Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

peygamberimizin eğitim hakkındaki hadisleri ve sözleri

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58

Cevap: peygamberimizin eğitim hakkındaki hadisleri ve sözleri

Ebu Ümame radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a biri âbid diğeri alim iki kişiden bahsedilmişti

Alimin âbide üstünlüğü, benim, sizden en basitinize olan üstünlüğüm gibidirbuyurdu

4073 Tekrar Tirmizi'nin bir rivayetinde şöyle gelmiştir: Aleyhissalatu vesselam daha sonra buyurdular fakat: Allah Teâla Hazretleri, melekleri, semâvat ehli, deliğindeki karıncaya, denizindeki balıklara varıncaya kadar arz ehli, halka hayrı öğretene mağfiret duasında bulunur

4074 İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: Tek bir fakih, şeytana bin âbidden daha yamandır

4075 Hz Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a Allah indinde en efdal insanın kim olduğu sorulmuştu: Allah indinde en kıymetlileri en muttaki olanlardır!buyurdular Biz bunu sormadık!demeleri üzerine: Öyleyse o, Halîlullah'ın oğlu, Nebiyyullah'ın oğlu Nebiyyullah'ın oğlu Yusuf'turbuyurmuştu Tekrar itirazla: Hayır bunu da sormadıkdediler Bunun üstüne Aleyhissalatu vesselam: siz bana Arap hanedanlarından mı soruyorsunuz?dedi Evet (Ey Allah'ın Resûlü!) dediler Onların cahiliye dönemindeki hayırlıları, fıkıh öğrendikleri takdirde, İslam'da da en hayırlılarıdır!cevabını verdi

4076 Hz Ali radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ama: Dinde fakih (akıllı) olan kimse ne iyi kimsedir! Kendisine fakir olununca faydalı olur Kendisine gereklilik olmayınca ilmini artırır

Rezin tahric etmiştir

4077 Yeniden Hz Ali radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular oysa: Kim, benden sonra öldürülmüş olan bir sünnetimi ihya ederse beni seviyor demektir Beni seven de benimle beraberdir

Rezin tahric etmiştir

4078 Ebu'dDerda radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın şöyle dediğini işittim: Kim bir ilim öğrenmek için bir yola sülûk ederse Allah onu cennete giden yollardan birine dahil etmiş demektir , ilim talibinden hoşnut olarak kanatlarını koyarlar Semavat ve yerde olanlar ve hatta denizdeki balıklar âlim için istiğfar ederler Âlimin âbid üzerindeki üstünlüğü dolunaylı gecede kamerin öteki yıldızlara üstünlüğü gibidir Âlimler peygamberlerin vârisleridir Peygamberler, ne dinar ne dirhem miras bırakırlar, fakat ilim servet bırakırlar Kim de ilim elde ederse, bol bir nasib elde etmiştir

İLME ÖZENDIRME

4079 Humeyd İbnu Abdirrahman anlatıyor: Hz Muaviye radıyallahu anh'ı işittim, demişti fakat: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın şöyle söylediğini işittim: Allah kimin için hayır murad ederse onu dinde fakih kılar

4080 Hz Enes radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular fakat: İlim talebi için yola meydana çıkan kimse dönünceye değin Allah yolundadır

4081 Yeniden Tirmizi'nin Sahbere radıyallahu anh'tan kaydına tarafından, Aleyhissalatu vesselam: Kim ilim taleb ederse, bu işi, geçmişteki günahlarına kefaret olurbuyurmuştur

4082 Ukbe İbnu Amir radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular oysa: Zancılardan önce, ölem öğrenin yani zanlarıyla konuşanlardan önce

Rezin tahric etmiştir Buhari'de bunu bir bab başlığında muallak olarak kaydetmiştir

4083 Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular fakat: Feraizi ve Kur'anı öğrenin ve halka da öğretin, zira benim ruhum kabzedilecek (ve ben aranızdan gideceğim)

Rezin şu ziyadede bulunmuştur: Feraizi bilmeyen âlimin misali, baş kısmı olmayan bürnus gibidir

4084 Ebu Sa'id radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular fakat: Mü'min, sonu cennet oluncaya dek hayır işitmekten katiyen doymayacak

4085 Hz Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: Hikmetli söz mü'minin yitiğidir Onu nerede bulursa, onu derhal almaya ehaktır

4086 İbni Amr İbni'lBirli radıyallahu anhüma anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular fakat: İlim üçtür Bunlardan fazlası fazilettir Muhkem âyet, kâim sünnet, âdil taksim

4087 Ebu Vâkid elLeysi radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm mescidde otururken üç kişi çıktı geldi İkisi Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a yönelerek önünde durdular Bunlardan biri, bir aralık bularak hemencecik oraya oturdu Diğeri de onun gerisine oturdu Üçüncü kimse ise, geri dönüp gitti

Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm (dersinden) boşalınca buyurdular:

Size üç kişiden haber vereyim mi? Bunlardan biri Allah'a iltica etti, Allah da onu himayesine aldı Diğeri istihyada bulundu, Allah da onun istihyasını kabul etti Üçüncüsü ise geri döndü, Allah da ondan yüz çevirdi

İLİM ÂDABI

4088 Hz Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular fakat: Kim, bir ilimden sorulur, o da bunu ketmedip söylemezse (Kıyamet günü) ateşten bir gem ile gemlenir

4089 Sehl İbnu sa'd radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular oysa: Vallahi, senin hidayetinle bir tek kişiye hidayet verilmesi, senin için kıymetli develerden müteşekkil sürülerden daha hayırlıdır

4090 Ebu Hârun elAbdi anlatıyor: Biz Ebu Sa'id elHudri radıyallahu anh'a uğrardık O bize: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın (bize) vasiyetine merhaba(derdi ve ek ederdi): Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm demişti ancak: Ahali (dinde) size tabidirler Size (aktarı âlemden yani) dünyanın her kadar bir kısım erkekler gelip İslam dinini öğrenecekler Onlar geldikleri süre, onlara hep hayrı nasihat edin

4091 Yezid İbnu Seleme elCûfi radıyallahu anh anlatıyor: Ey Allah'ın Resulü! dedim, ben senden pek fazla hadis işittim Ancak bunlardan, sonradan işittiklerimin, önceden işittiklerimi unutturacağından korkuyorum Bana (hepsinin yerini tutacak) câmi bir kelime söyle!

Bildiklerinde Allah'a karşı müttaki ol (bu sana yeter)!buyurdular

Rezin şu ziyadeyi yaptı: ve onunla amel et!

4092 Rebi'a İbnu Ebi Abdirrahman der fakat: Yanında bir tedarik ilim olan kimseye, nefsini zayi etmesi münasib düşmez

İLİM VEÖĞRENME ADABI

4093 İkrime rahimehullah anlatıyor: İbnu Abbas radıyallahu anhüma dedi ki: İnsanlara haftada birkere hadis anhlat Buna uymazsan iki kere olsun Daha fazla yapmak istersen üç olsun Sakın halkı şu Kur'an'dan usandırma! Insanlar kendi meselelerini konuşurken, senin onlara gelip, sözlerini keserek, bir şeyler anlatıp onları bıktırdığını görmeyeceğim Onlar konuşurken sus ve dinle Onlar sana gelip: Konuş!diye talebte bulununca, istiyorlar demektir, o vakit konuşursun Dua'da seci meselesine dikkat et ve ondan kaçın Zira ben, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm ve Ashabı Kiram'ın devrinde yaşadım, bunu yapmıyorlardı*

858,496Konular
981,633Mesajlar
29,718Kullanıcılar
MercestgSon üye
Üst Alt