Güneydoğu mutfağının buram buram lezzet koktuğu kuru patlıcan, hususî baharatlar ve mis üzere hane salçası ile buluştuğunda sofraların baş tacı oluyor. Akşam yemeğinde siz de misafirlerinizin çok beğeneceği kuru patlıcan dolması yapmak istiyorsanız öncelikle patlıcanları yaz aylarında kurutarak başlayabilirsiniz. Evet patlıcan nasıl kurutulur? Kurutulan patlıcandan nasıl dolma yapılır? Öğrenmek için kesinlikle metnimize göz atın.
Patlıcan, bilim yerküresinde Solanum melongena olarak isimlendirilir. Yerküre mutfağının benzersiz tatlarından biri olan patlıcanın M.Ö 5. yüzyılda Hindistan civarında birinci kere yetiştirildiği bilinmektedir. Besleyici içeriğinin yanı sıra az ölçüde nikotin bulunduran patlıcan Türk mutfağında farklı isimlerle pek çok yemeğin merkezinde bölge almaktadır. Lifli ve karbonhidrat bakımından düşük dozda olan patlıcan diyabet hastaları için eksperlerin önerdiği besinler arasındadır. Kolesterolü istikrarda tutan patlıcan tıpkı zamanda kalp sıhhatini korumaktadır.Hem yararlı hem de lezzetli olan patlıcanı başka mevsimlerde de afiyetle yemek istiyorsanız eski devirlerde kullanılan kurutma tekniğini deneyebilirsiniz.
Patlıcan kurusu denince akla ekseriyetle aktarlarda ya da balkonlarda iplere asılmış halde gördüğümüz dolmalık patlıcanlar gelse de aslında kuru patlıcanla birçok farklı tanım yapılabilir.
PEKALA PATLICAN NASIL KURUTULUR?
Kurutacağınız patlıcanları seçerken kesinlikle taze ve düz olmasına dikkat etmelisiniz. Dolmalık patlıcan kurutacaksanız da tombul, etli patlıcanları tercih etmeye çalışın. Çekirdeksiz bostan patlıcanlar kurutmak için çok müsaittir.
Öncelikle patlıcanları bol suyun içerisinde şıkça yıkayın. Şayet patlıcanların kuruturken kararmasını istemiyorsanız kesinlikle yemek yapar üzere sirkeli suda bekletmeyi unutmayın. Patlıcanı kurutmak için mutfağınızdaki fırından faydalanabileceğiniz üzere, güneş gören havadar bir balkon yahut teras da kurutma sürecini yapabilirsiniz. Patlıcanları dilediğiniz üzere kestikten sonra yapabileceğiniz en yeterli şey bir iğne yardımıyla ipe dizmektir. Gelgelelim patlıcanları ipe dizerken aralarında boşluk bırakmaya ihtimam gösterin. Aksi takdirde birbirine temas eden kısımlar nemli kalabilir, bu da çürümelerine yol açabilir. Patlıcan güneşte hava sıcaklığına ve ortam koşullarına nazaran 2-3 hafta üzere bir vadede kurur. Bu vadeyi kısaltmanın en kolay yolu ise daha evvel de dediğimiz üzere fırından faydalanmaktır.

KURU PATLICAN DOLMASI TANIMI
Hazırlanan bol baharatlı iç harcı ile bambaşka lezzete dönüşen kuru patlıcanlar, el emeğiyle bayanların yaz aylarında hazırladıkları kışlıklar arasından çıkıyor. Yapılışı epeyce olağan olan kuru patlıcan dolması umumiyetle Güneydoğu ortamında yapılıyor.
GEREÇLER
20 adet kuru patlıcan
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı nar ekşisi
Zeytinyağı
3 diş sarımsak
Maydanoz
Baharat

YAPILIŞI
Kuru patlıcanları sıcak suyun içerisinde 5 dakika boyunca yumuşamasını sağlayın. Daha sonra suyunu süzerek kenara alın.
İç harcını hazırlamak için zeytin yağını tencereye alın.Ardından içerisine soğanları ek edin. Sotelenen soğanların içerisine sarımsak ve salçaları ekleyin.
Kavrulan salçanın akabinde pirinci de ekledikten sonra baharatları ek ederek 2-3 dakika kavurun.

İçerisine sıcak suyu da ekledikten sonra suyunu çekene kadar kapağını kapatın.
Pişen pirinçli harcı patlıcanların içerisine doldurun. Tüm patlıcanları tencereye dik bir halde dizerek yerleştirin. 1,5 su bardağı su bardağı su ve nar ekşisini de ekledikten sonra kaynayana kadar orta ateşte pişirin. 40 dakika pişen kuru patlıcanları servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...