AMD, bir pazar raporuna göre bazı müşteriler için EPYC veri merkezi işlemcilerinin fiyatlarını %10 ila %30 oranında artırdı. Konuyla ilgili bazı yayınlar AMD’ye ulaştı, ancak şirket fiyatlandırma politikası nedeniyle yanıt vermeyi reddetti. Raporda ayrıca Intel’in yeni nesil Sapphire Rapids yongaları için bir gecikmeden söz ediliyor.
Kırmızı takımın fiyat artışı müşteriye göre değişiklik gösterecek ve büyük bulut müşterilerine zamlar daha az oranda yansıyacak. Küresel çip kıtlığı AMD’yi fazlasıyla etkiliyor ve yonga üreticisinin arz sorunu yaşadığını belirtelim. Üretimin ne zaman yükseleceği tam olarak bilinmiyor ve AMD müşterileri de yüksek fiyatları kabul etmiş görünüyor.
AMD EPYC Milan ailesi veri merkezlerinde performans liderliğini elinde tutuyor. Daha önemlisi, watt başına performans açısından Intel rakiplerine karşı çok daha üstün. Bunun yanında yüksek çekirdek sayıları da veri merkezlerinin sunucu başına daha fazla performans sağlamasına ve işletim maliyetlerini daha da düşürmesine olanak tanıyor.
AMD’nin fiyat artışları, hem litografik (wafer) hem de paketleme (OSAT) kapasitesi için dış firmalara olan bağımlılığıyla birleştiğinde ve devam eden kıtlıklar göz önüne alındığında şaşırtıcı değil. Ayrıca tedarik zincirindeki hemen hemen her halkada üretim maliyetleri arttı.
Intel’in Sapphire Rapids’i ‘Intel 7’ işlemine dayanan ve diğer paketleme tekniklerine kıyasla üstün verim ve gecikme süresi sağlayan çok sayıda EMIB bağlantısıyla gelirken çok çipli bir mimariye sahip olacak. Mavililer paketlemenin çoğunu şirket içinde yapsa da temel malzeme kıtlığı nedeniyle paketleme tarafında halen bir üretim darboğazı var. Sapphire Rapids, Xeon gibi yüksek hacimli bir ürün grubunda şirketin EMIB teknolojisinin ilk yaygın uygulaması olacak ve bu da fiyatlandırmayı olumsuz etkileyebilir.
Yayınlanan rapor, Intel’in tam ölçekli Sapphire Rapids duyurusunu 2022 yılının üçüncü çeyreğine kadar erteleyeceğini iddia ediyor. Şirketin daha önceki öngörüsü ise ikinci çeyreği işaret ediyordu.