Patlıcan faydası Patlıcanın Faydaları, patlıcan ve patlıcanın faydaları, patlıcan, patlıcan nedir, patlıcanın faydaları resimli,
PATLICAN
imagespatlicanfaydasipatlicaninfaydalari5ad52845a6ee3
Uzmanlar, patlıcanın, A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahip olduğunu, bunlarla sinirleri teskin ettiğini ve kalp carpıntısını giderdiğini vurguluyor Patlıcanın pankreas, karaciğer ve bobrekleri kuvvetlendirdiğini, bol idrar sokturduğunu, vucuttaki fazla suyu dışarı boşalttığını ve kilo verdirdiğini kaydeden uzmanlar, şeker hastalarının, patlıcan salatasından cok fayda gorduğunu, kansızlığa iyi geldiğini, kanı arttırdığını ve kalbe sukunet verdiğini ifade ediyor Uzmanlara gore, patlıcan, en sağlıklı olarak kul veya ocakta pişirilip kabukları soyulmalı ve ince kıyılmalı
Bicim olarak ulkemizde en cok yetiştirilenleri, ince uzun kemer patlıcanı, orta boy ve ucu sivri halkapınar patlıcanı ile yuvarlak ve kut olan bostan patlıcanı ceşitleridir Patlıcan bitkisinin tohumları, meyve etinin icine yerleşmiş durumda kucuk, hafif yassı ve parlak sarımtırak kahverengidir
Bir patlıcanda, ortalama 5005000 adet tohum bulunur Patlıcan ceşitlerinden kemer ve halkapınar patlıcanıyla sade ve zeytinyağlı yemekler; bostan patlıcanıyla kızartma ve salataları yapılır Ayrıca patlıcanın recel ve turşuları da yapılıp tuketilmektedir
BESİN DEĞERLERİ
100 gr taze patlıcanın icerdiği onemli besin değerleri şunlardır: 24 kalori; 1,1 gr protein; 5,5 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 2 gr yağ; l gr lif; 37 mgr fosfor; 15 mgr kalsiyum; l mgr demir: l mgr sodyum; 15 mgr potasyum: 30 IU A vitamini; 0,05 mgr B1 vitamini; 0,04 mgr B2 vitamini; 0,05 mgr B3 vitamini; 0,081 mgr B6 vitamini ve 5 mgr C vitamini
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
o Patlıcan, damarları yuksek kolesterolun yarattığı kotu etkilerden korur
o Patlıcan yedirilen hayvanlarda, ozellikle mide kanserine cok seyrek rastlandığı gozlenmiştir: insanlarda da aynı etkiyi yapıp yapmadığı araştırılmaktadır
o Patlıcan, istemsiz kas kasılmalarını onleyen maddeler icermektedir
o Patlıcan, icerdiği yuksek orandaki lifiyle pekliğe (hazımsızlığa) iyi gelir
Sağlığımıza yararlı bu etkilerinden faydalanmak icin patlıcan diyetimize katılmalı ve tuketilmelidir
Dikkat: Olgunlaşmamış patlıcanda solanin adlı bir madde bulunur Boyle patlıcanları ciğ olarak yemek, bu madde nedeniyle zehirlenmelere yol acabilir Ancak patlıcan pişirildiğinde bu madde parcalanarak yok olur Ayrıca, guc sindirilen bir besin olduğundan cocuklara, patlıcan yemesi icin ısrar edilmemelidir
PATLICAN
imagespatlicanfaydasipatlicaninfaydalari5ad52845a6ee3
Uzmanlar, patlıcanın, A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahip olduğunu, bunlarla sinirleri teskin ettiğini ve kalp carpıntısını giderdiğini vurguluyor Patlıcanın pankreas, karaciğer ve bobrekleri kuvvetlendirdiğini, bol idrar sokturduğunu, vucuttaki fazla suyu dışarı boşalttığını ve kilo verdirdiğini kaydeden uzmanlar, şeker hastalarının, patlıcan salatasından cok fayda gorduğunu, kansızlığa iyi geldiğini, kanı arttırdığını ve kalbe sukunet verdiğini ifade ediyor Uzmanlara gore, patlıcan, en sağlıklı olarak kul veya ocakta pişirilip kabukları soyulmalı ve ince kıyılmalı
Bicim olarak ulkemizde en cok yetiştirilenleri, ince uzun kemer patlıcanı, orta boy ve ucu sivri halkapınar patlıcanı ile yuvarlak ve kut olan bostan patlıcanı ceşitleridir Patlıcan bitkisinin tohumları, meyve etinin icine yerleşmiş durumda kucuk, hafif yassı ve parlak sarımtırak kahverengidir
Bir patlıcanda, ortalama 5005000 adet tohum bulunur Patlıcan ceşitlerinden kemer ve halkapınar patlıcanıyla sade ve zeytinyağlı yemekler; bostan patlıcanıyla kızartma ve salataları yapılır Ayrıca patlıcanın recel ve turşuları da yapılıp tuketilmektedir
BESİN DEĞERLERİ
100 gr taze patlıcanın icerdiği onemli besin değerleri şunlardır: 24 kalori; 1,1 gr protein; 5,5 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 2 gr yağ; l gr lif; 37 mgr fosfor; 15 mgr kalsiyum; l mgr demir: l mgr sodyum; 15 mgr potasyum: 30 IU A vitamini; 0,05 mgr B1 vitamini; 0,04 mgr B2 vitamini; 0,05 mgr B3 vitamini; 0,081 mgr B6 vitamini ve 5 mgr C vitamini
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
o Patlıcan, damarları yuksek kolesterolun yarattığı kotu etkilerden korur
o Patlıcan yedirilen hayvanlarda, ozellikle mide kanserine cok seyrek rastlandığı gozlenmiştir: insanlarda da aynı etkiyi yapıp yapmadığı araştırılmaktadır
o Patlıcan, istemsiz kas kasılmalarını onleyen maddeler icermektedir
o Patlıcan, icerdiği yuksek orandaki lifiyle pekliğe (hazımsızlığa) iyi gelir
Sağlığımıza yararlı bu etkilerinden faydalanmak icin patlıcan diyetimize katılmalı ve tuketilmelidir
Dikkat: Olgunlaşmamış patlıcanda solanin adlı bir madde bulunur Boyle patlıcanları ciğ olarak yemek, bu madde nedeniyle zehirlenmelere yol acabilir Ancak patlıcan pişirildiğinde bu madde parcalanarak yok olur Ayrıca, guc sindirilen bir besin olduğundan cocuklara, patlıcan yemesi icin ısrar edilmemelidir