Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Peygamber Duaları

Peygamber Duaları
0
178

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Kur'an'da Geçen Peygamber Duaları

Ey Rabbimiz!Günahlarımızı ve işlerimizdeki aşırılıkları bağışla Adımlarımızı sağlamlaştır ve hakikati inkar eden kafirlere karşı bize destek et(Ali İmran,3147)

Bir fiil dua örneği olan dayanma, görevde sebat edip zorunlu bütün tedbirleri aldıktan daha sonra Allah'tan başarı dilemekbütün peygamberlerin dualarına konu olan ortak bir tema ve müşterek bir tavırdır

Kur'an'da misal gösterilen peygamber duaları, peygamberlerin ağzından ilahi kelamın ifade edişiile Kur'an'da yer almaktadır Bütün zorunlu en ince ayrıntısına kadar bu model dualar, bir işin başında, ortasında ve sonunda; bir mutluluk ya da üzüntü esnasında Sonsuz Kudret Sahibi Ulu Allah'ın merhametine sığınma şeklinde olmaktadır

1Adem as ve eşinin yaptığı yakarış
Adem as ve eşinin günahı itiraf, tevazu ve gönülden yakarışın sözlü ifadeleri olan bu duaları, ilahi mağfirete fakir olan bütün insanların misal alması gereken bir muhteva ile tefekkür ehlinin ilgisini beklemektedir:
Ey Rabbimiz!
Biz kendimize eyvah ettik, bizi bağışlamaz bize acıma etmezsen, ebediyyen kaybedenlerden olacağız(Araf,723)

2)Nuh Peygamber
a) Beyanname ve İnayet Duaları
Nuh Peygamber bütün Elçiler gibi başarısını da başarısızlığını da sıkıntısını da mutluluğunu da Alemlerin Rabbi Olan Allah'a itiraf etmiş, O'nunla dua formunda konuşup dertleşmiştir:
Ey Rabbim! Senden hakkında bilgi sahibi olmadığım her hangi bir şeyi istemekten sana sığınırım Çünkü beni bağışlamaz, beni acıyıp esirgemezsen şüphesiz kaybedenlerden olurum(Hûd,1147)
Ey Rabbim! Ben halkıma gecegündüz çağrıda bulunuyorum Ama bu çağrım onları senden daha da uzaklaştırmak(tan başka bir işe yaramadı) Ve açıkçası onlara bağışlayıcılığını göstereceğin ümidiyle ne vakit çağrıda bulunduysam parmaklarını kulaklarına tıkadılar; günahkarlık giysilerine büründüler; daha fazla inada kapıldılar ve abes gururlarında daha da azgınlaştılar Açık Konuşmak Gerekirse ben onları açık açık çağırdım Onlara açıktan tebliğde bulundum; keza onlara gizli gizli özel olarak da konuştum Ve dedim oysa: Rabbinizden günahlarınızın bağışlanmasını dileyin; çünkü o kuşkusuz bağışlayıcıdır (Nuh Suresi,71510)
Ey Rabbim! Onlar bana adamakıllı karşı çıktılar, zaten onlar serveti ve çocukları yüzünden çabuk değil olmaya dürüst dışarı giden kimselere uyarlar; ve sana aleyhinde en korkunç tuzakları kuranlara; çünkü onlar (kendilerine uyanlara): 'İlahlarınızı hiçbir vakit terk etmeyin; ne Vedd, ne Suva ne Yeğûs, ne Ye'ûk, ne de Nesr'i terk etmeyin' demişlerdi Onlar böylece birçok kimseyi saptırdılar O halde Sen bu zalimlere sadece özlem duydukları şeylerden uzaklaşmalarını emret!(Nuh,712124)

Nuh peygamber alçakgönüllü sahibi bir gönlün en hoş yakarış örneklerini sunduğu dualarında, Allah'a teslimiyetin Cahiliyye toplumundan tam bir kopuşla kopmayı gerektirdiğini de göstermiştir:
Ey Rabbim! O cahillerin beni yalanlamalarına aleyhinde bana yardım et Ey Rabbim! bu kafirlerin yalanlamalarına karşısında bana yardım ol!(Mü'minûn, 2326,39)
Nuh peygamber gecegündüz, sıcacıkaçık bıkıp usanmadan hakikati halkına anlatmıştır Onu yalanlayan, kendisine sebatından ve direngen onurlu duruşundan dolayı kavmi ona budalademişti O, bu çaresiz durumdan kurtuluş için zalimlerle anlaşma yolları aramamış, her salih müminin yapması gerektiği gibi kalbinden geçenleri Allah'a tevekkül ederek şöyle talep etmiştir:
Doğrusu ben yenik düştüm, artık sen gel ve bana takviye et!(Kamer,5410)

b)Helak İçin Kahhariye Yakarışları
Kahhariye duaları, onulmaz hatalar işledikleri halde hiçbir kurtuluş gayreti göstermeyen kafir ve zalim bir toplumun hudut tanımaz ayartılarına karşısında Allah'tan istenen bir cins takviye, görece başarısızlıkların itiraf edilip Allah'a tevekkül etmektir Bir sabır âbidesi ve bir direniş timsali olan Nuh peygamber, fesadı ve sapıklığı inatla sürdüren ve bundan böyle tüm uyarılara kulak tıkayan halkının kalpleri çürüten, tüm toplumu ifsad eden hataları dolayısıyla helak edilmeleri için şu yakarışlarda bulunmuştur:
Ey Rabbim! İşte halkım beni yalanladı Bu yüzden benimle onlar aralarında gerçeği bütün açıklığıyla ortaya koy Beni ve benimle beraber olan müminleri kurtar!(Şuara,26117118)
Ey Rabbim!Yeryüzünde bu hakikati red edenlerden hiç kimseyi bırakma Çünkü sen onları bırakırsan , Sana kulluk edenleri her zaman saptırmaya çalışırlar ve yalnızca fesada ve inatla sürdürülen kafirliğe sebep olurlar
Ey Rabbim! Bana, annemebabama, evime mümin olarak giren herkese ve daha sonraki bütün mümin kadınlara ve erkeklere bağışlayıcılığını göster ve gaddarlık işleyenleri defalarca helake uğrat!(Nuh,712124,2628)

c) Tehlikesiz Belde Duası
Tufan'dan ilahi yardımlarla kurtulan Nuh peygamber gemide Allah'a hamd ederek kutsal bir menzileşirkin uğramadığı kutsal bir konaklama yerine ulaştırması için şöyle yakarmıştır:
Tüm övgülerin hakiki layığı olan ve bizi bu zalimler topluluğundan kurtaran Allahım! Senin tarafından kutlanmış, tehlikesiz kılınmış bir yere eriştir beni Çünkü insana erişmesi gereken yere nasıl erişeceğini en iyi belirten sensin(Müminun,2329)

d) Hamd Duaları
Mü'minlerle birlikte seyahat hazırlıklarını tamamlayıp gemiye bindiği zaman emredildiği gibi Allah'a şöyle övgüde bulunmuştur:
Hamd, bizi bu zalimler topluluğundan kurtaran Allah'a aittir(Mü'minûn,2328) *

858,505Konular
982,778Mesajlar
33,072Kullanıcılar
Doutam35Son üye
Üst Alt