ve o cihan Naziler kadar yönetiliyor Dinozorların nesli tükenmedi Onlar evrimlerini daha üst basamaklara çıkarmayı başardılar ve daha da güçlenerek yaşamlarına devam ettiler ola ki de hala da devam ediyorlar Diğer bir evrende insan ırkı 200 yaşına dek yaşıyor olabilir Aids, kanser ve diğer ölümcül hastalıklar orada tarihe karıştı Bunlar size bir bilim kurgu romanından yahut filminden dargın hayali düşünceler olarak mı gözüktü? Hayır Bunlar kuantum dünyasında yer alan paralel evrenler teorisinden alınan düşünceler Ve bundan başka bu teori kuantumcuların artık kabul ettiği bir vaka
Günümüzde adını çok duyduğumuz bu terim 1954 yılında, Princeton Üniversitesi, doktora öğrencisi Hugh Everett kadar ortaya atılmış, esasen temeli uzun yıllar öncesine dayanan bir kuramdır
Hugh Everet büyük bir matematikçi ve kuantumcudur ve ortaya daha 1954 ’lerde attığı paralel cihan kuramı ciddi verilere dayanmaktadır
Paralel Cihan Teorisinin Bilimsel Açıklaması Nedir?
Kuantum mekaniği gibi karışık bir konuyu bilmek için sağlam bir fizik bilgisine sahip olmamız onu kavramamız açısından çok kayda değer olmasına karşın konuya vakıf olmayan insanlara açıklama yapmak niyetiyle durumu biraz sadeleştirmek gerekiyor
Kuantum fiziği atom ve atom altının davranışlarını inceler Kuantum çalışmaları atom çekirdeğinin etki alanında bulunan elektronların bu yörünge içerisinde benzer yerde olmadığını, zaman zaman öbür noktalarda ortaya çıktığını tespit etti bir zamanlar, atom bölünemez diyenleri düşünürsek, atomun bölündüğünü ve en minik madde görüntüsündeki atomunda içinde, atom altı parçacıkları kuarkları oluşturduğunu, bu kuarklarında proton, nötron gibi atom parçacıklarını oluşturduğunu bahsi geçen Kuantum fiziğine daha aydın bakabilmemiz nedeniyle şöyle bir anımsamakta avantaj var
Biz yine başlıca konumuza dönelim Kuantum fiziği atom altı parçacıklarının aynı yörüngeyi takip etmediğini farklı yerlerde gözlemlediğini fark etti Peki, bu ne çağrıda bulunmak? Bu özet olarak Bir elektronun yeri hesaplanırken tamamiyle nerede olabileceği hesaplanamamaktadır anlamına kazanç
Heisenberg Belirsizlik İlkesi
Bu durumu tamamiyle 1927 yılında Werner Heisenberg, Şüphe Kanunu adını verdiği bir ilkeyle açıklar
Hugh Everett, Şüphe Kuramını bizim dünyamıza uyarlamıştır Nasıl mı? Mikrokozmozda olan her şey makrokozmozda da yer alır da o yüzden Konuyu birazcık daha toparlarsak eğer, Hugh Everett kısaca şu sonucu çıkarmıştır: Atom altı seviyelerinde gözlemlenebilen elektronların tutum şekli, yani başka diğer yerlerde görünebilmesi mümkünse ve evrenin en küçük maddesiyle en büyük maddesi arasında bir paralellik mutlaka varsa, niçin paralel evrenler ya da başka bir deyişle alternatif evrenler olmasın?
Böylesi muazzam ve sıra dışı bir hafıza 1954 yıllarında şüphesiz çok büyük tepki çekti Özellikle dönemin bilim adamlarının başını çeken Niels Bohr, Hugh Everett ’ın bu fikrini absürt ve düş ürünü olarak addetti
Hugh Everett bu teorisinde fazla ısrarcı olamadı lakin bilgi tohumu yeryüzüne, o zamanlarda yaşayan bilim adamlarının ve sonra yaşayacak bilim adamı namzetlerinin dimağına atılmıştı bundan böyle
Einstein görecelik teorisiyle bu teorinin temelini güçlendirmeye başladı Uzayın zamanı büktüğü Einstein göre matematiksel olarak ispatlandığı gibi günümüzde uydu yörüngelerinin saptığı ve bu sapmayla uzayın zamanı büktüğü bir kere daha ispatlanmış oldu Bu kaymalar zamanın alternatif yani başka bir deyişle paralel evrenleri muhabere ediyordu
Süre bizim evrenimizde derhal denilen bölümü yaşarken başka evrenlerde çoktan yaşanıp her tarafta yahut az önce yaşanmamış bir gelecekte duruyor olabilir miydi?
Bu durum her şeyin teorisi diye adlandırılan özet olarak M teorisi olarak da bilinen bir hipotezle daha anlaşılması mümkün kılındı M teorisi yani daha tanıdık adıyla Sicim teorisi 11 boyutlu evreni anlatır
Bu boyutlar bizim bakışımızla görünemeyebilir ama rezonans alanlarla titreşen bu alanlar insan gözüyle seçilemiyor olsa da insandan daha ufak varlıklar için mesela bir plankton yoksa ufak bir haşere türü için üstünde yol alınan, sağa sola dönülen ve bu anlamda bir boyutu olan alanlardır Bu şekliyle ancak o varlıkların seviyesine inebilir veya gerekli ekipmanlarla gözlemleyebilirsek bu alanları algılayabiliriz
bu vesileyle, M teorisi metafizik ve parapsikoloji alanlarınca incelenen bir kuram olduğu unutulmamalıdır Bu tezle paralel evrenlerin metafizik bir kurgu olduğu sonucunu içeri almamak koskocoman şanssızlık olacaktır Şu an bütünüyle denek ortamda ispat edemediğimiz şeylerin olmadığını düşünmek yanlıştır Nedenine gelince, az evvel verdiğimiz rezonans alanında bizden minik bir varlığın, bizim göremediğimiz alanda yaşadığını, yürüdüğünü, o alanın gerçekte bir boyutu olduğunu ve onun seviyesine inebildiğimiz takdirde o alanı algılayabileceğimizi hatırlatalım ve zorunlu ortamda yapılabilecek gözlemlerin de ara sıra aldatıcı olabileceğini çünkü gözlemlenen her şeyin kesin netice vermediği çift kesik deneyini hatırlayalım
Bu teoriler ve fizik bilgisini gündelik hayata taşıyabilir miyiz?
Kompleks fizik teorilerini gündelik hayata adapte edebilmek ve paralel evrenleri veya öteki adıyla alternatif evrenleri anlayabilmek muhakkak mümkündür
Gündelik Hayatta Paralel Cihan
Günlük hayatınızda defalarca yaptığınız gibi işten eve şirket servisiyle dönmek yerine o gün işleriniz uzadı ve servise yetişemediniz Bu sebeple metroyu göstermek zorunda kaldınız Servis aracı kaza yaptı ve birçok arkadaşınız yaralandı Oysa siz metroda eski bir okul arkadaşınızı gördünüz Arkadaşınız büyük bir şirketin idareci pozisyonunda çalışıyor ve bütün da size uygun bir pozisyonda bir çalışana hemen gereksinim duyulduğunu söylüyor Parası ve çalışma şartları şu an çalıştığınız şirketten fazla daha iyi Bundan Başka önünüz açık Kariyer hedeflerinize çok daha seri ve belli adımlarla varma olasılığınız şimdi olduğunuz şirkete nazaran daha yüksek Bu tesadüf doğruca hayatınız başka bir alternatif yol çizdi ve siz kendinize diğer bir realite yarattınız İşte paralel evren dediğimiz şey vereceğiniz kararların ve atacağınız her adımın yarattığı baki bir olasılıklar dünyasıdır
Yaşadığımız evrende hiç tecrübe etmediğimiz başka kararlarla ve seçimlerle diğer başka evrenlere adım atmış olabileceğinizi hiç düşündünüz mü?
Dejavular Paralel Evrenlerden Gelen Mesajlar mı?
Yaptığımız her hareket, söylediğimiz her cümle, attığımız her adım öbür gerçeklikler yaratabiliyorsa eğer, ben dediğim şu varlık o evrenlerde ne yapıyor? Hangi aldığı karar ona hangi kapıları açtı veyahut o kapıları yüzüne kapattı? Keşke böyle yapmasaydım dediğiniz vakit, o şeyi yapmadığınız diğer bir gerçeklikte hemen ne yapıyorsunuz?
Aklımıza aniden gelen ‘Ah! Ben bu hatıra daha önce yaşamıştım ’ ’ düşüncesi fiilen neyi açıklama ediyor? Çok kolay Daha önce de yaşadığımızı sandığımız o an, gerçekte başka bir gerçeklikte, paralel evrende verdiğimiz veya vermediğimiz bir kararın yansımasıdır İronik olan neye karar verirseniz verin ya da vermeyin hayat sizi yine şu lahza bulunduğunuz noktaya getirecektir Olağanüstü hatalar adlı yazarı, Heather Mcelhatton olan kitap, sanıyoruz bahşedilen misal için fantastik bir seçenek olacaktır
Filmler, Belgeseller ve Diziler Dünyasında Paralel Evrenler
Paralel evren konusu bu dek yaygın olur da sinema ve dizi dünyasında işlenmez olur mu hiç?
Elbette mantıktan kopan film ya da dizilerde olabileceği gibi, paralel evren kuramına sıkı sıkıya alt, sağlam senaryolara haiz, alt metni kuvvetli işlenmiş, ve hakkında oldukça araştırma yapılmış, sorumlu yönetmen örnekleriyle meydana getirilmiş film ve diziler bulabileceğimiz gibi, internet dünyasında bir çok belgesel bulabilirsiniz Bunlara özet olarak misal verirsek, Amerikan, Bad robot firması yapımı, Fringe TV dizisi, Yönetmenliğini James Wart Byrkit yaptığı, 2019 , Amerikan yapımı Coherence, 1998 yapımı, baş rolünde Gwyneth Paltrow ’un oynadığı Sliding doors( Rastlantının böylesi,) 2019 yapımı Another earth, Jake Gyllenhaal ’in başrolünde oynadığı Source Code( Hayat şifresi), 2 004 yapımı, Ashton Kutcher ’ın rol aldığı kelebek etkisi, 2001 yapımı Donnie Darko, sayılabilir Listeyi fazla daha uzatmak mümkün lakin internette herhangi bir arama motorunda paralel evrenler ile ilgili filmler veya diziler yazıldığında bir çok kaynağa ulaşabileceğiniz ve bu makalenin asıl konusu dizi ve filmeler olmadığı için şimdilik bu kadarını misal vermekle yetiniyor, bu konuyu anlatan bilim adamlarının, (Michio Kaku, Berkley üniversitesinden Alex Filippenko,vb) bir videosuyla konumuza şimdilik son veriyoruz
Kaynakça:
hyperphysicsphyastrgsueduhbaseuncerhtml