Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

peygamber efendimizin misafir ile ilgili hadisleri

0
246

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90

İbn Abbas (ra) der ancak: Peygamber (iddia): “Kim namazı doğrudan doğruya kılar, zekâtını verir, Ramazan orucunu miktar, misafiri ağırlarsa, cennete girer buyurdu (Tergib ve Terhib, C521112)

Hz Âişe (ra) Peygamber ’in (sav): “, sofranız kurulu oldukça size dua eder buyurduğunu söylenti etmiştir (age, c521113)

İbn Abbas (ra) derki, Resûlullah (tez): “İçinde misafire yemek yedirilen evdeki hayır ve bolluk, devenin hörgücüne dayanmış bıçağın tesirinden daha çabuk çoğalır buyurdu (age, c521114)

Hz Enes (ra) naklediyor: Resûlullah (tez) şöyle buyurmaktadır: “Bir kimse Müslümanlardan dört kişiyi konuk etse ve onlara yemelerinde, içmelerinde, giymelerinde kendi ehline yaptığı ikramı yapsa, bir köle azad etmiş gibi olur (Ramûz, c24052)
Cabir b Abdullah ’ın (ra) naklettiği hadisi şerifin bir bölümü şöyledir Resûlullah (iddia) şöyle buyurmuştur: “Allahu Teâlâ ’nın İbrahim Peygamberi (asm) halil ittihaz etmesinin sebebi, yemek yedirmesi, açıktan selâm vermesi, ahali uykuda iken gece namazı kılmasııydı (Tenbîhü ’l Gafilin, c2534)

Konuk aklında bulundurmak, yemek yedirmek, ziyarete gelenlere ikram etmek Mü ’minin şiarıdır, salih kişilerin âdetidir
Hz İbrahim Aleyhisselâm ’ın misafirperverliği meşhurdur “Allah ’ın dostu mânâsında “Halilullah diye yadedilen Hz İbrahim (birli) misafir olmadan sofraya oturmaz, yola çıkar misafir gözetlerdi
Peygamber Efendimiz (asm) ve sahabelerinin misafirperverlikleri, ikramları hepimize örnek olmalıdır Onlar bir avuç hurmayı, bir tutam ekmeği, bir parça eti birbirleriyle paylaşır, birbirlerine ikram ederlerdi
Hz Ali (ra) yemek yedirme hususunda şöyle demektedir: “Bir arkadaşımı bir sabah yemeğe seslenmek, benim için pazara çıkıp bir esir satın edinmek ve o köleyi Allah yolunda azad etmekten daha sevimlidir (Hayâtü ’s Sahabe, c3299)
Müslüman için “ikram vesilesi çok boldur Meselâ, uzun bir yolculuktan gelince (hacdan, umreden vs gibi uzun seyahatlerden) bir hayvan kesip ziyafet tahsis etmek sünnettir Bir kimsenin çocuğu dünyaya geldiğinde, çocuğun sünnetinde, düğünde, ev aldığında, araba aldığında ziyafet vermesi sünnettir

Ravi: Ebu Kerime
Tanım:Resulullah (iddia) buyurdular fakat: “Bir gece konuk olmak müslümanın hakkıdır Kim, (bir ev sahibinin) avlusunda sabahlarsa, ağırlanma masrafı, (konut sahibi) üzerine bir borç olur (Misafir) dilerse o hakkını alır, dilerse terkeder (almaz)
Kaynak: Ebu Davud, Et ’ime 5, (3750)

Ravi:
Tasvir:Bir başka rivayette Resulullah (tez) ’ın şöyle söylediği kaydedilmiştir: “Kim bir cemaate konuk olur ve lakin davetli, (ağırlanmaktan) yoksun kalırsa ona takviye, her müslüman üzerine yargı (bir vazife) olması hasebiyle bir gecelik (ağırlanma) masrafını o cemaatin ekininden ve malından alır
Kaynak: Ebu Davud, Et ’ime 5, (3751)

Ravi: Ukbe İbnu Amir
Tanımlama:Resulullah (iddia) ’a dedim ki: “Siz, bizi (sefere) gönderiyorsunuz Bir yere vardığımız zaman, ahalisi ihtiyaçlarımızı görmezlerse ne yapmalıyız? (Resulullah bize) şu cevabı verdiler: “Bir kavme inince, onlar misafire davranılması gereken muameleyi size de yaparlarsa ikramlarını kabul edin Huysuz takdirde, misafire yapmaları gereken ikram kadarını onlardan (zorla da olsa) alın

Kaynak: Buhari, Edeb 85, Mezalim 18; Müslim, Lukata 17, (1727); Ebu Davud, Et ’ime 5, (3752); Tirmizi, Siyer

Ravi: Avf İbnu Malik

Tanım:Ey Allah ’ın Resulü dedim, “ben bir adama uğrasam, o beni ağırlamasa, sonra o bana uğrasa ben ona yaptığını yapayım mı? “Hayır dedi, “sen onu ağırla! Bir gün Resulullah (tez) beni eskimiş bir elbise içerisinde görmüştü “Senin malın değil mu (da böyle giyiniyorsun)? diye sordu “Allah bana deve, koyun, sığır, at, köle her maldan verdi! dedim “öyleyse buyurdular, “üzerinde görülmelidir!
Kaynak: Tirmizi, Birr 63, (2007)
Ravi: Ebu Hüreyre
Betimleme:Resulullah (iddia) buyurdular ancak: “Misafirlik üç gündür Bundan fazlası sadakadır
Kaynak: Ebu Davud, Et ’ime 5, (3749)
Ravi: Ebu Şüreyh elAdevi
Tanımlama:Resulullah (tez) buyurdular oysa: “Kim Allah ’a ve ahirde inanıyorsa, misafirine ‘caize ’sini ikram etsin Yanındakiler sordular: “Ey Allah ’ın Resulü! Caizesi de nedir? Aleyhissalatu vesselam açıkladı: “Bir gecesi ve gündüzüdür Misafirlik üç gündür Bundan fazlası sadakadır Misafire, ev sahibini günaha sokuncaya dek yanında kalması hoş değildir Tekrar sordular: “Konuk konut sahibini nasıl günaha sokar? Aleyhissalatu vesselam açıkladı: “Adamın yanında ikamet eder kalır, halbuki kendisine ikram edecek bir şeyi yoktur
Kaynak: Buhari, Edeb 85, 31, Rikak 23; Müslim, Lukata 77, (48); Muvatta, Sıfatu ’nNebiyy 22, (2, 929); Ebu D *