Pancar kollarıyla hazırlanan ve her yemekte uzunluk gösteren pezik turşusu, her yıl büyük bidonlarda hazırlanır. Yararları saymakla bitmeyen turşular, bilhassa kış aylarında sofralarımıza hem renk, hem de lezzet katıyor. Pekala kol turşusu yani pezik turşusu nasıl yapılır? Meskende pezik turşusu tanımı:
Bölgeye nazaran Pezik, kol ve pazı turşusu olarak da bilinir. İçerisinde yaprakları temizlenmiş pancar sapı ve bir ölçü kırmızı pul biber ek edilerek turşusu kurulur. Kış aylarının vazgeçilmezi olan pezik tursusu (Dal) Sivaslar için yeri farklı ve vazgeçilmezleri ortasındadır. Sivaslılar için dünyanın en hoş tatlarından biri ortasına giren ve Sivas ve köylerinde hala yapılıyor. Yeşil yeşil ince ince, harika bir tat olarak bilinir. Bölge insanı turşuların şahı olarak isimlendirdiği, pazı saplarından yapılan turşudur. Pazının sapları kapağı açık tencerede kaynatılır. Sonrada bildiğimiz turşu yapma prensibiyle yapılır. Yani salatalık yerine pazı sapı kullanılır.
Bursalı teşebbüsçü Muhsin Bölük, Sivas’ın coğrafik işaretli eseri olan pezik turşusunu Sivas’ta üretip Bursa’ya getirerek, vatandaşların sofralarına sunuyor. Fomara’da turşucu dükkânı bulunan Muhsin Bölük, "Yerli covid aşısı bulundu. Yoksulun serumu" diyerek, pezik turşusunun yararlarına dikkat çekiyor.
SABAH KAHVALTISINDA PEZİK TURŞUSU YİYİN
Bölük "Sabah kahvaltısında, öğlen yemeğinde ve akşam yemeğinde bile rahatlıkla tüketilebiliyor. Bu turşu taze pancarın saplarından imal ediliyor. Evvel pancarın sapları temizlenip haşlanıyor. Daha sonra içerisine acılı, sarımsaklı ve sirkeli turşu suyu koyuluyor. Ağzı kapatılıp pastörize ediliyor. En ufak bir bozulma olmadan bir yıl boyunca tüketiliyor’’ diye konuştu.
PEZİK TURŞUSUNUN YARARLARI NELER?
- İçindeki B ve B6 vitamini, karaciğer hastalıklarını önler bu hastalıklarla çaba edenlerin tedavisinde yardımcı olur. Haftada bir tüketmek karaciğerinizin için şifa olur.
- Tekrar içerisinde bulunan B vitamini ve ayrıyeten fosfor sayesinde gerilime yeterli gelerek sakinleştirici tesiri bulunmaktadır. Yatmadan evvel tüketeceğiniz bir ölçü çiğ ya da buharda haşlanmış pezik, rahat bir uyku çekmenizi sağlar.
- İçindeki faydalı vitamin ve bileşenler, sindirimi kolaylaştırmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
- Avrupa da yapılan araştırmalara nazaran pezik ve pancar yaprağı, lösemi kanser ve verem hastalıklarından koruyup, tedavideyse yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
- Pezik; hücreleri, enzim ve proteinleri koruyan betalain kümesi bir husus içerir. Bu unsurun iç organları hami, kalp damar hastalıkları üzere kronik hastalıkları engelleyici çok büyük yararı vardır.
PEZİK TURŞUSU TANIMI:
MATERYALLER
1 kg pazı sapı
1 adet limon suyu
1 su bardağı sirke
15 diş sarımsak
2 çorba kaşığı kaya tuzu
üzerini örtecek kadar su
YAPILIŞI
Kaynar suya pazı sapları ve limon suyunu alın, yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Daha sonra soğuk suya alıp pazı saplarını şoklayın.
Suyunu süzdürüp uygun bir kavanoza alın.
Kalan materyalleri ek edip, kavanozu su ile tamamlayın ve karıştırın.
Ağzını sıkıca kapatıp serin, güneş görmeyen yerde 2 hafta bekletirseniz hazır olacaktır.
Açtıktan sonra da buzdolabında koruma edin.
Yoğurt ile servis edin ve pul biber serpin.
Afiyet olsun...