Hz. Muhammed'in çok sevdiği bilinen bir çorba vardı. Anadolu'da çokça kullanılan arpa, Hz. Peygamber'in mutfağında da başrolü oynuyordu. Yeniden arpadan yapılan deşişe ise Hz. Muhammed'in en sevdiği yiyeceklerden biriydi. Pekala, deşişe nedir? Hz. Muhammed'in en sevdiği çorba deşişe nasıl yapılır ?
Hadis ve tarih kitaplarında Allah Rasulü'nün sofra kültürü ve adabı hakkında önemli bilgilere ulaşılabiliyor. Anadolu'da çokça kullanılan arpa, Hz. Peygamber'in mutfağında da başrolü oynuyordu. Yeniden arpadan yapılan deşişe ise Peygamber'in (sav) en sevdiği yiyeceklerden biriydi. Hz. Peygamber'in (sav) çok sevdiği bilinen bir çorba vardı. Osmanlı periyodunda üretimi ve yoksullara dağıtımı için topraklar tahsis edilen bu çorbanın ismi deşide'dir. Deşişe, iri modüller halinde dövülerek öğütülen buğday ve arpadan yapılır. Tanımda iri modüller halindeki arpa ve buğday dövmesine et, hurma yahut her ikisinin de katıldığı bilgisi aktarılır. Buna nazaran deşişe'nin birbirinden farklı en az dört biçimde yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu çorba için yazılacak en sıhhatli tanım arpa dövmesi, hurma yahut et ile yapılandır.
DEŞİŞE ÇORBASI TANIMI:
GEREÇLER
1 Litre Su
1 Su Bardağı Arpa Dövmesi
100 gr. Çekirdekleri Çıkartılmış Hurma
YAPILIŞI
1 su bardağı olarak ayrılan arpa dövmesi bir gece evvelden ıslatılır. Islatıldığı su ile bir arada tencereye koyulur.
Hurma ise ezilir ve yapılan karışıma eklenir. Daha sonra arpa yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
Afiyet olsun...