Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

peygamber efendimizin misafir ile ilgili hadisleri

0
196

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0

İbn Abbas (ra) der ki: Peygamber (sav): “Kim namazı dosdoğru kılar, zekatını verir, Ramazan orucunu tutar, misafiri ağırlarsa, cennete girer buyurdu (Tergib ve Terhib, C521112)

Hz Aişe (ra) Peygamber’in (sav): “, sofranız kurulu oldukca size dua eder buyurduğunu rivayet etmiştir (age, c521113)

İbn Abbas (ra) derki, ResUlullah (sav): “İcinde misafire yemek yedirilen evdeki hayır ve bereket, devenin horgucune dayanmış bıcağın tesirinden daha cabuk coğalır buyurdu (age, c521114)

Hz Enes (ra) naklediyor: ResUlullah (sav) şoyle buyurmaktadır: “Bir kimse Muslumanlardan dort kişiyi misafir etse ve onlara yemelerinde, icmelerinde, giymelerinde kendi ehline yaptığı ikramı yapsa, bir kole azad etmiş gibi olur (RamUz, c24052)
Cabir b Abdullah’ın (ra) naklettiği hadisi şerifin bir bolumu şoyledir ResUlullah (sav) şoyle buyurmuştur: “Allahu Teala’nın İbrahim Peygamberi (asm) halil ittihaz etmesinin sebebi, yemek yedirmesi, acıktan selam vermesi, insanlar uykuda iken gece namazı kılmasııydı (Tenbihu’l Gafilin, c2534)

Misafir ağırlamak, yemek yedirmek, ziyarete gelenlere ikram etmek Mu’minin şiarıdır, salih kişilerin adetidir
Hz İbrahim Aleyhisselam’ın misafirperverliği meşhurdur “Allah’ın dostu manasında “Halilullah diye yadedilen Hz İbrahim (as) misafir olmadan sofraya oturmaz, yola cıkar misafir gozetlerdi
Peygamber Efendimiz (asm) ve sahabelerinin misafirperverlikleri, ikramları hepimize ornek olmalıdır Onlar bir avuc hurmayı, bir parca ekmeği, bir parca eti birbirleriyle paylaşır, birbirlerine ikram ederlerdi
Hz Ali (ra) yemek yedirme hususunda şoyle demektedir: “Bir arkadaşımı bir sabah yemeğe cağırmak, benim icin pazara cıkıp bir kole satın almak ve o koleyi Allah yolunda azad etmekten daha sevimlidir (Hayatu’s Sahabe, c3299)
Musluman icin “ikram vesilesi cok boldur Mesela, uzun bir yolculuktan gelince (hacdan, umreden vs gibi uzun seyahatlerden) bir hayvan kesip ziyafet vermek sunnettir Bir kimsenin cocuğu dunyaya geldiğinde, cocuğun sunnetinde, duğunde, ev aldığında, araba aldığında ziyafet vermesi sunnettir

Ravi: Ebu Kerime
Tanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: “Bir gece misafir olmak muslumanın hakkıdır Kim, (bir ev sahibinin) avlusunda sabahlarsa, ağırlanma masrafı, (ev sahibi) uzerine bir borc olur (Misafir) dilerse o hakkını alır, dilerse terkeder (almaz)
Kaynak: Ebu Davud, Et’ime 5, (3750)

Ravi:
Tanım:Bir başka rivayette Resulullah (sav)’ın şoyle soylediği kaydedilmiştir: “Kim bir cemaate misafir olur ve fakat misafir, (ağırlanmaktan) mahrum kalırsa ona yardım, her musluman uzerine hak (bir vazife) olması hasebiyle bir gecelik (ağırlanma) masrafını o cemaatin ekininden ve malından alır
Kaynak: Ebu Davud, Et’ime 5, (3751)

Ravi: Ukbe İbnu Amir
Tanım:Resulullah (sav)’a dedim ki: “Siz, bizi (sefere) gonderiyorsunuz Bir yere vardığımız zaman, ahalisi ihtiyaclarımızı gormezlerse ne yapmalıyız? (Resulullah bize) şu cevabı verdiler: “Bir kavme inince, onlar misafire davranılması gereken muameleyi size de yaparlarsa ikramlarını kabul edin Aksi takdirde, misafire yapmaları gereken ikram kadarını onlardan (zorla da olsa) alın

Kaynak: Buhari, Edeb 85, Mezalim 18; Muslim, Lukata 17, (1727); Ebu Davud, Et’ime 5, (3752); Tirmizi, Siyer

Ravi: Avf İbnu Malik

Tanım:Ey Allah’ın Resulu dedim, “ben bir adama uğrasam, o beni ağırlamasa, sonra o bana uğrasa ben ona yaptığını yapayım mı? “Hayır dedi, “sen onu ağırla! Bir gun Resulullah (sav) beni eskimiş bir elbise icerisinde gormuştu “Senin malın yok mu (da boyle giyiniyorsun)? diye sordu “Allah bana deve, koyun, sığır, at, kole her maldan verdi! dedim “oyleyse buyurdular, “uzerinde gorulmelidir!
Kaynak: Tirmizi, Birr 63, (2007)
Ravi: Ebu Hureyre
Tanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: “Misafirlik uc gundur Bundan fazlası sadakadır
Kaynak: Ebu Davud, Et’ime 5, (3749)
Ravi: Ebu Şureyh elAdevi
Tanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: “Kim Allah’a ve ahirde inanıyorsa, misafirine ‘caize’sini ikram etsin Yanındakiler sordular: “Ey Allah’ın Resulu! Caizesi de nedir? Aleyhissalatu vesselam acıkladı: “Bir gecesi ve gunduzudur Misafirlik uc gundur Bundan fazlası sadakadır Misafire, ev sahibini gunaha sokuncaya kadar yanında kalması hoş değildir Tekrar sordular: “Misafir ev sahibini nasıl gunaha sokar? Aleyhissalatu vesselam acıkladı: “Adamın yanında ikamet eder kalır, halbuki kendisine ikram edecek bir şeyi yoktur
Kaynak: Buhari, Edeb 85, 31, Rikak 23; Muslim, Lukata 77, (48); Muvatta, Sıfatu’nNebiyy 22, (2, 929); Ebu D