iltasyazilim
FD Üye
Eşsiz lezzetteki patlıcan yemeklerini sevmeyenimiz yok gibidir Özellikle de Türk mutfağının spesiyalleri sayılabilecek karnıyarık, imambayıldı gibi yemekler söz konusu ise reddetmek imkansızdır Yemek olarak bu derece sevilen ve tüketilen patlıcanın reçelini tavsiye ettiğimizde muhtemelen bir temkinli yaklaşım söz konusu olacaktır; zira patlıcan reçeli damak zevki ile tamamen uyumsuz bir tercih olacakmış gibi bir algı oluşturmaktadır
Ancak, patlıcan reçeli oluşan bu önyargıyı kökünden yok edecek derecede lezzetli bir reçel türüdür Patlıcan reçelinin nasıl yapıldığını merak ettiyseniz şayet; öncelikle malzemelerinizi
hazırlamakla işe başlayabilirsiniz
Patlıcan reçeli yapımında kullanılan malzemeler şu şekildedir:
Minik boylardan seçilmiş 1 kg patlıcan (“bostan patlıcanı olarak bilinen bu patlıcan çekirdeksiz olup, reçellik boy şeklinde bilinen çeşidi ile özel olarak satılmaktadır)
1,5 kg toz şeker
3,5 su bardağı su
Yarım limon suyu
2 lt kireçlenmiş su ( 2 lt suya 250 gr kadar sönmemiş kireç ilave ederek hazırlayabilirsiniz)
Patlıcanların kabuklarını soyun ve tümünü ince halkalar şeklinde dilimleyin Dilimlenmiş patlıcanları kireçlenmiş suda yaklaşık 56 saat bekletin Daha sonra patlıcanları kireçlenmiş sudan çıkarıp bol su ile ile iyice yıkayın
Reçel yapacağınız tencereye 1,5 kg toz şekeri ve 3,5 bardak suyu aktarın Bu karışımı kaynatarak şurup kıvamına getirin Bu şuruba kenarda beklettiğiniz yıkanmış patlıcan dilimlerini ilave edin ve kaynatmaya devam edin Patlıcanlar iyice pişerek yumuşamış olmalı Reçeliniz kıvamını bulunca, ateşi kapatmadan önce yarım limon suyunu ilave edin Bir taşım daha kaynadıktan sonra ocağı kapatın
Reçelinizi cam kavanozlara aktarın Ancak, kavanozların kapaklarını kapatmayın, oda sıcaklığında reçelin soğumasını bekleyin Bu arada arzu ederseniz, kapak yerine ince bir tülbent ile kavanozlarınızı kapatabilirsiniz
Reçeliniz soğuduktan sonra kavanozların kapaklarını kapatıp, serin ve kuru bir yerde muhafaza edin Afiyet olsun!
Ancak, patlıcan reçeli oluşan bu önyargıyı kökünden yok edecek derecede lezzetli bir reçel türüdür Patlıcan reçelinin nasıl yapıldığını merak ettiyseniz şayet; öncelikle malzemelerinizi
hazırlamakla işe başlayabilirsiniz
Patlıcan reçeli yapımında kullanılan malzemeler şu şekildedir:
Minik boylardan seçilmiş 1 kg patlıcan (“bostan patlıcanı olarak bilinen bu patlıcan çekirdeksiz olup, reçellik boy şeklinde bilinen çeşidi ile özel olarak satılmaktadır)
1,5 kg toz şeker
3,5 su bardağı su
Yarım limon suyu
2 lt kireçlenmiş su ( 2 lt suya 250 gr kadar sönmemiş kireç ilave ederek hazırlayabilirsiniz)
Patlıcanların kabuklarını soyun ve tümünü ince halkalar şeklinde dilimleyin Dilimlenmiş patlıcanları kireçlenmiş suda yaklaşık 56 saat bekletin Daha sonra patlıcanları kireçlenmiş sudan çıkarıp bol su ile ile iyice yıkayın
Reçel yapacağınız tencereye 1,5 kg toz şekeri ve 3,5 bardak suyu aktarın Bu karışımı kaynatarak şurup kıvamına getirin Bu şuruba kenarda beklettiğiniz yıkanmış patlıcan dilimlerini ilave edin ve kaynatmaya devam edin Patlıcanlar iyice pişerek yumuşamış olmalı Reçeliniz kıvamını bulunca, ateşi kapatmadan önce yarım limon suyunu ilave edin Bir taşım daha kaynadıktan sonra ocağı kapatın
Reçelinizi cam kavanozlara aktarın Ancak, kavanozların kapaklarını kapatmayın, oda sıcaklığında reçelin soğumasını bekleyin Bu arada arzu ederseniz, kapak yerine ince bir tülbent ile kavanozlarınızı kapatabilirsiniz
Reçeliniz soğuduktan sonra kavanozların kapaklarını kapatıp, serin ve kuru bir yerde muhafaza edin Afiyet olsun!