Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

peygamberimizin veda hutbesinin önemi

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58

Herşeyden önce Hz Peygamber (sav)'in hayatının sonlarında irad edilmiştir Umulan olduğu üzere Veda Haccı Hicret'in 10 yılında akıntı etmiştir Hz Peygamber (sav) ömrünün son aylarını yaşamaktadır ve birkaç ay daha sonra ölüm edecektir Bugün size dininizi kemale erdirdim, üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve size din olarak İslam'ı seçipbeğendim(Maide Suresi, 3) mealindeki ayet de bu hac esnasında nazil olmuştur

Hutbe muhteva olarak çok ehemmiyetlidir Çünkü ciddi meselelere temas etmekte, o güne kadar ele alınmamış olan çoğu cahili tatbikata son vermektedir Kan davasının, faizin kesinlikle kaldırılması, karıkoca arasındaki hukukun açığa kavuşturulması, hac kaidelerinin tesbiti gibi konuların hepsine bu hutbede yer verilir

Günümüz müelliflerinden bazıları Veda Hutbesi'ni İslam'ın insan hakları veya kadın hakları beyannamesi olarak değerlendirir Aslında de insanların mal, can, ırzdokunulmazlığının teyidi (tescil altına olmak, garanti etmek) tarihte ilk kere meydana gelen bir hadisedir 20 asırda Birleşmiş Milletlerce benimsenen insan hakları beyannamesi çok daha fazla detaya yer vermektedir Oysa, bu beyannamedekiler her zaman kağıt üzerinde kalmıştır Burada Veda Hutbesi'nde ise alemlere rahmet olarak gönderilen Hz Peygamber (tez)'in tebliği olarak vicdanlara, ruhlara, akıl ve fikirlere nakşolma söz konusudur

İnsanlık, Müslümanların en kuvvetli ve abartılı olduğu devirlerde bile, dili, dini, rengi ne olursa olsun İslam topraklarında kanından, malından, ırzından muhakkak olmuş ve özgürlük içinde yaşamıştır

İnsan hakları anlayışı tarih boyunca yavaşça gelişmiş olmakla birlikte en mütekamil şekliyle İslam'la gerçekleşmiştir Hz Peygamber (tez)'in Veda Hutbesi birincil insan hakları beyannamesi olarak önemlidir İslami devletler göre gitgide olgunlaştırılıp geliştirilen insan haklarının Batıdaki gelişimi oysa 18 ve 19 yüzyıllarda (13 asır sonra) olmuştur *

858,496Konular
982,170Mesajlar
30,113Kullanıcılar
allySon üye
Üst Alt