Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Peygamber Efendimizin Boşanma İle İlgili Hadisleri

Peygamber Efendimizin Boşanma İle İlgili Hadisleri
0
139

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Peygamber Efendimizin Boşanma Hadisleri

Peygamber Efendimizin Boşanma İle İlgili Hadisi Şerifleri

İbn Omer'in (ra) bildirdiğine gore:

Kendisi Resulullah (as) zamanında karısını hayız halinde iken boşamış, Omer b Hattab (ra) ise, bu durumu Hz Peygamber'den sormuştur Resulullah cevaben şoyle buyurmuştur: Abdullah'a soyle karısını geri alsın Sonra kadın temizlenip tekrar hayız gorup de tekrar temizleninceye kadar ona yaklaşmasın Bundan sonra artık isterse nikahında tutar, dilerse tekrar biraraya gelmeden once onu boşar İşte kadının bu iki kirlenmesi ve temizlenmesi muddeti, erkeklerin kadınları boşamaları icin Yuce Allah'ın emrettiği iddet muddetidir
Sahihi Muslim'deki hadis numarası: 2675

İbn Abbas (ra)
Kişinin karısını kendine haram kılması kefaret vermeyi gerektirirdemiştir Yine İbn Abbas Şuphesiz ki, Allah Resulu sizin icin pek guzel bir ornektirdemiştir
Sahihi Muslim'deki hadis numarası: 2692

Hz Aişe (rah) şoyle haber vermiştir:
Hz Peygamber (as) Zeynep bt Cahş'ın (rah) yanında eğlenip bal şerbeti icerdi Bunun uzerine ben ve Hafsa, kendi aramızda anlaşarak; Peygamber (as) hangimizin yanına gelirse, o: Sende megafir kokusu hissediyorum; megafir mi yedin?diyecekti Nihayet Peygamber bu iki kadından birisinin yanına girince kadın bu sozu ona soylemişti Hz Peygamber de: Hayır! Zeynep bt Cahş'ın yanında bal şerbeti icmiştim, bir daha onu icmembuyurdu Bunun uzerine: Ey Peygamber! Eşlerinin rızasını gozeterek Allah'ın sana helal kıldığı şeyi nicin kendine haram kılıyorsun?ile başlayıp Eğer ikiniz de (Hz Aişe ve Hafsa Allah'a tevbe ederseniz, (yerinde olur) Cunku kalpleriniz sapmıştı Ve eğer Peygamber'e karşı birbirinize arka verirseniz bilesiniz ki onun dostu ve yardımcısı Allah, Cebrail ve muminlerin iyileridir Bunların ardından melekler de (ona) yardımcıdırsona eren ayetler nazil olmuşturSahihi Muslim'deki hadis numarası: 2694

Hz Aişe (rah) şoyle nakletmiştir:
Resulullah (as) hanımlarını muhayyer kılmakla emrolunduğu zaman bu işe benden başladı ve bana: Sana bir şey soyleyeceğim; ancak ebeveynine danışmadan cevap vermekte acele etmebuyurdu Aişe sozlerine devam ederek: Hz Peygamber (as) annemle babamın ondan ayrılmamı istemeyeceklerini kesinlikle biliyordu Sonra bana şu ayeti okudu: Ey Peygamber! Eşlerine şoyle soyle: Eğer Dunya dirliğini ve susunu (refahını) istiyorsanız, gelin size boşanma bedellerinizi vereyim de, sizi guzellikle salıvereyim Eğer, Allah'ı, Peygamber'ini ve Ahiret yurdunu diliyorsanız, bilin ki, Allah icinizden guzel davrananlar icin buyuk bir mukafat hazırlamıştırBen hemen: Bunun nesi icin ebeveynime danışacakmışım! Elbette Allah ve Resulu ile Ahiret yurdunu isterimdedim Daha sonra, Peygamber'in diğer eşleride benim yaptığımın aynısını yaptılar
Sahihi Muslim'deki hadis numarası: 2696

Hz Aişe (rah) şoyle rivayet etmiştir:
Onlardan dilediğini geriye bırakır, dilediğinide yanına alırsınayeti nazil olduktan sonra Resulullah (as) biz kadınlardan birinin nobet gunu geldiğinde her defasında bizden izin isterdi (Hadisi Aişe'den rivayet eden) Muaze, Aişe'ye: Hz Peygamber (as) senden izin istediği zaman, ne derdin?diye sordu Aişe (rah): Bu iş bana kaldı ise ben kimseyi kendime tercih edemem cevabını verirdim,dedi
Sahihi Muslim'deki hadis numarası: 2697

Hz Aişe (rah)
Resulullah (as) bizi muhayyer bıraktı Ancak, biz bunu talak saymadıkdemiştir
Sahihi Muslim'deki hadis numarası: 2698

Subeya (rah) şoyle rivayet etmiştir:
Omer b Abdullah, Abdullah b Utbe'ye mektup yazarak, Subeya'nın yanına varıp, ona kendi hadisini ve Hz Peygamber'e fetva sorduğunda kendisine ne cevap verdiğini sormasını emretmiş Omer b Abdullah da, Abdullah b Utbe'ye cevabi mektubunda Subeya'nın kendisine şunları haber verdiğini bildirmiştir: Subeya, Benu Amir b Luey soyundan, Bedir gazvesine katılmış olan Sa'd b Havle ile evliymiş Daha sonra, bu zat hanımı hamile iken Veda haccında vefat etmiştir Kocasının vefatından cok gecmeden karısı doğurmuş Nifasından temizlendikten sonra kendisini isteyecekler icin giyinip kuşanmış Bu sırada Abduddar oğullarından Ebu Senabil b Bakek onun yanına gelip: Seni giyinip kuşanmış ve suslenmiş olarak goruyorum Anlaşılan evlenmek istiyorsun Yemin olsun dort ay on gun gecmedikce kesinlikle evlenemezsin!demiş Subeya O zat bana bunu soyleyince geceleyin uzerimdeki elbiseyi cıkardım Sonra Resulullah'a giderek bu meseleyi ona sordum Bana doğumumu yaptığım andan itibaren evlenmenin benim icin helal olduğunu, istersem evlenebileceğimi, soyledi
Sahihi Muslim'deki hadis numarası: 2728

Ebu Seleme'nin (ra) Ummu Seleme'den naklettiğine gore, Ummu Seleme şoyle anlatır:
Subeya Eslemiye, kocasının vefatından birkac gece sonra cocuğunu doğurdu Kendisi, bunu Resulullah'a zikredip, durumunu sordu Resulullah evlenmesini emir buyurdu
Sahihi Muslim'deki hadis numarası: 2729

Ummu Habibe'nin şoyle soylediğini
Zeynep bt Ebu Seleme anlatıyor: Ben, babası Ebu Sufyan vefat ettiği zaman Peygamberin (as) hanımı Ummu Habibe'nin yanına vardım Ummu Habibe, icinde sarı renk bulunan bir koku, halukyahut başka bir şey istedi Bundan, once bir cariyeye surdu Sonra da bu boyadan kendi iki yanağına surdu ve şoyle dedi: Yemin olsun, benim boyle koku ve boya ile suslenmeğe ihtiyacım yoktur Ancak ben Resulullah'ın minber uzerinde şoyle buyurduğunu işittim: Allah'a ve Ahiret gunune iman eden bir kadına olu icin uc gunden fazla yas tutmak helal değildir Sadece kocası icin dort ay on gun yas tutabilir
Sahihi Muslim'deki hadis numarası: 2730

Zeynep bt Cahş'ın (rah) rivayetinde
Zeynep bt Ebu Seleme şoyle anlatıyor: Bir defasında erkek kardeşi vefat ettiği zaman Zeynep bt Cahş'ın yanına girmiştim O da bir koku isteyip, bundan surundu Sonra şoyle dedi: Yemin olsun benim hicbir kokuya ihtiyacım yoktur Ancak ben Resulullah'ı (as) minber uzerinde: Allah'a ve Ahiret gunune iman eden bir kadının, kocasından başka bir olu icin uc gunden fazla yas tutup zinet ve susunu terk etmesi helal olmaz Ancak, kadının kocasının olumunden dolayı dort ay on gun yas tutup zinet ve susu terk etmesi bundan mustesnadırbuyurduğunu işittim
Sahihi Muslim'deki hadis numarası: 2731

Ummu Seleme (ra) şoyle rivayet etmiştir:
Bir kadın Resulullah'a (as) gelerek: Ey Allah'ın Resulu! Kızımın kocası vefat etti Gozlerinden rahatsızdır Ona surme cekebilir miyim?diye sordu Hz Peygamber (as) iki veya uc defa hep hayır cevabını verdi ve sonra da şoyle buyurdu: Bu iddet ancak dort ay on gundur Halbuki sizden birisi cahiliye doneminde bir sene bekledikten sonra bir deve tezeği atar boylece yastan cıkmış olurdu
Sahihi Muslim'deki hadis numarası: 2732

Ummu Atiye'den (rah) rivayet edildiğine gore:
Resulullah (as) şoyle buyurmuştur: Hicbir kadın, kocası haric herhangi bir olu icin uc gunden fazla yas tutamaz Kocasının olumu uzerine dort ay on gun yas tutar Bu sure icinde Yemen kumaşı haric boyanmış kumaş giyemez, surme cekemez, koku da surunemez Yalnız hayızdan temizlendiği zamanlarda bir parcacık kustnveya ezfarnsurunebilir
Sahihi Muslim'deki hadis numarası: 2739

Alıntı