İspanya’nın geleneksel yemeklerinden biri olan patatas bravas son günlerin en çok araştırılan yemeklerinden biridir. Görünüşü bile acıktıran patates bravas tarifini çayın yanında ya da yemeklerin mezesi olarak servis edebilirsiniz. Tarifi bugünkü yazımızda.
İspanyol mutfağına özgü bir lezzet olan patatas bravas, acılı ve sarımsaklı sos eşliğinde servis edilir. İspanyol mezesi olarak da bilinen patatas bravas hem yemeklerin yanında atıştırmalık, hem de sabah kahvaltılarında ana öğün olarak sunulabilir. Patatas bravas yapımında acı biber kullanılır. Patatas a la brava veya papas bravas olarak da adlandırılan Patatas bravas “Cesur patatesler” anlamına geliyor. Kısaca patatesin acı soslu hali olarak tarif edilebilir. Farklı patates yemeği denemek isteyenlerin ve yemekte acıyı sevenler için patatas bravas tarifini derledik.
PATATES BRAVAS TARİFİ:
MALZEMELER
4-5 adet patates
1 çay bardağı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
Sosu için;
Yarım su bardağı domates püresi
1/2 adet soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı acı biber
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı elma sirkesi
Aioli sosu için;
150 ml bardağı süt
3 diş sarımsak
20 gram elma sirkesi
Bir tutam tuz
Ayçiçek yağı
YAPILIŞI
Öncelikle patateslerin kabuklarını soyun ve küp şeklinde doğrayın.
Patatesleri kısık ateşte yağda 5 dakika pişirin.
5 dakikanın ardından patatesleri kağıt havlu üzerine bekletin ve yağını salmasını bekleyin.
Sosu için, tüm malzemeleri bir kabın içerisine alın ve mikser ile çırpın.
Aioli sosu için yağ dışındaki tüm malzemeleri bir kabın içerisine alın ve mikserle çırpın.
Çırpma esnasında ayçiçek yağı ekleyerek kıvam alıncaya kadar karıştırın.
Patatesleri tekrardan kızgın yağın içerisine alın ve 4-5 dakika kızartın.
Patatesleri kağıt havlu üzerinde bekleterek yağını süzün.
Ardından üzerine tuz ekleyin ve patatesleri karıştırın.
Patatesleri servis tabağına alın ve üzerine aioli sosu ekleyin.
Daha sonra patatas bravas sosunu da ilave edin.
Afiyet olsun...