Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Pargalı İbrahim Paşa Kim Öldürdü

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Pargalı İbrahim Paşayı Kim Öldürdü
Pargalı İbrahim Kim Öldürdü
Pargalı İbrahim Paşa ölümü

Pargalı İbrahim İdamında Hürrem Sultanın Etkisi

Bir başka faktör Kanuni'nin eşi Hürrem Sultan ile aralarındaki çekişmedir Özellikle İbrahim Paşa'nın taht için Kanuni'nin ilk eşinden olan en büyük oğlu Mustafa'yı (Kanuni kadar 1553'te boğdurularak idam ettirilmiştir) açıkça destekliyor oluşu ve Kanuni üzerindeki Hürrem Sultan ile yarışan etkisi bu çekişmeyi yaratmıştır İbrahim Paşa'nın Bağdat'ın Fethinin gerisinde Defterdar İbrahim Paşa'yı idam ettirmesi ve buna onaylama veren Kanuni'nin sonradan duyduğu vicdan azabı da İbrahim Paşa'nın gözden düşmesinde etkendir

Pargalı İbrahim Paşa İdamı
İbrahim Paşa'nın idamında birkaç etmen etkin oldu En önemlisi İbrahim Paşa'nın iktidarda ulaştığı baskı ve bu gücün yarattığı bireysel hırs ve iktidar sarhoşluğudur İbrahim Paşa'nın Kral Ferdinant'ın elçilerine söylediği aktarılan şu sözler onun bu hırsını ortaya koyar: Bu büyük devleti idare eden benim; her ne yaparsam yapılmış olarak kalır; zira tüm kudret benim elimdedir Memuriyetleri ben veririm, eyaletleri ben tevzi ederim, verdiğim verilmiş ve reddettiğim reddedilmiştir Büyük padişah bir şey ihsan etmek istediği veya ettiği süre bile eğer ben onun kararını tasdik etmeyecek olursam gayrı vaki gibi kılınır Çünkü her şey; harb, sulh, servet ve şiddet benim elimdedirVe İbrahim Paşa'nın Serasker Sultan ünvanını kullanmakta ısrar edişi de bir nesil meydan okuma olarak alınmış olabilir *

858,496Konular
981,670Mesajlar
29,756Kullanıcılar
Üst Alt