iltasyazilim
FD Üye
MALZEMELER
4 adet hazır yufka 100 ml maden suyu 100 ml süt 12 çay bardağı zeytinyağı 2 adet yumurta Patlıcanlı iç harç için:
3 adet orta boy patlıcan 3 adet yeşil biber 1 adet orta boy domates 1 tatlı kaşığı domates salçası 14 demet maydanoz 2 yemek kaşığı zeytinyağı 14 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber 12 çay kaşığı tuz
NASIL YAPILIR?
Böreğin patlıcanlı iç harcını hazırlamak için; kabuklarını alacalı şekilde soyduğunuz patlıcanları minik küpler halinde doğrayın Patlıcanları, acısının çıkması için tuzlu su dolu bir kapta 1520 dakika kadar bekletin Ortadan ikiye kesip çekirdekli iç kısımlarını temizlediğiniz yeşil biberleri ince ince dilimleyin Kabuğunu soyduğunuz domatesi minik küpler halinde doğrayın Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını incecik kıyın Zeytinyağını yanmaz yapışmaz teflon tabanlı bir tavada kızdırın Tuzlu suda bekleyen patlıcanları durulayıp kağıt havluyla kurulayın Küp şeklinde doğranmış patlıcan ve yeşil biberleri orta ateşte hafif bir renk alana kadar soteleyin Küp şeklinde doğranmış domates ve domates salçasını ekledikten sonra su eklemeden pişirme işlemini sürdürün Tavanın üzerine bir kapak kapatıp patlıcanların terlemesini sağlayın Patlıcanlar hafif bir renk alıp yumuşadıklarında iç harcı ocaktan alın, maydanozları ekleyip karıştırın Tuz ve taze çekilmiş tane karabiberle çeşnilendirin Hazırladığınız iç harcı ılınması için ocaktan alıp kısa bir süre bekletin Böreğin sosu için; yumurtaları küçük bir karıştırma kabına alın Maden suyu, süt ve zeytinyağı ilavesiyle homojen bir karışım elde edene kadar çırpın Yuvarlak bir fırın tepsisini zeytinyağıyla yağlayın Bir adet hazır yufkayı tepsinin tabanına yayın Üzerine bir yumurta fırçası yardımıyla hazırladığınız sos karışımından sürün Kenar kısımlarını içe doğru katlayın Diğer yufkaya da aynı işlemi uyguladıktan sonra taban kısmının iki kat olmasını sağlayın Hazırladığınız patlıcanlı iç harcı yufkaların üzerine eşit olarak yayın Üzerini üçüncü kat yufka ile kapatıp sos karışımından sürün Kenarda kalan kısımlarını tepsinin iç kısmına alın Son kat yufkayı dikkatli bir şekilde tepsinin üzerine örtün ve yufka katlarını birbiri üzerine bindirerek dalga şeklini verin Kalan sos karışımını böreğin üzerine bol bol sürün Arzuya göre susam ve çörek otu serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50 dakika kadar pişirin Fırından çıkan böreği kısa bir süre dinlendirdikten sonra ters çevirerek kesme tahtası üzerine alın Dilimleyip sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın
4 adet hazır yufka 100 ml maden suyu 100 ml süt 12 çay bardağı zeytinyağı 2 adet yumurta Patlıcanlı iç harç için:
3 adet orta boy patlıcan 3 adet yeşil biber 1 adet orta boy domates 1 tatlı kaşığı domates salçası 14 demet maydanoz 2 yemek kaşığı zeytinyağı 14 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber 12 çay kaşığı tuz
NASIL YAPILIR?
Böreğin patlıcanlı iç harcını hazırlamak için; kabuklarını alacalı şekilde soyduğunuz patlıcanları minik küpler halinde doğrayın Patlıcanları, acısının çıkması için tuzlu su dolu bir kapta 1520 dakika kadar bekletin Ortadan ikiye kesip çekirdekli iç kısımlarını temizlediğiniz yeşil biberleri ince ince dilimleyin Kabuğunu soyduğunuz domatesi minik küpler halinde doğrayın Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını incecik kıyın Zeytinyağını yanmaz yapışmaz teflon tabanlı bir tavada kızdırın Tuzlu suda bekleyen patlıcanları durulayıp kağıt havluyla kurulayın Küp şeklinde doğranmış patlıcan ve yeşil biberleri orta ateşte hafif bir renk alana kadar soteleyin Küp şeklinde doğranmış domates ve domates salçasını ekledikten sonra su eklemeden pişirme işlemini sürdürün Tavanın üzerine bir kapak kapatıp patlıcanların terlemesini sağlayın Patlıcanlar hafif bir renk alıp yumuşadıklarında iç harcı ocaktan alın, maydanozları ekleyip karıştırın Tuz ve taze çekilmiş tane karabiberle çeşnilendirin Hazırladığınız iç harcı ılınması için ocaktan alıp kısa bir süre bekletin Böreğin sosu için; yumurtaları küçük bir karıştırma kabına alın Maden suyu, süt ve zeytinyağı ilavesiyle homojen bir karışım elde edene kadar çırpın Yuvarlak bir fırın tepsisini zeytinyağıyla yağlayın Bir adet hazır yufkayı tepsinin tabanına yayın Üzerine bir yumurta fırçası yardımıyla hazırladığınız sos karışımından sürün Kenar kısımlarını içe doğru katlayın Diğer yufkaya da aynı işlemi uyguladıktan sonra taban kısmının iki kat olmasını sağlayın Hazırladığınız patlıcanlı iç harcı yufkaların üzerine eşit olarak yayın Üzerini üçüncü kat yufka ile kapatıp sos karışımından sürün Kenarda kalan kısımlarını tepsinin iç kısmına alın Son kat yufkayı dikkatli bir şekilde tepsinin üzerine örtün ve yufka katlarını birbiri üzerine bindirerek dalga şeklini verin Kalan sos karışımını böreğin üzerine bol bol sürün Arzuya göre susam ve çörek otu serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50 dakika kadar pişirin Fırından çıkan böreği kısa bir süre dinlendirdikten sonra ters çevirerek kesme tahtası üzerine alın Dilimleyip sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın