Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Patlıcan nasıl kurutulur? Kuru patlıcan dolması nasıl yapılır?

Patlıcan nasıl kurutulur? Kuru patlıcan dolması nasıl yapılır?
0
166

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
kuru_patlican_dolmasi_nasil_yapilir_1539671027_1606.JPG

Güneydoğu mutfağının buram buram lezzet koktuğu kuru patlıcan, hususî baharatlar ve mis üzere hane salçası ile buluştuğunda sofraların baş tacı oluyor. Akşam yemeğinde siz de misafirlerinizin çok beğeneceği kuru patlıcan dolması yapmak istiyorsanız öncelikle patlıcanları yaz aylarında kurutarak başlayabilirsiniz. Evet patlıcan nasıl kurutulur? Kurutulan patlıcandan nasıl dolma yapılır? Öğrenmek için kesinlikle metnimize göz atın.

Patlıcan, bilim yerküresinde Solanum melongena olarak isimlendirilir. Yerküre mutfağının benzersiz tatlarından biri olan patlıcanın M.Ö 5. yüzyılda Hindistan civarında birinci kere yetiştirildiği bilinmektedir. Besleyici içeriğinin yanı sıra az ölçüde nikotin bulunduran patlıcan Türk mutfağında farklı isimlerle pek çok yemeğin merkezinde bölge almaktadır. Lifli ve karbonhidrat bakımından düşük dozda olan patlıcan diyabet hastaları için eksperlerin önerdiği besinler arasındadır. Kolesterolü istikrarda tutan patlıcan tıpkı zamanda kalp sıhhatini korumaktadır.Hem yararlı hem de lezzetli olan patlıcanı başka mevsimlerde de afiyetle yemek istiyorsanız eski devirlerde kullanılan kurutma tekniğini deneyebilirsiniz.

Patlıcan kurusu denince akla ekseriyetle aktarlarda ya da balkonlarda iplere asılmış halde gördüğümüz dolmalık patlıcanlar gelse de aslında kuru patlıcanla birçok farklı tanım yapılabilir.

PEKALA PATLICAN NASIL KURUTULUR?

Kurutacağınız patlıcanları seçerken kesinlikle taze ve düz olmasına dikkat etmelisiniz. Dolmalık patlıcan kurutacaksanız da tombul, etli patlıcanları tercih etmeye çalışın. Çekirdeksiz bostan patlıcanlar kurutmak için çok müsaittir.

Öncelikle patlıcanları bol suyun içerisinde şıkça yıkayın. Şayet patlıcanların kuruturken kararmasını istemiyorsanız kesinlikle yemek yapar üzere sirkeli suda bekletmeyi unutmayın. Patlıcanı kurutmak için mutfağınızdaki fırından faydalanabileceğiniz üzere, güneş gören havadar bir balkon yahut teras da kurutma sürecini yapabilirsiniz. Patlıcanları dilediğiniz üzere kestikten sonra yapabileceğiniz en yeterli şey bir iğne yardımıyla ipe dizmektir. Gelgelelim patlıcanları ipe dizerken aralarında boşluk bırakmaya ihtimam gösterin. Aksi takdirde birbirine temas eden kısımlar nemli kalabilir, bu da çürümelerine yol açabilir. Patlıcan güneşte hava sıcaklığına ve ortam koşullarına nazaran 2-3 hafta üzere bir vadede kurur. Bu vadeyi kısaltmanın en kolay yolu ise daha evvel de dediğimiz üzere fırından faydalanmaktır.

YAcKG_1568277600_2955.jpg

KURU PATLICAN DOLMASI TANIMI

Hazırlanan bol baharatlı iç harcı ile bambaşka lezzete dönüşen kuru patlıcanlar, el emeğiyle bayanların yaz aylarında hazırladıkları kışlıklar arasından çıkıyor. Yapılışı epeyce olağan olan kuru patlıcan dolması umumiyetle Güneydoğu ortamında yapılıyor.

GEREÇLER

20 adet kuru patlıcan
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı nar ekşisi
Zeytinyağı
3 diş sarımsak
Maydanoz
Baharat

4Xc3f_1539671041_5287.jpg

YAPILIŞI

Kuru patlıcanları sıcak suyun içerisinde 5 dakika boyunca yumuşamasını sağlayın. Daha sonra suyunu süzerek kenara alın.

İç harcını hazırlamak için zeytin yağını tencereye alın.Ardından içerisine soğanları ek edin. Sotelenen soğanların içerisine sarımsak ve salçaları ekleyin.

Kavrulan salçanın akabinde pirinci de ekledikten sonra baharatları ek ederek 2-3 dakika kavurun.

VJdRr_1568277688_2031.jpg

İçerisine sıcak suyu da ekledikten sonra suyunu çekene kadar kapağını kapatın.

Pişen pirinçli harcı patlıcanların içerisine doldurun. Tüm patlıcanları tencereye dik bir halde dizerek yerleştirin. 1,5 su bardağı su bardağı su ve nar ekşisini de ekledikten sonra kaynayana kadar orta ateşte pişirin. 40 dakika pişen kuru patlıcanları servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...
 

Similar threads

Güneydoğu mutfağının buram buram lezzet koktuğu kuru patlıcan, özel baharatlar ve mis gibi ev salçası ile buluştuğunda sofraların baş tacı oluyor. Akşam yemeğinde siz de misafirlerinizin çok beğeneceği kuru patlıcan dolması yapmak istiyorsanız öncelikle patlıcanları yaz aylarında kurutarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
197
Güneydoğu mutfağının buram buram lezzet koktuğu kuru patlıcan, özel baharatlar ve mis gibi ev salçası ile buluştuğunda sofraların baş tacı oluyor. Akşam yemeğinde siz de misafirlerinizin çok beğeneceği kuru patlıcan dolması yapmak istiyorsanız öncelikle patlıcanları yaz aylarında kurutarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
48
Çeşitli yemeklerde kullanılan patlıcan, kurutulmuş hali ile de birçok yemeğin içinde kullanılmaktadır. Ancak kuru patlıcan dolması patlıcanın kurusuyla yapılan en gözde tariflerin başında gelir. Yaz aylarında kurutulan patlıcanlar tazeliğini ve lezzetini kaybetmezler. Bu sebeple de kış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
73
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Tarifi İçin Malzemeler *1 dizi kuru patlıcan 12 tane *1 çay bardağı zeytin yağı *200 gr orta yağlı kıyma bir orta boy kuru soğan *5 diş sarımsak *1 su bardağı pirinç *2 yemek kaşığı karışık biber domates salçası *1 tatlı kaşığı limon tozu *1 çay...
Cevaplar
0
Görüntüleme
75
Kışlık Dolmalık Patlıcan Kurutması Tarifi İçin Malzemeler *5 kilo minik Antep patlıcanı (isteğe göre miktar değişir) *iğne – iplik Kışlık Dolmalık Patlıcan Kurutması Tarifi Yapılışı Minik tek başlı antep patlıcanı pazardan veya el arabalarından satın alınır, bizim antebin dolmaları çok...
Cevaplar
0
Görüntüleme
132
858,505Konular
982,727Mesajlar
33,057Kullanıcılar
yaramaz61Son üye
Üst Alt