iltasyazilim
FD Üye
Patlıcan faydası Patlıcanın Faydaları, patlıcan ve patlıcanın faydaları, patlıcan, patlıcan nedir, patlıcanın faydaları resimli,
PATLICAN
Uzmanlar, patlıcanın, A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahip olduğunu, bunlarla sinirleri teskin ettiğini ve yürek çarpıntısını giderdiğini vurguluyor Patlıcanın pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki artı suyu dışarı boşalttığını ve kilo verdirdiğini kaydeden uzmanlar, şeker hastalarının, patlıcan salatasından çok fayda gördüğünü, kansızlığa iyi geldiğini, kanı arttırdığını ve kalbe sükunet verdiğini ifade ediyor Uzmanlara tarafından, patlıcan, en sağlıklı olarak kül veya ocakta pişirilip kabukları soyulmalı ve ince kıyılmalı
Biçim olarak ülkemizde en fazla yetiştirilenleri, ince uzun kemer patlıcanı, orta tepe ve ucu sivri halkapınar patlıcanı ile yuvarlak ve küt olan sebze bahçesi patlıcanı çeşitleridir Patlıcan bitkisinin tohumları, meyve etinin içine belirlenmiş durumda küçük, hafif yassı ve aydınlık sarımsı kahverengidir
Bir patlıcanda, ortalama 5005000 adet tohum bulunur Patlıcan çeşitlerinden kemer ve halkapınar patlıcanıyla sade ve zeytinyağlı yemekler; sebze bahçesi patlıcanıyla kızartma ve salataları yapılır Hem patlıcanın reçel ve turşuları da yapılıp tüketilmektedir
BESIN DEĞERLERİ
100 gr taze patlıcanın içerdiği manâlı gida değerleri şunlardır: 24 kalori; 1,1 gr protein; 5,5 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 2 gr yağ; l gr lif; 37 mgr fosfor; 15 mgr kalsiyum; l mgr demir: l mgr sodyum; 15 mgr potasyum: 30 IU A vitamini; 0,05 mgr B1 vitamini; 0,04 mgr B2 vitamini; 0,05 mgr B3 vitamini; 0,081 mgr B6 vitamini ve 5 mgr C vitamini
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan beslenme değerlerinin yanı sıra;
o Patlıcan, damarları yüksek kolesterolün yarattığı kötü etkilerden korur
o Patlıcan yedirilen hayvanlarda, özellikle mide kanserine çok aralıklı rastlandığı gözlenmiştir: insanlarda da aynı etkiyi yapıp yapmadığı araştırılmaktadır
o Patlıcan, istemsiz kas kasılmalarını önleyen maddeler içermektedir
o Patlıcan, içerdiği yüksek orandaki lifiyle pekliğe (hazımsızlığa) iyi gelir
Sağlığımıza yararlı bu etkilerinden muamele etmek için patlıcan diyetimize katılmalı ve tüketilmelidir
Uyarı: Olgunlaşmamış patlıcanda solanin adlı bir madde bulunur Böyle patlıcanları ham olarak yemek yemek, bu madde sebebiyle zehirlenmelere yol açabilir Fakat patlıcan pişirildiğinde bu madde parçalanarak yok olur Hem, zor sindirilen bir beslenme olduğundan çocuklara, patlıcan yemesi için ısrar edilmemelidir *
PATLICAN
Uzmanlar, patlıcanın, A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahip olduğunu, bunlarla sinirleri teskin ettiğini ve yürek çarpıntısını giderdiğini vurguluyor Patlıcanın pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki artı suyu dışarı boşalttığını ve kilo verdirdiğini kaydeden uzmanlar, şeker hastalarının, patlıcan salatasından çok fayda gördüğünü, kansızlığa iyi geldiğini, kanı arttırdığını ve kalbe sükunet verdiğini ifade ediyor Uzmanlara tarafından, patlıcan, en sağlıklı olarak kül veya ocakta pişirilip kabukları soyulmalı ve ince kıyılmalı
Biçim olarak ülkemizde en fazla yetiştirilenleri, ince uzun kemer patlıcanı, orta tepe ve ucu sivri halkapınar patlıcanı ile yuvarlak ve küt olan sebze bahçesi patlıcanı çeşitleridir Patlıcan bitkisinin tohumları, meyve etinin içine belirlenmiş durumda küçük, hafif yassı ve aydınlık sarımsı kahverengidir
Bir patlıcanda, ortalama 5005000 adet tohum bulunur Patlıcan çeşitlerinden kemer ve halkapınar patlıcanıyla sade ve zeytinyağlı yemekler; sebze bahçesi patlıcanıyla kızartma ve salataları yapılır Hem patlıcanın reçel ve turşuları da yapılıp tüketilmektedir
BESIN DEĞERLERİ
100 gr taze patlıcanın içerdiği manâlı gida değerleri şunlardır: 24 kalori; 1,1 gr protein; 5,5 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 2 gr yağ; l gr lif; 37 mgr fosfor; 15 mgr kalsiyum; l mgr demir: l mgr sodyum; 15 mgr potasyum: 30 IU A vitamini; 0,05 mgr B1 vitamini; 0,04 mgr B2 vitamini; 0,05 mgr B3 vitamini; 0,081 mgr B6 vitamini ve 5 mgr C vitamini
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan beslenme değerlerinin yanı sıra;
o Patlıcan, damarları yüksek kolesterolün yarattığı kötü etkilerden korur
o Patlıcan yedirilen hayvanlarda, özellikle mide kanserine çok aralıklı rastlandığı gözlenmiştir: insanlarda da aynı etkiyi yapıp yapmadığı araştırılmaktadır
o Patlıcan, istemsiz kas kasılmalarını önleyen maddeler içermektedir
o Patlıcan, içerdiği yüksek orandaki lifiyle pekliğe (hazımsızlığa) iyi gelir
Sağlığımıza yararlı bu etkilerinden muamele etmek için patlıcan diyetimize katılmalı ve tüketilmelidir
Uyarı: Olgunlaşmamış patlıcanda solanin adlı bir madde bulunur Böyle patlıcanları ham olarak yemek yemek, bu madde sebebiyle zehirlenmelere yol açabilir Fakat patlıcan pişirildiğinde bu madde parçalanarak yok olur Hem, zor sindirilen bir beslenme olduğundan çocuklara, patlıcan yemesi için ısrar edilmemelidir *