Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Pepeçura nedir? Pepeçura nasıl yapılır? Evde Rize usulü pepeçura yapımı

Pepeçura nedir? Pepeçura nasıl yapılır? Evde Rize usulü pepeçura yapımı

teknolojiuzmani

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,200
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
35
F-D Coin
94
pepecura_nasil_yapilir_evde_rize_usulu_pepecura_yapimi_1603976958_4442.jpg

Karadeniz mutfağının tatlıları söz konusu olduğunda akla ilk gelen hep Laz böreği olur ama pepeçuranın lezzetine de doyum olmaz. Özellikle Rize usulü pepeçura, herkesin mutlaka tatması gereken lezzetlerdendir. Peki pepeçura nasıl yapılır? Evde pepeçura yapımının püf noktaları neler? İşte tarifi yazımızda...



Ülkemizin en sevilen ve en özgün özellikler taşıyan mutfağı hiç kuşkusuz Karadeniz'dir.  Karadeniz yemekleri lezzetlerinin yanı sıra isimleriyle de dikkat çeker.  Bu coğrafyada esprili isimlerin yanı sıra yemeklere Lazca isimler de verilir. Bu da bölgede yaşayanların çeşitliliğiyle ilgilidir. Belki de birçoğunuzun ilk kez duyduğu pepeçura da böyle bir lezzet.  Siyah, kokulu İsabella üzümlerinden yapılan Doğu Karadeniz bölgesine ait bir çeşit meyve peltesi diyebileceğimiz pepeçura, mutlaka evinizde denemeniz gereken bir tatlı. Pepeçura, bir çeşit muhallebi kıvamında tatlıdır. Siyah üzüm şırası, su, buğday unu ve nişasta veya mısır unundan yapılır. Pepeçura, Çayeli ve batısındaki ilçelerde yapılır. Gelin birlikte pepeçuranın yapımını öğrenelim:



PEPEÇURA TARİFİ:

MALZEMELER

1 kg siyah kokulu üzüm (İsabella Üzümü)
3 bardak su
1 bardak şeker
4 kaşık mısır nişastası

YAPILIŞI

İsabella üzümü (kokulu siyah üzüm) önce yıkanıp salkımından ayıklayın.

iZbl0_1603976205_7178.jpg

Üzüm taneleri suyu çıkana kadar ezin.

KNYZq_1603976245_9194.jpg

Ezilince kokusu ve aroması birbirine geçen üzümün suyu tencereye alın.

9XteA_1603976294_2992.jpg

3 bardak su ile kaynatın.

Y3mZY_1603976328_5947.jpg

Üzüm suyu koyulaşana kadar kaynatın.

hQAGC_1603976360_5084.jpg

İyice kaynatıldıktan sonra süzün. Üzümün posası çıkarın.

3miqW_1603976411_4441.jpg

3 kaşık mısır nişastası suyla karıştırın.

T01nr_1603976458_3753.jpg

Üzüm suyu tekrar tencereye alın.

go91E_1603976512_3462.jpg

1 bardak şeker eklenir ve karıştırın.

P4OGM_1603976556_8618.jpg

Suyla karıştırılmış nişasta yavaş yavaş eklenip sürekli karıştırın.

BcxqX_1603976605_9751.jpg

Muhallebi kıvamına gelene kadar kaynatın.

l4Fbf_1603976635_9396.jpg

Yoğunlaşınca ocaktan alınıp kaselere koyun.

8urif_1603976666_5656.jpg

Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

bb9im_1603976700_9262.jpg

1 gece buzdolabında bekletilirse daha lezzetli olur. Soğuyan tatlı üzeri süslenerek ikram edin.

2aV8D_1603976754_1251.jpg

Afiyet olsun...

PEPEÇURA YAPMANIN PÜF NOKTALARI:
  • Üzüm saplarından isteğe göre ayıklanmalı,
aKSfm_1603976786_1547.jpg
  • Buğday nişastası kullanılmamalı,
  • Nişastanın tatlı da top top olmaması için önceden suyla ya da üzüm suyuyla karıştırılmalı,
n8EZ2_1603976832_0907.jpg
  • Muhallebi kıvamı alana kadar dibi tutmaması için sürekli karıştırılmalıdır.

 
858,478Konular
981,314Mesajlar
29,569Kullanıcılar
allytrSon üye
Üst Alt