Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Pekcan: Bana 2 kilo çay, 3 kilo şekerden bahsetmeyin

Pekcan: Bana 2 kilo çay, 3 kilo şekerden bahsetmeyin
0
38

teknoloji

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
83
Pekcan%2DBana%2D2%2Dkilo%2Dcay%2D3%2Dkilo%2Dsekerden%2Dbahsetmeyin%2D223119%2Ejpg

Dün Hakkari Ticaret ve Sanayi Odasındaki bölgesel istişare toplantısında konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kelamlarına “Sabah Şemdinli'de patlama sonucu bir genç evladımız hayatını kaybetti. Allah rahmet eylesin, ailesine de sabırlar diliyorum. Bugün burada hem Hakkari'nin hem de ülkemizin ekonomik sıkıntıları ile ilgili karşılıklı görüşmeler yapacağız. Burada ekseriyetle Bakanlığımızın kısa periyotta yaptıkları hizmetlerle ilgili bilgi vereceğim ve sizin problemlerinizi dinleyeceğim" sözüyle başladı.

Pekcan, devamında "Hakkari bizim için çok değerli bir yerdir. 2 ülkeye hudut komşusu olan bir vilayetimizdir. Bu kadar çok gümrük kapısı olan diğer bir elimiz yok zati. Münasebetiyle Hakkari potansiyelin çok altında bir ticari ekonomik sayıları var. İnşallah el birliği ile bizlerin takviyeleri, sizlerin uğraşıyla bu sayıları Hakkari'nin laik olduğu yere getireceğiz” diye konuştu.

'BANA BURADA 2 KİLO ÇAY, 3 KİLO ŞEKERDEN BAHSETMEYİN'

Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıldaki gayesinin yüksek gelirli ülkeler seviyesine yükselmek olduğunu lisana getiren Pekcan, “Bizde bu gayeyle Bakanlık olarak teknoloji marka dizaynını destekliyoruz. Bayan ve genç teşebbüsçüler pozisyonunda daha fazla yararlanmaları için İhracat Genel Müdürlüğümüz bünyesinde Bayan ve Genç Teşebbüsçüler Daire Başkanlığını kurduk. Bakanlık olarak şu an çok fazla aktif olamadığımız pazarlarda daha fazla aktif olabilmek için yeni yeni politikalarımızı ve stratejileri oluşturuyoruz. Hakkari'de devlet takviyelerinden, ihracat takviyelerinden yararlanmış. 2017, 2018 ve 2019 yıllarına baktım yaralanmış bir tek firmamız bile yok. Devletimizin çok hoş takviyeleri var. Bana burada 2 kilo çay, 3 kilo şekerden bahsetmeyin. Biz size daha büyük imkan getirdik. Biz bunlarla Hakkari'nin bütün ilçelerinin önünü nasıl açarız, biz buradaki gümrük kapılarını nasıl daha verimli çalıştırabiliriz onu konuşalım. Esendere çok hoş oldu, inşallah artık Üzümlü için de çalışmalarımızı yapıyoruz. Üzümlü de yaklaşık 60 dönüm bunun için tahsis ettik. Projesini yaptırdık, bir adedinin ihalesi bitti. İnşallah Esendere üzere bir kapıyı da Üzümlü Hudut Kapısı’nda yapacağız” sözlerini kullandı. 

GÜMRÜK MEMURLARI İÇİN LOJMAN

“Devletimizin herkesin faydalanabileceği dayanaklar var” diyen Pekcan, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Şu anda kadar 31 vilayetimizde ihracat dayanak ofisleri açtık. Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de bu türlü bir talep olmuş, onu biz şu an kıymetlendiriyoruz. İhracatçılarımıza, bilhassa KOBİ’lerimize finansal açıdan takviye olmayı hedefliyoruz. Biliyorsunuz esnaf ve sanatkârlarımıza DESKOP bir yıla kadar yüzde 50 ile kredi takviyesi veriyoruz. Daha evvel bu oran dört ve beş idi. Hakkari'de 24 milyon bu krediyi alan iş adamlarımız var. Hakkari’nin dış ticaret sayılarına baktım, toplamda 93 milyon dolar bir dış ticareti var. 93 milyon dolar dış ticareti yalnızca 29 firma yapmış, demek ki firmalarımız dış ticaret yapmaya odaklanmıyor.” 

'TİCARET OLMADAN ZENGİNLİK OLMAZ'

Ticaret olmadan güçlü olmanın mümkün olmadığını anımsatan TOBB Lideri Rıfat Hisarcıklıoğlu ise, güçlü olma yolunun ticaretten geçtiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Ticaret evvel huzur olmasını ister. Güçlü olmak istiyorsanız da ticaret yapacaksınız. Bizde diyoruz ki Hakkari varlıklı olsun. Çünkü Hakkari ne kadar zenginse, Türkiye de o kadar zengindir. Hakkari evvelden makûs bir imaja sahipti. Lakin artık yaylalarında, dağlarında terörün değil, halayların çekildiği, şenliklerin, fotoğraf stantlarının yapıldığı, kış turizminin, tabiat turizminin merkezi olma yolunda ilerlemektedir. Gerçekten de Hakkari’de harikulade bir ilerleme var. TOBB olarak Hakkari’ye daima yeni yapıtların kazandırılması için çaba gösterdik. Evvel çıraklık eğitim merkezi, kilim atölyesi ve bir okula dayanak sağlandı. Esendere Gümrük Kapısı’nın modernizasyonunu yaptık. Yüksekova’da havaalanı açıldı. Aslında o asrın projesiydi. Esendere yolu yenileniyor. Hem Hakkari hem de Yüksekova oda liderlerimizle daima görüşüyoruz. İki liderimiz da Ankara’da büyük çaba gösteriyor. Bizler de onlara takviye veriyoruz. Sizin problemlerinizi ve tekliflerinizi şahsen hükümetimize iletiyoruz. Birlikte tahlil arıyoruz. Ben her iki liderimize da uğraşlarından dolayı teşekkür ediyorum."

Hakkari Valisi İdris Akbıyık ise, Hakkari’nin çinko rezervi açısından Türkiye’nin en güçlü bölgesi olduğunu söyleyerek, “Ülkemizde maalesef bir izobe tesisi bulunmamaktadır. İran’a 200-250 dolara sattığımız madeni 2.5-3 bin dolara tekrar satın almaktayız” dedi. 

858,497Konular
981,904Mesajlar
29,928Kullanıcılar
tjay78Son üye
Üst Alt